Sterowanie wektorowe a sterowanie skalarne jakie różnice i gdzie stosujemy

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Sterowanie wektorowe a sterowanie skalarne jakie różnice i gdzie stosujemy

Post napisał: atom1477 » 31 paź 2024, 08:57

tristar0 pisze:
31 paź 2024, 00:01
falowniki anie silnik nie powtarzaj głupot !
Nikt nie pisał że to silnik wie, ani nikt tego nie powtórzył.
Tylko Ty masz w zwyczaju atakować osobę która Ci wytknęła brak wiedzy w sprawie falowników i tokarek.
Szukasz tylko po autorze i po słowach kluczowych. Znajdziesz "atom1477", "tokarka", "panewka" albo "falownik", i Ci się włącza tryb oczerniania.
Nie ważne co napiszę, nawet mogę skopiować jakiś Twój tekst, a Ty i tak się przy****dolisz że napisałem głupoty.
Nie przeszkadza Ci potem napisać dokładnie to samo jako prawdę objawioną (już raz tak zrobiłeś).

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tristar0 » 31 paź 2024, 19:03

atom1477 pisze:Szukasz tylko po autorze
jak dla mnie możesz zmiecić swoją nazwę to i tak się domyśle kto to po tych głupotach które wypisujesz ,bo jeszcze miesią temu nie miałeś bladego pojęcia że są falowniki wektorowe ,czy z obcją wyboru ,a ty już próbujesz o tym uczyć na forum ,słabe gwiazdo yt i wikipedi .

Dodane 6 minuty 24 sekundy:
atom1477 pisze:i Ci się włącza tryb oczerniania.
nie oczerniania a tryb demaskacji ,bo jak ci kotoś zada jakieś pytanie to nie odpowiadasz tylko pół dnia szukasz w necie informacji i jak już je znajdziesz to gwiazdożysz .A w tym przypadku sam napisałeś że niby to ja mam odpowiadać o obcji wektorowej czy skalarnej . tylko po co skoro to nie wiedza tajemna i nie trzeba nawet się logować na forum bo w google jest wszystko . Wiec nie widzę powodu przepisywania informacji na forum z wikipedi jak to ty robisz .I tyle w temacie .

Dodane 3 minuty 47 sekundy:
atom1477 pisze:Ale spokojnie, zaraz przyjdzie tristar0 i wyjaśni
nawet mi się nie chciało odpowiadać i kto tu za kim tęskni ,nie kolego kochający inaczej . :P :P

Dodane 7 minuty 21 sekundy:
Niech strace masz linka https://www.google.com/search?client=fi ... i+skalarne bo nadal mi się nie chce tłumaczyć czegoś co opiszane jest wszędzie i za free.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Herp
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Herp » 01 lis 2024, 00:08

Ja myśle, że jeżeli autor zadaje takie pytanie na forum to pewnie liczy na to, ze wypowie sie jakiś praktyk, i dostanie w odpowiedzi samo "miecho" a jezeli bedzie chciał teoryjki to bedzie szukał w googlach lub w instrukcjach aczkolwiek w instrukcji falownika lg chyba są podane przyklady w jakich urzadzeniach dany tryb mozna zastosować🤔
I Tak jak koledzy pisali powyzej:
Tryb sterowania wektorowy kontroluje poslizg i silnik moze pracowac na obrotach niskich z duzym momentem nawet 100 obr na min fakt faktem te obroty juz nie sa takie plynne ale da sie i silnik zachowuje moment prawie jakby sie krecił na nominalnych obrotach tam jescze dochodzi takie ustawienie jak forsowanie silnika na niskich obrotach wirnik jest caly czas kontrolowany np jak ustwisz za szybki chas hamowania lub rozpedzania a bezwladnosc napedu na to nie pozwoli zaraz wywali blad itd. Wykarzystac to napewno mozna z napedzie wiertatki,frezarki,tokarki,wyciagarki tak gdzie w zakresach obrotowych jest porzebny duzy moment obrotowy

Jezeli chodzi o sterowanie U/f to tu czestotliwosci jest zadana przez falownik silnik regulacja silnika jest bardzo plynna ale jak dasz np 50obr/min to silnik zatrzymasz dlonią i bedzie sobie tylko popiskiwalł jakiekolwiek gwaltownie wyhamowania lub przyspieszanie bedą realizowane na zasadzie falownik zada a slilnik sie po czasie dostosuje jedyne zastosowanie co mi przychodzi do glowy to sterowanie wentylatorem lub pompą

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 01 lis 2024, 14:21

Herp pisze:Tryb sterowania wektorowy kontroluje poslizg i silnik moze pracowac na obrotach niskich z duzym momentem nawet 100 obr na min fakt faktem te obroty juz nie sa takie plynne ale da sie i silnik zachowuje moment prawie jakby sie krecił na nominalnych obrotach tam jescze dochodzi takie ustawienie jak forsowanie silnika na niskich obrotach wirnik jest caly czas kontrolowany np jak ustwisz za szybki chas hamowania lub rozpedzania a bezwladnosc napedu na to nie pozwoli zaraz wywali blad itd. Wykarzystać to na pewno można z napędzie wiertarki, frezarki, tokarki ,wyciągarki tak gdzie w zakresach obrotowych jest potrzebny duży moment obrotowy.

przykład pracy falownika wektorowego EURA, E2000-0022S2 2,2kW zasilanym 1f (230V) do silnika 1,1kW BESEL SKh 90-4S1 1,1kW/1380obr/4P z obcym chłodzeniem, w małej tokarce hobbystycznej(Bernardo 700 WV)
ws15-z-falownikiem-gwintowanie-t95591-10.html
(falownik-berges-t106844.html)
Obrazek

(hamowanie ustawione na ok 2s, zwłoka przy zmianie obrotów - 0,3s, dochodzenie do obrotów -1s)
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 01 lis 2024, 14:42

Ludzie nic nie wiedzą, nic nie rozumieją, to i bzdury w Internecie wypisują...
Silnik indukcyjny jest także transformatorem (prąd w wirniku indukuje zmienne pole magnetyczne) i nie pracuje przy prądzie stałym, natomiast przy prądzie zmiennym jego parametry mocno zależą od częstotliwości.
To dlatego proste sterowanie U/f dobrze działa tylko w małym zakresie regulacji.
Natomiast sterowanie wektorowe najzwyczajniej wprowadza poprawki i charakterystyka falownika jest nieliniowa.
Jeśli charakterystyka falownika odpowiada charakterystyce silnika, to silnik pracuje lepiej a użyteczny zakres regulacji obrotów jest większy.
Jeśli charakterystyka falownika wektorowego nie pasuje do charakterystyki silnika, to mogą dziać się cuda.
I to jest całe wyjaśnienie praktycznej różnicy pomiędzy sterowaniem wektorowym a skalarnym.

Ale jest jeszcze jedna sprawa, której prawie nikt nie rozumie.
Otóż moment obrotowy zależy od konstrukcji silnika i z powodu pewnych zjawisk fizycznych (np. nasycenie rdzenia) nie może przekroczyć pewnej wartości.
W najlepszym przypadku będzie on stały niezależnie od obrotów, w większości przypadków będzie dużo mniejszy przy obrotach mocno odbiegających od nominalnych.
Do tego moc mechaniczna silnika zależy od momentu i obrotów, czyli zmniejszając obroty zmniejszamy moc mechaniczną, nawet jeśli moment pozostaje stały.
Tego właśnie ludzie nie wiedzą i nie rozumieją, więc wydaje się im, że falownik może zastąpić przekładnię lub skrzynię biegów.
Tak więc możliwe jest sterowanie falownikiem w zakresie obrotów 1:100, ale w praktyce może nie mieć to żadnego sensu.
Jeśli napęd będzie źle dobrany mechanicznie, to żaden falownik tego nie naprawi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”