Chińska tokarka, części.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Re: Chińska tokarka, części.
jasiu... olać sprzęgło itp bzdety, dołożyć 2 krokowce, silnik 3 fazy z falownikiem i pędzić robotę a nie rozmyślać nad badziewiem. Miałem podobną maszynę cl500, to jest prosty chiński szajs na paskach, bardzo fajna baza pod cnc, nic więcej.
Krak.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dziękuję za odpowiedzi. Przetoczyłem nasadkę, wkleiłem, wszystko pięknie do czasu zmiany kierunku posuwu, tuleję "rozsadziło" (klej pokonał ten materiał) także strata czasu jak cawboy pisał.
Tuleja to jakieś próchno, przy obróbce sypie się proszek a nie wiór. Dorobie całą nową tuleję, nic innego nie przychodzi mi do głowy, oglądałem rozwiązania w innych maszynach i nijak nie pasują do tego w mojej maszynie.
Małe sprostowanie, nasadka 14 mm a nie 16mm jak wcześniej pisałem.

-
kamiennik pisze:oglądałem rozwiązania w innych maszynach i nijak nie pasują do tego w mojej maszynie.
Jakoś mnie to nie dziwi, te całe Clarke wygląda mi na kopię tokarki Chester model B, tylko chińczyk skopiował załączanie śruby pociągowej a zapomniał o pół nakrętce. Zdjęcia poglądowe jak to w chester wygląda, może coś zaadoptujesz.

Krak.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
kamiennik pisze:Dorobie całą nową tuleję, nic innego nie przychodzi mi do głowy, oglądałem rozwiązania w innych maszynach i nijak nie pasują do tego w mojej maszynie.
Kup nasadkę udarową 14mm jak najgrubszą, jak Ci starczy mięsa to tylko ją stoczysz, jak będzie za chuda to albo napawka albo tulejka redukcyjna i przezyję tokarkę. Ja tak zrobiłem i sobie chwalę a miałem do wyboru albo nacinanie wpustu na wałku o długości 1.5m albo przeróbka na sześciokąt.
-
bear pisze:tulejka redukcyjna i przezyję tokarkę
Dokładnie tak jak kolega napisał, nasadka udarowa + tulejka redukcyjna, jak widać na schemacie siły przenoszone są pomiędzy sześciokątem a wpustem, czyli pracować będzie tylko nasadka, tuleja redukcyjna nie przenosi żadnych sił, będzie tylko prowadzeniem.
Krak.