Cicha, tania pompa do podlewania?

Ogólne dyskusje o naszym hobby.

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Cicha, tania pompa do podlewania?

Post napisał: Grzegorz53 » 20 cze 2024, 23:07

oprawcafotografii pisze:Niestety sensowne sterowniki kosztują kilkaset złotych - chciałbym podlewać rano o np. 4, 6, 8 po 2-3 minuty a czegoś takiego popularne sterowniki nie umożliwiają.

Elektroniczny programator tygodniowy, taki popularny, kupiony w markecie umożliwia takie zaprogramowanie. Może nie każdy, mój firmy duvi działa już sporo lat i włącza pompkę cwu. Pompka taka jest prawie niesłyszalna i może spełniłaby Twoje wymagania, tylko powinna brać wodę z odpływu z beczki na dole aby była zawsze zalana.

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: oprawcafotografii » 21 cze 2024, 19:07

Tak, myślałem o pompie obiegowej z CO, tylko nie mam zbędnej pod ręką.
Mam w piwnicy stary kocioł gazowy - może wydłubię pompę i sprawdzę czy się nada...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: oprawcafotografii » 22 cze 2024, 07:34

Jak na razie wróciłem do poprzedniego systemu czyli podlewania z kranu. Kran zasila studnia wywiercona rok temu z pompą "głębinową" w środku.

Poprzedni sterownik polewania padł po dwóch latach i dłuższy czas szukałem godnego następcy aż znalazłem taki: https://allegro pl/oferta/zegar-sterownik-nawadniania-programator-13984924607
Wady: wymaga ciśnienia do pracy zaworu więc podlewanie grawitacyjne odpada,
Zalety: realizuje do sześciu programów jednocześnie.

Szczególnie to drugie było dla mnie ważne - dlaczego? Dlatego, że chciałem rozdzielić porcje dzienne wody na działki. Czyli zamiast np. lać jednocześnie 400ml chcę lać 100ml co godzinę. Po co? Ano to to, żeby woda zdążyła nasączyć ziemię w wiadrze i nie wylała się po prostu przez drenaż...

W tej chwili mam ustawione podlewanie o 4, 5, 6 i 7 rano po dwie minuty. Sprawdziłem, że w ciągu tych dwóch minut wylewa się prawie idealnie 100ml wody. W każdym wiadrze mam po dwa punkty kroplujące żeby ziemia była równiej podlewana czyli do wiadra trafia 0.8l wody co rano. Czy to odpowiednia ilość? Nie wiem. Mam pomiar wilgotności gleby więc będę obserwował czy utrzymuje się na stałym poziomie czy też spada / rośnie i ew. skoryguję program podlewania.

Przy okazji zmierzyłem, że cztery ranna sesje podlewania pobierają 0.116kWh, co da miesięcznie 3.5kWh na prąd do pompy. Sezon trwa ze trzy miesiące więc nie ma sensu tu szukać oszczędności...

Mam drugi temat do podlewania - grządki i rabatę kwiatową. Tu podlewanie trwa ze dwie godziny i efektu nie widać ;( a pompa mieli non-stop. Tu już chyba warto pokombinować. Mam dwie beczki 200l - postawię jedną na drugiej i z górnej zrobię zbiornik do podlewania grawitacyjnego. Mam nadzieję, że ten metr wysokości pozwoli podlewać przez linię kroplującą... Ew. dołożę jakąś pompkę akwariową...
A beczkę będę napełniał automatycznie pompą ze studni w znacznie krótszym czasie i chyba zasilę też z rynny...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: szopenn » 22 cze 2024, 08:57

pompa obiegowa z elektroniką i trybem stałego ciśnienia w połączeniu z linią nawadniającą z kompensacją powinno byc git. Pompa ruska nie musi być głośna, głośne są te chinskie podróby. Kiedys jak przyjechali do mnie posadzkarze to sobie taka pompka pracowała w metalowych beczkach i byłą mega cicha, ale to nie była podróba.

OlmerPL
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: OlmerPL » 09 lip 2024, 18:12

oprawcafotografii pisze:
22 cze 2024, 07:34
[...]
Poprzedni sterownik polewania padł po dwóch latach i dłuższy czas szukałem godnego następcy aż znalazłem taki: https://allegro pl/oferta/zegar-sterownik-nawadniania-programator-13984924607
Wady: wymaga ciśnienia do pracy zaworu więc podlewanie grawitacyjne odpada,
Zalety: realizuje do sześciu programów jednocześnie.
[...]
Pozwolę sobie tylko dodać tu że jeśli dla kogoś brak ciśnienia do działania jest tu problem, to są łatwo dostępne programatory od naszych żółtych przyjaciół z zaworem kulowym który nie wymaga ciśnienia do działania. Sam dwa miesiące temu przechodziłem przez to i podłączyłem taki właśnie kulowy zawór do mauzera i nadal działa bez problemów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje o Hobby”