Stojak do wiertarki magnetycznej

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
nabuch
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Stojak do wiertarki magnetycznej

Post napisał: nabuch » 05 sty 2025, 15:52

Cześć .
Mikołaj sprezentował mi wiertarkę magnetyczną. Chciałbym zmajstrować jakiś stojak tak żeby można było używać wiertarki warsztatowo .
Gogolowałem trochę żeby zobaczyć co inni zrobili ale jakoś każde rozwiązanie wydaje się być nie do końca funkcjonalne. Proszę o podpowiedzi bo mam trochę wątpliwości jak to najlepiej zrobić.
Obrazek
1. Słup planowałem zrobić z ceownika lub profilu. Myślałem o czymś szerokości ok 120 z dodatkowym odkosem w celu dodatkowej sztywności. Zastanawiam się nad czy jest sens robić regulacje góra dół podstawy wiertarki .
Rozważam użycie
a) Łożyskach liniowych ? Jeżeli już łożyska to jakie i czy nie będzie na nich jakiegoś dużego luzu .
b) Można też zrobić jakiś zacisk na słupie ale obawiam sie że po 2-3 razach zagnie się to tak że bez młotka się tego nie da przesunąć? Znalazłem filmik Made in Poland z takim rozwiązaniem i zastanawiam się na ile to jest sztywne i trzyma prostopadłość podczas wiercenie
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=_Yc3k887VTg

c) Czy jednak zrobić to na stałe bo nie będzie potrzeby regulacji zbyt często . Mogę zrobić ewentualnie przygotować dodatkowe otwory żeby można bylo w razie czego podnieś podstawę wyżej ? Generalnie przestrzeń pomiędzy imadłem a stopą wiertarką planowałem zrobić na jakieś 7-8cm?
2 Czy ktoś używał tanich stolików krzyżowych z all... za ok 350-500zł . Warto to dorzucić czy jednak zostawić samo imadło ? Może jakiś inny sposób regulacji ?
Gdzieś przeglądałem zdjęcia i materiał gdzie wkłada sie wkładkę w stolik wydaje się być bardzo cienki
Obrazek
Wymiary 450x170 ma stolik
Może jakiś inny stolik warto rozważyć?

3. Imadło . Tutaj zastanawiam się pomiędzy wyborem
a) najtańszej maszynówki o szerokości 100mm z all.. za jakieś 200zł
b) imadło ślusarskie 125-140 też podobny koszt.
Na plus do ślusarskiego że można coś złapać w pionie czego nie zrobię w maszynówce chociaż w maszynówce wygodniej się mocuje uchwyt bo nie ma dziury pod szczękami
Obrazek

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Stojak do wiertarki magnetycznej

Post napisał: strikexp » 07 sty 2025, 16:05

Co do imadła to takie ślusarskie to ch***ia. Chińskie maszynowe jako tako trzyma piony i nie unosi materiału. Tu zawsze jest kwestia co chcesz wiercić. Ja do byle gówna po prostu kupiłem małą chińską wiertareczkę dla której nie ma delikatności i wierci w zardzewiałych profilach.

Autor tematu
nabuch
Posty w temacie: 2

Re: Stojak do wiertarki magnetycznej

Post napisał: nabuch » 08 sty 2025, 18:35

Cześć. Dzięki za informacje. Generalnie cel to adaptacja magnetycznej żeby się dało się jej używać jako stołówki do wiercenia wszystkiego w domu czyli od nowych materiałów po stare badziewie wywleczone ze złomu.
Drugiej innej wiertarki nie będzie i będę starał sie zrobić ją w miare funkcjonalnie dla siebie. Ważne żeby dało się to w miarę rozebrać i poprzenosić na warszt pod domem na zimę i latem do garażu zewnętrznego.

Co do moich pytań to
2. Zamówiony tani stolik krzyżowy . Trochę obejrzałem filmików i jak na moje potrzeby powinno spełnić to moje wymagania. Może uda mi się coś poprawić i jakoś to będzie działać. Stolik ma głównie zapewnić bezpieczeństwo. W pracy mamy opticum ( chyba 7045 czy jakoś tak) ze stolikiem krzyżowym i starą WS15 z leżącym luzem imadłem . Jednak komfort mocowania i pewność że w której chwili nie połamie Ci rąk przeważają za stołem tak że WS-ka stoi nieużywana od lat.

3. Imadło zamówiona maszynówka jak z punktu a tyle że 125 ze względu na trochę większe możliwości . Ludzie biorą do Zośki to i do tego będzie.

Przyjdą rzeczy będę sie odzywał co dale z tym podziałać.Wszystkie przemyślenia co do samej konstrukcji mile widziane.
Pozdrawiam Wojtek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”