Ekoparanoja

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Re: Ekoparanoja

Post napisał: jasiu... » 27 maja 2024, 18:28

atom1477 pisze:
26 maja 2024, 20:21
Napisane przez użytkowników treści nie są własnością serwisu.
A wygląda to tak, jak np. w regulaminie Instagrama. Cytuję to zdanie:

Nie rościmy sobie praw własności do treści użytkownika; jednakże udziela nam on licencji na ich używanie.

Oczywiście, że nie musisz mieć na Instagramie konta i to jest twoje podstawowe prawo.
atom1477 pisze:
26 maja 2024, 20:21
Napisałem jak to wygląda z punktu widzenia przepisów.
Napisałeś jaka jest twoja interpretacja przepisów. Przypomnę - zdanie brzmiało: Chce się tego pozbyć!. Ja twierdzę, że nie wszystko, czego się pozbywamy to odpad. Dotyczy to np. pięcioletniego, sprawnego samochodu, czy dwuletniego, sprawnego laptopa.
drzasiek90 pisze:
26 maja 2024, 20:23
A to, że mi ktoś czegoś nie daje, nie uważam za brak wolności.
Zawsze uważałem drzaśka za człowieka inteligentnego. A ta wypowiedź znowu to potwierdziła. Dający zawsze ma prawo do określenia granic daru, choć biorący czasem chce, jak ten przyjaciel z piosenki Krawczyka i Bregowica. Żonę bierze sobie sam. A czasem coś innego, niekoniecznie żonę.
atom1477 pisze:
26 maja 2024, 21:03
Zupełnie nie, bo mówimy tu o prywatnej korespondencji. Nie o publicznej.
No niezupełnie. Prywatna korespondencja to by była, gdybyś wysłał do gościa meila, albo list w kopercie. Jeśli ty wysyłasz wiadomość z okienka na stronie, to właściciel okienka ma prawo decydować, co w takim okienku może się znaleźć, a co nie, bo to jest jego okienko, a nie np. twoja koperta i twój znaczek.
atom1477 pisze:
26 maja 2024, 21:35
Co w końcu doprowadzi do upadku biznesu.
jeśli to taki zapyziały biznes, to faktycznie może od tego upaść. Po mocnych biznesach spłynie, jak woda po kaczce.
tuxcnc pisze:
26 maja 2024, 21:52
tylko jakiś paranoik wymyślił sobie, że hasło musi zawierać duże litery, małe litery, cyfry i znaki specjalne...
z tej samej półki. Miałem ostatnio problemy z check-inem w Lufthansie, bo "jakiś paranoik" wymyślił sobie, że strona będzie wyświetlała imię i nazwisko dużymi literami, ale jak ty wprowadzisz małymi, to ci wykaże błąd. Osoba, która rezerwowała mi wylot wpisywała dane z capslokiem. Ja próbowałem pisać normalnie, bo na ekranie i tak wszystko się zamieniało na duże litery, nieważne, jakie wprowadzałeś. I zonk! Bez capsloka nie przyjęło! Ma być z klawiatury, a nie z ekranu.

Nie wspomnę, ile razy miałem problem, bo "jakiś paranoik" wymyślił, że przed numerem telefonu powinno być +48. A ja mam +49, więc zamiast do mnie jakieś SMS-y potwierdzające szły w siną dal.
tuxcnc pisze:
26 maja 2024, 22:19
Kod PIN zapisany flamastrem na karcie do bankomatu
Tak ma mój kolega. Tyle, że PIN jest zapisany jakoś pokręcony. Zamiast np. 1234, jest 4321, czy coś w tym kształcie. Jak ktoś mu kartę podprowadzi, to karta utknie w bankomacie.

Za to mój telefon nie ma żadnej blokady. Jeśli ktoś go przypadkowo będzie miał w rękach, nie będzie problemu, żeby się do kogoś z listy kontaktów dodzwonił.
drzasiek90 pisze:
26 maja 2024, 23:22
nie wierzę, że zapamiętanie 4 cyfr przekracza możliwości kogokolwiek
A jak ktoś ma początki alzheimera? Na początku może normalnie funkcjonować, ale niektóre rzeczy, takie jak PIN, mogą mu z głowy ulatywać.
tristar0 pisze:
27 maja 2024, 13:24
no niedługo trzeba bedzie nosić zeszyt z hasłami i pinami :wink:
Albo uporządkować sobie komputer i mieć trzy hasła, jedno np. do aplikacji bankowej, drugie do mniej ważnych, ale nadal ważnych rzeczy i trzecie ogólne, np. do forów, poczt dla spamu itp.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: atom1477 » 27 maja 2024, 18:56

jasiu... pisze:
27 maja 2024, 18:28
Napisałeś jaka jest twoja interpretacja przepisów.
Owszem, ale podałem też interpretację przez sąd.
Uprośćmy sprawę: Olej sobie moją opinię, i skup się tylko na interpretacjach z sądów jakie podałem.
jasiu... pisze:
Przypomnę - zdanie brzmiało: Chce się tego pozbyć!. Ja twierdzę, że nie wszystko, czego się pozbywamy to odpad. Dotyczy to np. pięcioletniego, sprawnego samochodu, czy dwuletniego, sprawnego laptopa.
To Twoja interpretacja. Możesz podać interpretację z orzecznictwa sądowego na potwierdzenie?
jasiu... pisze:
No niezupełnie. Prywatna korespondencja to by była, gdybyś wysłał do gościa meila, albo list w kopercie. Jeśli ty wysyłasz wiadomość z okienka na stronie, to właściciel okienka ma prawo decydować, co w takim okienku może się znaleźć, a co nie, bo to jest jego okienko, a nie np. twoja koperta i twój znaczek.
E-maila albo list też się wysyła przez czyjeś okienko. Nie szukaj argumentów na siłę, bo ich nie znajdziesz.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: grg12 » 27 maja 2024, 19:10

Dawniej bym się zgodził ale że już raz znalazłem swoje konto na "have i been pwned" (sklep internetowy miał kiepskie zabezpieczenia) a jakiś oszust nękał moich rodziców (klasyk - "miałem wypadek" na szczęście gnojek nie miał żadnych osobistych informacji więc ojciec szybko się zorientował) więc jestem cokolwiek paranoiczny - unikalne hasła do wszystkiego, dane osobowe tylko jeśli to absolutnie konieczne - jeśli nie konieczne to jestem "Condita Wurst".
Przesada? Może - ale w pewnym sensie jestem odpowiedzialny nie tylko za siebie więc nie będę ułatwiać życia oszustom...

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: tuxcnc » 27 maja 2024, 19:17

atom1477 pisze:
27 maja 2024, 18:56
Owszem, ale podałem też interpretację przez sąd.
Podałeś treść artykułu, napisanego przez jakiegoś idiotę, który ma problem z używaniem ojczystego języka i popełnia oczywiste błędy logiczne.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: atom1477 » 27 maja 2024, 19:35

Podałem kilka linków.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: szopenn » 22 wrz 2024, 08:56

gadaliśmy o tym, przebieram słuchawki i taki o to komentarz:
Na początku byłem lekko zawiedziony głośnością słuchawek lecz okazało się że to nie ich wina tylko restrykcji w systemie Android dla Europy. Po zmianie regionu w telefonie na Stany Zjednoczone w końcu poczułem ich moc.

ciekawe musze sprawdzić... fajnie by było jakby to znosilo te durne zabezpieczenie..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”