TUR 560 Manual turn
Brak obrotów wrzeciona
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
TUR 560 Manual turn
Sinumerik 810D z nakładką Manual Turn. System się uruchamia, normalnie maszyna pracuje w Manual Turn.
Po uruchomieniu w Manual następuje bazowanie, posuw w osiach X i Z działa zarówno z korby jak i z przycisków. Problem zaczyna się jak chcę załączyć obroty. A konkretnie jak wcisnę przycisk kierunku obrotów, wtedy następuje awaryjne wyłączenie. Tak samo jak chcę w Manual uruchomić program, naciskam NC Start i znowu awaryjne wyłączenie. Jak przejdę do systemu CNC to w MDA mogę napisać program i wtedy jest okej. Program startuje, obroty działają. Natomiast jak w CNC przełączę na AUTO to start NC powoduje wyłączenie awaryjne.
Ktoś ma jakieś pomysły? Pomóżcie.
Po uruchomieniu w Manual następuje bazowanie, posuw w osiach X i Z działa zarówno z korby jak i z przycisków. Problem zaczyna się jak chcę załączyć obroty. A konkretnie jak wcisnę przycisk kierunku obrotów, wtedy następuje awaryjne wyłączenie. Tak samo jak chcę w Manual uruchomić program, naciskam NC Start i znowu awaryjne wyłączenie. Jak przejdę do systemu CNC to w MDA mogę napisać program i wtedy jest okej. Program startuje, obroty działają. Natomiast jak w CNC przełączę na AUTO to start NC powoduje wyłączenie awaryjne.
Ktoś ma jakieś pomysły? Pomóżcie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: TUR 560 Manual turn
Czy "Wyłączenie awaryjne" jest jedynym komunikatem? Wejdź w diagnostykę i sprawdź zakładkę "Komunikaty" i "Alarmy". Napisz co tam zastałeś po tym jak pojawiło się wyłączenie awaryjne.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Dodane 14 minuty 3 sekundy:
Było też tak, że było tylko wyłącznie awaryjne bez tych błędów dodatkowych, ale to może ze dwa albo trzy razy.
Było też tak, że było tylko wyłącznie awaryjne bez tych błędów dodatkowych, ale to może ze dwa albo trzy razy.
-
Dziwne że dzieje się to tylko w automacie. Przyczyną wg. błędów jest zdjęcie sygnału zezwolenia dla napędów w momencie, kiedy jakiś napęd (oś / wrzeciono) jest już w ruchu (jedzie lub się kręci). Zazwyczaj, w starszych maszynach, przyczyną było przerwanie się w prowadniku jakiegoś przewodu od np. wyłącznika awaryjnego osi - kiedy oś zaczynała jechać znikał sygnał od czujnika danej osi i maszyna wyrzucała zatrzymanie awaryjne bo widziała że czujnik został najechany (obwód awaryjny jest obwodem NC, czyli każda z krańcówek rozwiera kiedy jest najechana - ten sam efekt daje przerwanie przewodu).
Generalnie zacząłbym od wejścia w diagnostykę i sprawdzenia np. właśnie wejść od wyłączników osi.
Jeśli to nie będzie to, to prześledził schemat i poszukał wejść, które są potrzebne do pracy auto a niekoniecznie potrzebne do pracy w MDI czy JOG i sprawdził ich stany.
Pozdrawiam.
Generalnie zacząłbym od wejścia w diagnostykę i sprawdzenia np. właśnie wejść od wyłączników osi.
Jeśli to nie będzie to, to prześledził schemat i poszukał wejść, które są potrzebne do pracy auto a niekoniecznie potrzebne do pracy w MDI czy JOG i sprawdził ich stany.
Pozdrawiam.
-
W pracy ręcznej w Manual też występuje to samo. Wygląda to tak jakby te przyciski powodowały jakby zwarcie do wyłącznika awaryjnego. Obstawiam jakiś błąd w PLC , ale mogę się mylić.
Maszyna była kupiona jako używana, przed kupnem była sprwdzona i wszystko działało. Po ponownym podłączeniu jest problem.
Maszyna była kupiona jako używana, przed kupnem była sprwdzona i wszystko działało. Po ponownym podłączeniu jest problem.
-
grzenio pisze:Obstawiam jakiś błąd w PLC , ale mogę się mylić.
Jeśli przed transportem działało a po przewiezieniu w docelowe miejsce przestała to raczej obstawiałbym złe podłączenie czegoś (fazy zasilające w dobrej kolejności?) niż błąd PLC. PLC nie zmienia się od przewożenia maszyny.
Pozdrawiam.
-
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy można zmieniać język na polski? Obecnie pod przyciskiem Wybór języka zmienia się na niemiecki albo angielski. Czy w ogóle język polski był instalowany w standardzie czy tylko w zależności od zamawiającego?
Gdzieś znalazłem że zmiany języka można dokonać w MMC. Tylko jak tam wejdę to nie wiem co dalej. Wygląda jakby trzeba było wpisać jakiś adres, komendę lub coś w tym stylu żeby się dostać do języków.
Gdzieś znalazłem że zmiany języka można dokonać w MMC. Tylko jak tam wejdę to nie wiem co dalej. Wygląda jakby trzeba było wpisać jakiś adres, komendę lub coś w tym stylu żeby się dostać do języków.