Optimum BF 46 Vario

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Optimum BF 46 Vario

Post napisał: RomanJ4 » 14 sty 2025, 12:20

Bronsonboss pisze: dokupiłem redukcję z Iso40 na MTA4,

w chińskich oznaczeniach chwytów narzędzi ze stożkiem Morse'a MTA (4) to symbol chwytu stożkiem Morse'a Mk(x) i płetwą, MTB(x) to chwyt z gwintem do dociągania, jak na rysunku poniżej.
Obrazek
Jeżeli redukcja ISO40/MTA4 nie ma przelotu by dociągnąć poprzez nią bezpośrednio chwyt narzędzia MTB, to obawiam się, że podczas frezowania poprzecznego w płaszczyźnie X lub Y oprawka z Morsem może się pod wpływem udarów (sił promieniowych) i tak zluzować, bo dociągnięta będzie tylko redukcja ISO. Podczas frezowania w osi Z(pionowo) lub wiercenia wiertlem takiego niebezpieczeństwa nie ma bo siły działają wzdłuż osi narzędzia.
Bronsonboss pisze:No i chciałbym dorobić jakiś automat/mechanizm do zaciągania narzędzia bo strasznie wysoko trzeba kluczem sięgać...

Obejrzyj ten patent, może Cię natchnie.. Zamiast pneumatika mógł by być napęd elektryczny...
https://shane.engineer/blog/power-drawbar-x2-mini-mill

Dociąganie automatyczne bezpośrednie (i przez przelot redukcji ISO/MT) chwytów Morse'a raczej odpada, bo stożek Morse'a sam się nie odkleszczy - trzeba go wybić, dlatego są przeznaczone do wymiany ręcznej, natomiast stożki 7:24 - ISO, SK, BT, DIN2080, itd, się nie samozakleszczają, dlatego są używane do wymiany automatycznej.

pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Bronsonboss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: Bronsonboss » 14 sty 2025, 22:15

zakładam że frezów na stożek Morse'a nie będę używał.. redukcja NT40->MTA4 to głównie pod kątem wiercenia.. i redukcja jest z rewizjami do wybicia płetwy klinem..

z dociąganiem oprawek to już coś tam pooglądałem.. koncepcja jakaś jest, nie mniej dzięki za link z filmikiem.. na spokojnie będę myślał.. choć rozważam wersję w pełni elektryczną.. w sensie napęd elektryczny, sterowany wajchą.. jakiś klucz elektryczny, zakrętarka czy coś takiego wykorzystać.. Cóż zobaczymy...

Dziś dotarła harmonijka z żaluzją na kolumnę.. szybko została zamontowana..
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Autor tematu
Bronsonboss

Post napisał: Bronsonboss » 15 sty 2025, 08:18

RomanJ4 pisze:Obejrzyj ten patent, może Cię natchnie.. Zamiast pneumatika mógł by być napęd elektryczny...

coś takiego chodzi mi po głowie
https://youtu.be/dzLHTaztDV8?si=Oc5xQHrSCI69kS5J

Autor tematu
Bronsonboss

Post napisał: Bronsonboss » 12 mar 2025, 11:18

Ostatnio ciekawość wzięła górę, od momenty zakupu kierunki obrotu były zamienione... czyli jeśli przełącznik trybów pracy był w pozycji obroty lewe - wrzeciono kręciło się w prawo, na pozycji auto wrzeciono kręciło się w lewo ale o dziwo w ustawieniu przełącznika na gwintowanie kręciło się w prawo..
To wersja Vario więc silnik BLDC ze sterownikiem..
Otworzyłem obudowę.. i widząc na kablu zasilającym silnika taśmę izolacyjną pomyślałem.. no tak.. nasi tu byli..
Zweryfikowałem podłączenie zasilania między silnikiem a sterownikiem z dokumentacją. zmieniony układ przewodów.. poprawiłem na podłączenie zgodnie z dokumentacją.. ale jakoś dziwnie terkocze silnik.. No to jeszcze weryfikacja układu kabli w podłączeniu czujników Halla do sterownika silnika.. no i znowu pozmieniane pozycje..
Po doprowadzeniu obu podłączeń kablowych silnika ze sterownikiem obroty były już zgodne z piktogramami na przełączniku, poza ustawieniem "gwintowanie" gdzie występowały cały czas odwrotne obroty.. Tutaj przyczyną takiego zachowania okazał się być nie poprawnie działający czujnik indukcyjny który pełni rolę dolnej krańcówki na pinoli. Czujnik cały czas pokazywał że wykrywa obiekt w polu detekcji.. nie ważne czy ten obiekt faktycznie się tam znajduje czy nie..
Czujnik zamówiony...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”