Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Zastanawiam się, czy kurs operatora CNC wystarczy, by rozpocząć pracę w branży. Czy dla osoby bez doświadczenia i formal

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Post napisał: jasiu... » 07 sty 2025, 18:28

Właśnie dlatego te kursy nic nie dają. Bo takich niuansów, to się od zmiennika, który wprowadza cię w robotę, nauczysz w tydzień i będziesz robił to dobrze. A najciekawsze może być to, że kurs był na Sinumeriku, bo taki akurat mieli w centrum szkoleniowym, a robota trafia ci się na Fanucu, albo heidenhainie. I czujesz się, jak ten, co przed wyjazdem do Wenecji wybrał naukę hiszpańskiego.

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Post napisał: Pneumokok » 07 sty 2025, 19:08

tak jak powyżej napisano: Kurs rysunku techniczego + pobierz sobie z neta "Rysunek techniczny maszynowy" Tadeusza Dobrzańskiego oraz 'Poradnik obróbki skrawaniem" Sandvik Coromant. Ta druga to obowiązkowa książka na początek. Dodatkowo 'Podstawy programowania obrabiarek sterowanych numerycznie" Bronisław Stach. Też do znalezienia w necie. Co do rysunku to można też coś znaleźć na YT:
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: strikexp » 07 sty 2025, 22:51

A tak z ciekawości, jak się szuka takiej pracy? Tzn dominują jakieś serwisy ogłoszeniowe czy stara szkoła że trzeba się zgłosić bezpośrednio do zakładu. A może urząd pracy?
Wiem że teraz ludzie szukają różnej pracy przez Facebooka.

Pytam ponieważ w mojej branży IT. Są specjalne serwisy międzynarodowe które mają niemal wyłącznie oferty z branży IT (problematyka gdzie się kończy IT a zaczyna elektronika/przemysł). Więc wchodzi się na jeden z kilku i tak szuka ogłoszeń.
Można też na LinkedIn zagadywać project managerów (odpowiednik kierownika).

MichalGdz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: MichalGdz » 27 lis 2025, 10:09

Cześć, pytanie do autora tematu. Jak wygląda aktualnie Twoja sytuacja? Znalazłeś pracę? Opowiadaj, bo sam mam podobne pomysły do Twoich.

Michał

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: senio » 27 lis 2025, 12:03

MichalGdz pisze:
27 lis 2025, 10:09
Cześć, pytanie do autora tematu. Jak wygląda aktualnie Twoja sytuacja? Znalazłeś pracę? Opowiadaj, bo sam mam podobne pomysły do Twoich.

Michał
A jako nie autor odpowiem tak. Jak Ty sobie podstawowej sprawy o użytkowniku nie potrafisz odszukać, to blado cię w tym cnc widzę. W cnc trzeba być samodzielnym. Nie ma daj. On pewnie na piekarza poszedł bo więcej się tu nie pojawił.

michu535
Ostatnio aktywny:08 sty 2025 09:59

Awatar użytkownika

Makler
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Makler » 27 lis 2025, 12:38

senio pisze:
27 lis 2025, 12:03
MichalGdz pisze:
27 lis 2025, 10:09

Michał
..... W cnc trzeba być samodzielnym. Nie ma daj. ....
Czasami trafi się na anioła struża. 😀
Mam jednego świeżaka na stanie.
Tak myślę , że po Nowym Roku od pępowiny odetnę Jego na amen .
Dość pomagania , niech dalej męczy się sam , jak ja dawniej. 😁

MichalGdz

Post napisał: MichalGdz » 27 lis 2025, 12:56

Dzięki za odpowiedź, ale be spiny, to było luźne pytanie. Bardziej ciekawiło mnie jak jego plan -teoria sprawdziły się w praktyce. A najpierw napisałem a potem sprawdziłem, że był na forum 2 dni.
A co do tego, że trzeba samu bo nikt nie da to tyle wiem.

Michał

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: senio » 27 lis 2025, 13:19

MichalGdz pisze:
27 lis 2025, 12:56
Bardziej ciekawiło mnie jak jego plan -teoria sprawdziły się w praktyce. A
Pewnie doczytał, że to nie jest wszystko jak na filmach biało-różowe. Syf, smród, pył, tony wiórów i dobrze zaopatrzona apteczka. Komputer i zielony guzuk to tylko dodatek do całej układanki :) .

jasiekk7
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiekk7 » 27 lis 2025, 13:28

Makler pisze:Tak myślę , że po Nowym Roku od pępowiny odetnę Jego na amen .

I tak w branży jest lepiej niż wśród elektryków czy automatyków gdzie jeden drugiemu wilkiem bo posiedli tajemną wiedzę jak łączyć druciki.

MichalGdz

Post napisał: MichalGdz » 27 lis 2025, 14:03

A to niestety nie tylko w wielu branżach, ale też w życiu codziennym popularne zjawsiko. No ale.

Może i tak było, bo szybko ucichł.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”