Deckel Maho 80T indeksowanie oś B
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Deckel Maho 80T indeksowanie oś B
Witam,
Na frezarce dmu 80T mamy głowicę obrotową, która może się obracać w osi B. Jednak są problemy z jej indeksowaniem. Jeżeli próbujemy coś programować z obrotem osi B, głowica podjeżdża do jakiegoś innego punktu. Wydaje się, że programowo wszystko dobrze robimy używając cyklu 19 Heidenhaina, nie wiem czy w takim razie można tą głowicę programować ręcznie. Czy może tak być, że tylko z programu CAM ją można właściwie ustawiać?
Na frezarce dmu 80T mamy głowicę obrotową, która może się obracać w osi B. Jednak są problemy z jej indeksowaniem. Jeżeli próbujemy coś programować z obrotem osi B, głowica podjeżdża do jakiegoś innego punktu. Wydaje się, że programowo wszystko dobrze robimy używając cyklu 19 Heidenhaina, nie wiem czy w takim razie można tą głowicę programować ręcznie. Czy może tak być, że tylko z programu CAM ją można właściwie ustawiać?
-
Re: Deckel Maho 80T indeksowanie oś B
Heidenhain 530 ale jakaś wczesna wersja tego sterowania bo nie ma funkcji plane, w sumie to z cama nie próbowaliśmy jeszcze frezować, także też nie wiem czy da nam się uda z tym obrotem osią b. Ręcznie jak programujemy to jedzie głowica gdzieś gdzie indziej niż chcemy, trzeba podjeżdżać recznie w odpowiednie miejsce i zczytać wspolrzedne na oko
-
- Lider FORUM (min. 2000)
To używaj funkcji plane. Zobacz sobie w helpie do 530 są dobrze opisane, będziesz zadowolony.
Głowica na pewno nie jedzie gdzi nie trzeba, tylko tam, gdzie zaprogramujesz
Głowica na pewno nie jedzie gdzi nie trzeba, tylko tam, gdzie zaprogramujesz

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
No to właśnie tak próbujemy programować wg instrukcji, ale głowica jedzie nie do tego punktu do którego powinna. Płaszczyzna jest obrócona, osie też są obrócone, ale współrzędne w x i z są jakieś dziwne, tylko y się zgadza, ale wiadomo y nie ma nic wspólnego z obrotem głowicy
-
Osi c nie mam jest tylko oś B(obrot głowicy). Próbuję pisać tak jak w instrukcji czyli:
Cycldef19.0 plaszczyzna obrobki
Cycldef19.1 b-45
LBQ122 R0 FMax
Jak później wywołam jakiś cykl np. wiercenie w x0 y0 to głowica jedzie nie tam gdzie trzeba(tylko w y jedzie dobrze)
Cycldef19.0 plaszczyzna obrobki
Cycldef19.1 b-45
LBQ122 R0 FMax
Jak później wywołam jakiś cykl np. wiercenie w x0 y0 to głowica jedzie nie tam gdzie trzeba(tylko w y jedzie dobrze)