Dlaczego tak to jest zbudowane?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Dlaczego tak to jest zbudowane?

Post napisał: atom1477 » 08 sty 2025, 12:40

RomanJ4 pisze:
07 sty 2025, 22:34
To też nie do końca prawda, bo nacisk (Fc) materiału na nóż powoduje powstanie momentu obrotowego (Mo) wokół punktu podporu(P3-o ile nie jest on dokładnie nad krawędzią skrawającą lub za nią) i uniesienie przeciwległego końca szufladki(w ramach luzu Lj jaskółki).
W punkcie P3 nie powstaje znaczący moment obrotowy. Będzie tylko jakiś szczątkowy.
To co narysowałeś na tym rysunku to bzdury.
Przy takim wzajemnym położeniu ostrzu noża, wałka i suportu, w punkcie P3 powstaje duży nacisk, a nie duży moment obrotowy. Siła nacisku przechodzi blisko punktu P3, i właśnie dlatego nie wytworzy tam dużego momentu obrotowego.
Co nie znaczy że nie ma problemu, luzów czy odginania. Tylko mechanizm ich powstawania jest inny niż narysowałeś.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 08 sty 2025, 13:35

strikexp pisze:
08 sty 2025, 11:09
A kupowałeś czy tylko masz misję komentowania każdego mojego posta?
Poza tym co to zmienia że jakość na aliexpress jest niby taka sama jak w Polsce skoro w USA ta jakość jest znacznie wyższa.
Po pierwsze kupowałem. Ostatnio taką : https://www.aliexpress.com/item/1005006685784501.html? Jak widać dostawa z Czech. jakość taka, jak można się było spodziewać, ale ja ją przerabiam na CNC do dupereli z mosiądzu lub plastiku (jakieś tulejki dystansowe itp.), więc nie narzekam.
Po drugie, Aliexpress to portal globalny, więc wystawiany tam towar jest dostępny na całym świecie, także w USA, Niemczech czy innych wysoko rozwiniętych i bogatych krajach. Nie wiem ilu tam znajduje nabywców, ale na pewno przeczy to tezie, że "wina (...) polskich dystrybutorów. Oni chcą jak najtaniej, więc im chinole wysyłają odpady produkcyjne. Bo Polak to przecież frajer i coś takiego będzie się świetnie sprzedawało."
Cóż, chyba musisz przyznać, że jeśli kupię szmelc w Chinach, to nie będzie to wina polskich dystrybutorów?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 08 sty 2025, 14:03

Wziąłeś tokarkę za 2000zł jak jest bardzo podobna oferta za 3500zł. A potem opowiadasz że na aliexpress jest gówniana jakość?
To kup na allegro np najtańszy mikrometr i jakiś markowy, i zobaczysz gdzie zrobiłeś błąd.

Ja mini lathe kupowałem chyba za 2,5-3,5 tyś w Polsce 7-8 lat temu, co daje obecnie jakieś 3,5-5 tyś zł. Dlatego nie narzekam na jej jakość.
Kupowałem za to kilka najtańszych osprzętów z allegro, i mogę powiedzieć że jakość to często dno.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 08 sty 2025, 14:35

W grudniu widziałem Mini-Lathe bodaj 350 w LM Toruń za coś 4+ kPLN..
https://www.leroymerlin.pl/produkty/tok ... 03061.html
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 08 sty 2025, 17:03

strikexp pisze:
08 sty 2025, 14:03
Wziąłeś tokarkę za 2000zł jak jest bardzo podobna oferta za 3500zł. A potem opowiadasz że na aliexpress jest gówniana jakość?
Ale Ty głupi jesteś...
Zapytałeś czy kupowałem, to ci odpowiedziałem, a teraz odwracasz kota ogonem, że niby narzekam.
Nie narzekam, bo wiedziałem co kupuję, natomiast jest to dowód na to, że pieprzyłeś głupoty o "odpadach z produkcji sprowadzanych przez polskich dystrybutorów"...
Żaden odpad i żadnych polskich dystrybutorów, po prostu jest popyt, to jest i podaż.
Natomiast zgodzę się co do tego, że kiedyś było i lepiej i drożej.
Ja chińską tokarko-frezarkę kupiłem sobie chyba ze trzydzieści lat temu, faktycznie Chińczyk nie żałował żeliwa, nakrętki pociągowe były z brązu i kosztowała dwie przeciętne wypłaty.
Niestety też było to gówno, na którym trudno było cokolwiek zrobić, bo już na etapie koncepcji popełniono kardynalne błędy...
Była taka jak poniższa:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”