tuxcnc pisze: ↑11 maja 2024, 19:51
Ja używam czegoś innego i non-stop dostaję komunikaty, że czegoś nie mogę, bo nie mam uprawnień. Mnie taka zabawa zbyt wiele kosztuje czasu i zdrowia, więc sobie odpuściłem.
Ja także używam, i po prostu świadomie wpisuję sudo i hasło gdy wiem, że jest to potrzebne.
To ma znikomy albo nawet żaden wpływ na czas jaki poświęcam temu zagadnieniu.
W poście wyżej dałeś świetny przykład zagrożenia jakie niesie logowanie się na konto root.
Pewnie, że można uruchomić menedżer plików z uprawnieniami administratora - ale zwykły użytkownik (ot np. małżonka czy dziecko) tego nie robi i dlatego ten system chroni ich np. przed skasowaniem systemowego pliku/katalogu.
Dyskusja nie jest metodą ustalania prawdy
Przecież my tutaj nie ustalamy prawdy, która jest względna, jeśli chodzi o to czy należy korzystać z tego czy tamtego.
Natomiast ustalamy prawdę bezwzględną, o czym niżej.
Ty jak zwykle krytykujesz wszystko co ci przeszkadza, uznając, że to co tobie się wydaje jest jedyną słuszną racją.
A jak się nie zgadzają, to są kretynami, idiotami i debilami.
A ja bronię systemu, który uważam, że ma sens.
Coś jest bardzo nie tak z naszym systemem edukacji, bo przerażająco wielu ludzi jest przekonanych, że rację ma ten, kto przegada innych...
Nooo, i to od dziesięcioleci, bo ty słyniesz na tym forum, że próbujesz przegadać innych narzucając im jedyną słuszną rację.
Gdybyś powiedział, że tobie to przeszkadza i dlatego logujesz się na roota, nie miałbym argumentów.
Ale ty przerzucasz to na jakąś paranoję
tuxcnc pisze: ↑10 maja 2024, 15:29
W takiej sytuacji system uprawnień chroni użytkownika przed nim samym, co jest oczywistą paranoją.
Jakiś kretyn wymyślił sobie, że jak ktoś się we własnym komputerze, którego jest jedynym użytkownikiem, zaloguje jako root to słońce zgaśnie a ziemia pęknie na pół...
Przecież w tym temacie przedstawione zostały przykłady, gdzie ma to sens.
I nikt nikomu nie zakaże, nikt nikomu nie nakazuje korzystać z ograniczonych uprawnień.
Robisz jak uważasz i jak ci wygodnie.
Nikt o żadnej katastrofie z tego powodu nie mówił oprócz ciebie.
Natomiast twierdzenie, że logowanie na konto roota jest tak samo bezpieczne, jest ewidentnie NIEPRAWDZIWE i o to w tej dyskusji chodzi.
A tak wracając do eko-paranoi i zielonego ładu, to Mateusz Morawiecki lansuje się na proteście przeciwko zielonemu ładowi. I w sumie niby nic, ale przecież sam ten zielony las zaakceptował

Hipokryzja pełną parą.
Ale żeby nie było, druga strona nie jest lepsza.
Dziś Tuski i przybudówki zaciekle bronią granicy z Białorusią, dziękują funkcjonariuszom straży granicznej i chcą uszczelniać granicę a jeszcze niedawno, jak byli w pozycji chcieli wszystkich wpuszczać

Także gratuluję jednym i drugim