JacekBelof pisze: ↑16 lis 2024, 22:49
Boosze... kto to tłumaczył?! Albo polski, albo angielski, a tu oba na raz

Absolutnie nie masz racji.
Niepełne tłumaczenie jest rzeczą nieuniknioną, bo każdy tłumacz robi je z dobrej woli i tyle, na ile wystarczy mu ochoty.
Jak kogoś to razi, to może sobie podłubać w źródłach i dołożyć swoją cegiełkę.
Problem zaczyna się wtedy, gdy za tłumaczenie zabierze się jakiś debil o osobowości bolszewickiej, który uważa się za geniusza i ma imperatyw uszczęśliwić wszystkich wbrew ich woli.
Właśnie na coś takiego trafiłem.
Otóż używam Librecad od dawna, ale nigdy nie miałem potrzeby rysować niczego z linii poleceń.
Teraz jednak chciałem komuś pokazać, czym się różni CAD od Corela i na szczęście sprawdziłem wcześniej, bo bym wyszedł na idiotę...
Znalazłem w necie jakiś poradnik i wpisałem w okienko linii poleceń "line;0,0;10,10", ale zamiast spodziewanej linii dostałem komunikat, że nieznane polecenie.
Pominę ile się namęczyłem zanim znalazłem powód, ale okazało się, że jakiś popierdoleniec zabrał się za tłumaczenie poleceń...
Teraz jest tak:
area, bevel, bisect, circle2, circle3, circlecr, cofnij, cut, delete, deselectall, dimaligned, dimangular, dimdiametric, dimhorizontal, dimleader, dimlinear, dimradial, dimvertical, distance, divide, ellipseinscribed, explode, fillet, free, hatch, horizontal, kat, lengthen, linia, luk, mirror, modifyattr, move, mtext, offset, okrag, perp, polilinia, polygon2v, properties, prostokat, przywroc, ptp, punkt, redraw, regen, regwym, restricthorizontal, restrictnothing, restrictorthogonal, restrictvertical, revert, rotate, rownolegle, scale, selectall, setrelativezero, snapcenter, snapdist, snapend, snapfree, snapgrid, snapintersection, snapmiddle, snaponentity, spline, spline2, stretch, tan3, tangentpc, tekst, trim2, vertical, wyrownaj, zabij, zoomauto, zoompan, zoomprevious, zoomwindow
To już nawet nie o to chodzi, że luk zamiast arc, bo może komuś by to pasowało.
Otóż postanowiwszy usunąć te debilne tłumaczenia ściągnąłem źródła i okazało się, że inwencja tego kretyna przekroczyła moją wyobraźnię, bo "przetłumaczył" też skróty, na przykład ci na og albo zr na od...
To dopiero jest masakra...