Błedy wymiaru

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 04 paź 2007, 23:10

Ciekawa sprawa.
Przydało by się więcej informacji o maszynie i sterowaniu.
Luzu można nie kasować w osi Z, jeśli maszyna jest ciężka. W osi X i Y kasowanie jest konieczne.
Jeśli mamy serwa, to najwyraźniej jedna oś nie nadąża, jeśli silniki krokowe, to program nie nadąża. Proponuję określić w której osi, X czy Y mamy opóźnienie i przyjrzeć się ustawieniom. Może Kolega zamieści fotkę sprzętu?

Tagi:

Autor tematu
Maniek_22
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Maniek_22 » 04 paź 2007, 23:40

Steruje machem 2, sterowniki m542, wiem ze luz powinienem skasowac w sumie to jeszcze mam mozliwosc dolozenia 2 nakretki, ale to jest moja pierwsza maszyna, a przedtem z tym tematem nie mialem zadnego doswiadczenia, narazie jestem zadowolony że dziala i ma za sobą juz ze dwa tygodnie pracy po 8 godzin nie gubi kroków i dotychczas nie mialem wiekszych problemow, narazie to co robilem nie musialo byc bardzo dokladne ale moze sie trafic kiedys cos z wiekszymi wymaganiami. Czy mozliwe ze jest to wina zbyt dalego wysunietego freza, ktory w sumie jest dosc cienki a do tego ma 1/8 cala, a tulejke mam na 3 mm i niestety nie da sie go wlozyc tak dalego jak to powino byc. Dopiero niedawno pojawily sie na alegro tulejki do kresa 1/8 czy ktos juz moze takich uzywal? Co do fotek to jak cos znajde na drugim kompie albo dorwe jakis aparat to cos wrzuce. A moze mam za wolny komputer celeron 750?

mammothps
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: mammothps » 25 cze 2008, 12:45

Wplyw na otrzymany wymiar przy dlugim frezie, lub niestabilnie zamontowanym ma rowniez kierunek obrobki. Mam tu na mysli wspolbierznosc, lub przeciwbierznosc obrotow narzedzia w stosunku do kierunku jego pracy. Przy wspolbierznej obrobce frez jest odpychany od obrabianego materialu, przy przeciwbierznej "wciagany". Zjawisko to sie tym bardziej ujawnia im "ciezsze" warunki pracy zada sie.

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pasierbo » 21 lis 2008, 10:51

Może prędkość początkowa lub akcell silników sa za duże i silnik za każdym razem na początku gubi podobną ilość kroków. Może brak sprzęgieł. Możliwe też że przy frezowaniu łańcuchów wymiarowych tolerancje spowodowane luzem na nakrętkach się sumują i stąd taki duży błąd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”