Uparcie nie rozumiesz istoty pomiaru.IMPULS3 pisze: ↑27 cze 2024, 20:36Jasiu, ja rozumiem że Ty masz swój własny wszechświat gdzie panują inne reguły ale w tym moim taka różnica jest trudna do zaakceptowania. A trudna jest dlatego ze w rowerze mam akumulator który jest zasilany znamionowo 48V ale w szczycie ma dopuszczalne napięcie 54.6V. I takie napięcie ma dawać ładowarka która ma wewnętrzny potencjometr do kalibracji. Więc skoro producenci nakazują nie przekraczanie tego napięcia ładowania to staram się tego nie robić aby nie skracać życia akumulatora.
Także ten tego Twoje 3% mnie nie satysfakcjonuje i tyle w temacie dokładności.
Woltomierz jest dobry, jeżeli wielokrotny pomiar napięcia wzorcowego daje taki sam wynik.
Czyli jeżeli masz wzorzec napięcia 54.6V a miernik za każdym razem pokazuje np. 56,3V, to taki miernik jest dobry i wystarczający do twoich pomiarów.
Wystarczy zmierzyć napięcie wzorcowe z wysokiej klasy źródła i zapamiętać wynik pomiaru.
Oczywiście fajnie jest mieć laboratoryjny miernik bardzo wysokiej klasy, ale w większości przypadków nie ma takiej potrzeby.