Drugą mam wiertarkę większą kolumnową z tych chińskich i w tej jest tuleja morsa i można wiertła wkładac .
Wiertarka stołowa z allegro a stożek morse'a
-
Mariuszczs
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Mam taką małą wiertarkę stołową i nie ma tulei morsa - można tylko zdjąc futerko, wierteł na stożku morsa nie można zamontowac. Wiertarka jest identyczna tylko naklejka z firmą inna, no i moc silnika u mnie jest podana rzeczywista czyli 300W
.
Drugą mam wiertarkę większą kolumnową z tych chińskich i w tej jest tuleja morsa i można wiertła wkładac .
-
upadły_mnich
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 3
ten stożek jest częścią wałka osadzonego na łożyskach. Z jednej strony ma skrócony stożek Morse`(od strony futerka - przepraszam kobiety z forum za to wyrażenie - nie lubię być wulgarny) o czym pisał kolega Bydgost a z drugiej wyjście na zespół kół pasowych.
Czyli odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: nie.
Pozostaje:
- przeróbka wałka - przypuszczam, że ze względu na średnicę niemożliwa do wykonania chyba, że przerobisz całą (no może 1/2
) wiertarkę a to nie ma sensu, o kosztach nie wspominam.
- stosowanie wierteł z chwytem walcowym. Są wiertła z podtoczeniem na 13mm czyli np. wiertło fi 18 a uchwyt walcowy fi 13mm, do pewnych, dostępnych średnic to jest rozwiązanie.
- kupno innej wiertarki.
- przeróbka wiertła (wierteł) jakie posiadasz na chwyt walcowy - do wykonania - ale też czy to ma sens to musisz sam ocenić bo nie wiem jak często masz zamiar takich używać?
- pogodzić się z ułomnościami wiertarki, większe otwory zlecając "na zewnątrz"
Czyli odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: nie.
Pozostaje:
- przeróbka wałka - przypuszczam, że ze względu na średnicę niemożliwa do wykonania chyba, że przerobisz całą (no może 1/2
- stosowanie wierteł z chwytem walcowym. Są wiertła z podtoczeniem na 13mm czyli np. wiertło fi 18 a uchwyt walcowy fi 13mm, do pewnych, dostępnych średnic to jest rozwiązanie.
- kupno innej wiertarki.
- przeróbka wiertła (wierteł) jakie posiadasz na chwyt walcowy - do wykonania - ale też czy to ma sens to musisz sam ocenić bo nie wiem jak często masz zamiar takich używać?
- pogodzić się z ułomnościami wiertarki, większe otwory zlecając "na zewnątrz"
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Mariuszczs

- Posty w temacie: 2
-
upadły_mnich

a i pozwolę sobie polemizować z kolegą Bydgost (ew rozwinąć jego myśl?)
Że niby raz się widzieliśmy i pogadaliśmy o prezesie Janku to już mam go (Bydgosta)lubić? niedoczekanie
Mocowanie uchwytu wiertarskiego na skrócony stożek Morse`a to standard. Uproszczeniem nazwałbym mocowanie uchwytu wiertarskiego (futerka - przepraszam kobiety) na gwincie a takie też są.
Że niby raz się widzieliśmy i pogadaliśmy o prezesie Janku to już mam go (Bydgosta)lubić? niedoczekanie
Mocowanie uchwytu wiertarskiego na skrócony stożek Morse`a to standard. Uproszczeniem nazwałbym mocowanie uchwytu wiertarskiego (futerka - przepraszam kobiety) na gwincie a takie też są.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
upadły_mnich

-
BYDGOST

- Posty w temacie: 4
Taka otwornicą bardzo dobrze wycina się otwory nie tylko w blachach, ale i w kształtownikach, także rurach. Ćwiczyłem to kilka razy. Ostatnio wycinałem otwór fi 32 w kształtowniku zamkniętym 80x80x3. Otwór wycinany był po przekątnej czyli patrząc na rzut przekroju poprzecznego - z jednego narożnika w kierunku drugiego. Wiercenie naprawdę bezstresowe a przecież ząbki otwornicy strugały materiał pod różnymi kątami w zależności od głębokości wywierconego otworu. Oczywiście potrzebny jest otwór pilotowy. To było ok. fi 6 mm. Zalecam smarowanie olejem w trakcie wiercenia. Wiercenie otworu w rurze czy w boku szafki z blachy stalowej tak samo bez trudności. Ograniczeniem jest grubość blachy czy ścianki elementu. Chyba na opakowaniu otwornicy jest to podane.DPosk pisze:A co myślicie o wycinaniu otworów w aluminium czyms takim?