Duży luz nakrętki śruby kulowej
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: Duży luz nakrętki śruby kulowej
Dla odzyskania równowagi psychicznej podsyłam wyciąg dokładności śrub kulowych firmy THK ( to jedna z lepszych firm w tej branży). Jak popatrzysz na ceny to średnio śruba w klasie C5 jest minimum 5 razy droższa od śruby w klasie C7. Gdyby ktoś kupił do tej tokarki śruby w klasie C5 to kosztowałyby one więcej niż cała tokarka. W najlepszym przypadku jest to więc śruba w klasie C7 lub jeszcze gorszej.
Reasumując - uzyskałeś bardzo dobry wynik i nie oczekuj cudów. One zdarzają się tylko w KK.
Reasumując - uzyskałeś bardzo dobry wynik i nie oczekuj cudów. One zdarzają się tylko w KK.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
19Janusz53 pisze:wyciąg dokładności śrub kulowych firmy THK
Kolega chyba nie za bardzo czyta ze zrozumieniem.
W katalogu masz błąd na danym odcinku - nie mylić z luzem!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeśli to tokarka CNC to powinna mieć też opcję programowego kasowania luzu. O ile 0,4 mm to za dużo do tego, to 0,08 mm możesz już spróbować wykasować programowo.
Inną sprawą jest to co pisze tuxcnc, jeśli śruba jest nierównomiernie zużyta, to ani mechanicznie w pełni nie skasujesz luzów na jej całej długości, ani nie zrobisz tego programowo.
To czy warto próbować to musisz sobie sam odpowiedzieć, jeśli chcesz zaoszczędzić, zrobić to samemu (i przy okazji nazbierać doświadczeń), ale godzisz się na luzy rzędu 0,08 mm to warto. Jeśli chcesz osiągnąć luz nawrotny rzędu 0,01 mm to raczej nie warto kombinować bo i tak tego w ten sposób nie osiągniesz.
Ja bym próbował naprawiać, ale przygotowywał bym się powoli do wymiany też.
Inną sprawą jest to co pisze tuxcnc, jeśli śruba jest nierównomiernie zużyta, to ani mechanicznie w pełni nie skasujesz luzów na jej całej długości, ani nie zrobisz tego programowo.
To czy warto próbować to musisz sobie sam odpowiedzieć, jeśli chcesz zaoszczędzić, zrobić to samemu (i przy okazji nazbierać doświadczeń), ale godzisz się na luzy rzędu 0,08 mm to warto. Jeśli chcesz osiągnąć luz nawrotny rzędu 0,01 mm to raczej nie warto kombinować bo i tak tego w ten sposób nie osiągniesz.
Ja bym próbował naprawiać, ale przygotowywał bym się powoli do wymiany też.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Walczę dalej , jak szarpie za cale sanki (naprawdę mocno) to jestem w stanie przesunąć je o ok. 0.1mm. Jak w parametrach maszynowych kasowanie luzu nawrotnego ustawie na 0 to fizycznie luz nawrotny mam ok. 0.3mm. W parametrach maksymalnie można skasować luz 0.25mm i gdy tak robię to mam faktyczny luz ok. 0.1mm.
Reasumując jeśli z pomiarów wychodzi mi , ze mam luz ok. 0.3mm a sankami mogę przesunąć max 0.1mm to wychodzi , ze mam jeszcze gdzieś indziej luz ok. 0.2mm. Dobrze kombinuje
Gdzie szukać
Na pierwszy ogień poszedł blok mocujący (jest tylko jeden , po drugiej stronie śruba wisi w powietrzu) , w bloku sa 2 łożyska kulkowe (6202). Wydłubałem je ale wyglądają jak nowe , mimo to chce je zamienić na 2 szt stożkowych (30202). Zamontuje je"plecami" do siebie i odpowiednio skręcę nakrętka.
Jest jeszcze jedno miejsce politycznie podejrzane , cale przeniesienie napędu z silnika na śrubę odbywa się za pomocą 2 pasków , taka przekładnia po drodze.Jak bardzo powinny być napięte te paski
Moze coś jeszcze koledzy doradza

Reasumując jeśli z pomiarów wychodzi mi , ze mam luz ok. 0.3mm a sankami mogę przesunąć max 0.1mm to wychodzi , ze mam jeszcze gdzieś indziej luz ok. 0.2mm. Dobrze kombinuje

Jest jeszcze jedno miejsce politycznie podejrzane , cale przeniesienie napędu z silnika na śrubę odbywa się za pomocą 2 pasków , taka przekładnia po drodze.Jak bardzo powinny być napięte te paski

Moze coś jeszcze koledzy doradza

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Masakra...
Śruba kulowa NIE jest samohamowna.
Każdy luz pomiędzy silnikiem a śrubą przeniesie się na suport i praktycznie uniemożliwi precyzyjne toczenie.
W tokarce powinno się napędzać śruby bezpośrednio z silnika, przez sprzęgła mieszkowe, które mają praktycznie zerowy luz skrętny.
Jeżeli nie chcesz przerabiać maszyny, to przynajmniej naciągnij paski tak mocno, żeby tylko nie pogiąć osi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Tylko z własnego podwórka: Weiler na paskach, Manurhi n czesciowo na paskach, Citizen a jakże, na paskach.
Chyba nie ma sensu wymieniać dalej bo i tak jesteś przekonany o wyższości swojej wiedzy nad producentami

Co do naciągu to faktycznie musi być solidny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
blasterpl pisze:bloku sa 2 łożyska kulkowe (6202)
Kulkowe nie mogą tam być, jeśli na tym bloku wisi cały suport. Jak już to powinny tam być łożyska kulkowe skośne (7202).
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Uwierz mi, że nie ma głupszego argumentu.
Lista partactw wiodących producentów jest długa i stale się wydłuża.
Natomiast co do samych pasków, to oczywiście wpływ ich sprężystości zależy od wielu czynników i jak się taki napęd prawidłowo zaprojektuje, to błąd może się mieścić w dopuszczalnym zakresie.
Ale zwykle paski stosuje się tylko po to, żeby silnik nie wystawał z maszyny...
Dodane 1 minuta 59 sekundy:
I to jest piękny przykład czym teoria różni się od praktyki...
Niby muszą być skośne, a Chińczycy wszędzie dają zwykłe i działa...