Wtryskarka do metalu?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Wtryskarka do metalu?

Post napisał: strikexp » 04 paź 2024, 17:38

Kupowałem pewien rodzaj elementów metalowych. Niestety w chwili gdy zaczęło się kręcić, to mój importer owych elementów z Chin się wysypał i już ich nie sprowadza.
Mam w tej chwili do wyboru, dogadywać się z importerem na dużą partię, importować sam (o zgrozo kto zna ten temat) lub zlecić produkcję w Polsce.
I przy tej trzeciej opcji potrzebuję porady. Z tego co się zorientowałem, jest do fikuśny odlew z aluminium lub jakiegoś innego wynalazku. Później miedziowany i niklowany.
Znalazłem że jest coś takiego jak wtryskarka do metalu. Natomiast nie mam pojęcia ile może kosztować zlecenie takiej produkcji w Polsce. Czyli zapewne zamówienie formy (ma być to mój wzór przemysłowy) i zamówienie jakiejś małej partii.
Może mi ktoś obeznany z tą metodą produkcji podpowie jak taki proces technologiczny wygląda.

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Wtryskarka do metalu?

Post napisał: wt » 08 paź 2024, 23:26

W baniaczku jest roztopione aluminium lub znal. Nabiera się czystego płynu ręcznie, wlewa do maszyny, włącza, tłoczek wciska płyn do formy i za chwilę gotowy wyrób wypada do koszyka. Takie roztopione aluminium bardzo chętnie rozpuszcza materiał stalowy. Pojedyncze sztuki można sobie odlać jedną z metod, w piasku, przy pomocy wosku, albo z pucka wyfrezować.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 08 paź 2024, 23:31

Znal odlewa się do form gumowych i silikonowych. Ze wzgledu na niską temperaturę topnienia i dobrą lejność forma nie musi być z metalu, co daje możliwość formowania skomplikowanych kształtów.
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: strikexp » 09 paź 2024, 00:23

Pojedyncze sztuki to bym zamówił na CNC. A mi tu chodzi o partię 1000 sztuk po 25zł sztuka.
Dlatego zacząłem szukać jak wygląda proces technologiczny.
W sumie jak tak usłyszałem o tym tłoku to faktycznie jest jakaś kosmiczna technologia i można sobie wydziergać maszynę do takiego odlewania samemu. Aczkolwiek najbardziej mnie interesuje właśnie forma, bo nie chce mi się bawić jak dałoby się to w Polsce zlecić w sensownych pieniądzach.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 09 paź 2024, 06:39

Popytaj we Wrocku ( daleko nie masz).
Jest kilka odlewni aluminium.

Mariusz.
Pomagam w: