Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?
Zastanawiam się, czy kurs operatora CNC wystarczy, by rozpocząć pracę w branży. Czy dla osoby bez doświadczenia i formal
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?
Właśnie dlatego te kursy nic nie dają. Bo takich niuansów, to się od zmiennika, który wprowadza cię w robotę, nauczysz w tydzień i będziesz robił to dobrze. A najciekawsze może być to, że kurs był na Sinumeriku, bo taki akurat mieli w centrum szkoleniowym, a robota trafia ci się na Fanucu, albo heidenhainie. I czujesz się, jak ten, co przed wyjazdem do Wenecji wybrał naukę hiszpańskiego.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?
tak jak powyżej napisano: Kurs rysunku techniczego + pobierz sobie z neta "Rysunek techniczny maszynowy" Tadeusza Dobrzańskiego oraz 'Poradnik obróbki skrawaniem" Sandvik Coromant. Ta druga to obowiązkowa książka na początek. Dodatkowo 'Podstawy programowania obrabiarek sterowanych numerycznie" Bronisław Stach. Też do znalezienia w necie. Co do rysunku to można też coś znaleźć na YT:
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A tak z ciekawości, jak się szuka takiej pracy? Tzn dominują jakieś serwisy ogłoszeniowe czy stara szkoła że trzeba się zgłosić bezpośrednio do zakładu. A może urząd pracy?
Wiem że teraz ludzie szukają różnej pracy przez Facebooka.
Pytam ponieważ w mojej branży IT. Są specjalne serwisy międzynarodowe które mają niemal wyłącznie oferty z branży IT (problematyka gdzie się kończy IT a zaczyna elektronika/przemysł). Więc wchodzi się na jeden z kilku i tak szuka ogłoszeń.
Można też na LinkedIn zagadywać project managerów (odpowiednik kierownika).
Wiem że teraz ludzie szukają różnej pracy przez Facebooka.
Pytam ponieważ w mojej branży IT. Są specjalne serwisy międzynarodowe które mają niemal wyłącznie oferty z branży IT (problematyka gdzie się kończy IT a zaczyna elektronika/przemysł). Więc wchodzi się na jeden z kilku i tak szuka ogłoszeń.
Można też na LinkedIn zagadywać project managerów (odpowiednik kierownika).