G-Code i wektory otwarte i zamknięte

Problem z frezowaniem wektorów otwartych

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
TheSnowdrop
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

G-Code i wektory otwarte i zamknięte

Post napisał: TheSnowdrop » 17 kwie 2024, 00:45

Witam!

Na wstępie muszę uprzedzić, że nie dość, że jestem laikiem w świecie CNC, to jeszcze jest to mój pierwszy post tutaj na forum i nie wiem, czy wybrałem odpowiednią kategorię, bo w ogóle nigdy nie pisałem na żadnym forum. Mając na uwadze powyższe, bardzo proszę pamiętajcie być wyrozumiali i przejrzyści przy ewentualnej próbie tłumaczenia i pomocy. Nie wiem, jaka panuje atmosfera na forum i nie znam tutejszych użytkowników, ale czytałem różne fora i wiem, że niektórzy potrafią być uszczypliwi i odpowiadać połowicznie merytorycznie, dlatego chciał bym uniknąć takich zbędnych komentarzy i uszczypliwości, dziękuje :)

Przechodząc już do sedna po przydługim wstępie - od niedawna jestem posiadaczem nowej frezarki od firmy V-Slot model Lead 1515. Uprzedając ewentualne uwagi, nie pytam o opinie, czy to dobra firma i dobry sprzęt. Frezarka złożona w moim przekonaniu przyzwoicie, oprogramowanie proste w obsłudze więc w moim przypadku sprawdzało się i wycinałem z powodzeniem już przy pierwszym podejściu elementy z grafik wektorowych w rozszerzeniach SVG tworzonych w programie InkScape ale! Przy niedawnej próbie wycięcia i wyfrezowania takiej formatki pod ledon, czyli wiecie, wycięta pleksi 5mm z wyfrezowanym rowkiem 6mm szerokości pod neon, ku mojej konsternacji okazało się, że wektory muszą być tak zwanie zamknięte. Poprzednie elementy zawierały tylko wektory zamknięte, tak frezy na materiale jak i cięcia obrysów więc było w porządku. Do generowania g-codu na podstawie stworzonych grafik wektorowych używam tego prostego darmowego narzędzia online od Openbuilds - Openbuilds CAM. W załącznikach przesyłam dwa przykładowe pliki SVG (Bali i Auto) czyli jedne z tych elementów, które tworzyłem bez problemu. Załączam też kolejne dwa przykładowe pliki SVG z wektorami otwartymi (Flaming i Miło) z jpgiem z zaznaczonym problemem o który mi chodzi.

Flaming jpg -
Nóżki na dole nie powinny się łączyć, a podczas symulacji frez jedzie w linii prostej od jednego konca do drugiego frezując rowek.

Problemem jest jak wiecie to, że przy tworzeniu g-codu w OB Camie krzyczy, że w pliku są wektory otwarte, a muszą być jakoby zamknięte. No i teraz pytanie, jak to obejść? Czy muszę zmienić sposób tworzenia plików wektorowych? Czy może generować g-code w innym oprogramowaniu ? Jeżeli zmienić sposób tworzenia grafiki, to jak ? Jeżeli inne oprogramowanie do generowania g-codu, to jakie ? Naturalnie wiem, że jest to do zrobienia, jedna firma wykonała dla mnie taki element pod ledon na podstawie tego samego pliku jak Miło.svg i oni na pewno nie edytowali mojego pliku w jakiś inwazyjny sposób, zresztą, przecież nie zawsze każdy projekt będzie mieć zamknięte wektory, a takie projekty ludzie wykonują.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź! :)
Załączniki
Flaming.svg
(16.42 KiB) Pobrany 30 razy
Miło.svg
(25.53 KiB) Pobrany 47 razy
Auto.svg
(11.72 KiB) Pobrany 32 razy
Bali.svg
(23.65 KiB) Pobrany 33 razy

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: G-Code i wektory otwarte i zamknięte

Post napisał: tuxcnc » 17 kwie 2024, 05:40

TheSnowdrop pisze:
17 kwie 2024, 00:45
jak wiecie
Ja nie wiem, bo nie używam programów dla ignorantów i nieuków.
Te twoje "otwarte wektory" to jakiś totalny debilizm i cholera wie kto to wymyślił i po co.
Program do przekształcania grafiki wektorowej w g-kod (frezarka obsługuje wyłącznie g-kody, nawet jeśli o tym nie wiesz) działa w sposób wyjątkowo prosty - tam gdzie się wektor zaczyna opuszcza frez, jedzie po wektorze i podnosi frez tam gdzie wektor się kończy. Z tego wynika, że nie ma wektorów "otwartych" i "zamkniętych", bo każdy gdzieś się zaczyna, gdzieś kończy i nie muszą to być te same punkty.
Powyższe nie dotyczy ploterów tnących drutem, które są maszynami specyficznymi, bo drutu nie da się wyjmować i wkładać gdzie popadnie, więc cała praca musi być cięta jednym wektorem, ale o tym nie rozmawiamy.
Tak więc wychodzi na to, że masz problem, bo używasz złego oprogramowania.
Do Inkscape są pluginy eksportujące g-kod. Ja ich nie używam, bo nie potrzebuję, ale są, więc je wypróbuj, może tego kretyńskiego problemu nie mają.
Natomiast jest zupełnie inny problem, z którym na pewno się spotkasz wycinając z Inkscape, czy Corela, bo to dotyczy wszystkich programów dla artystów.
Otóż są to programy zasadniczo do tworzenia wydruków, czy grafiki wyświetlanej na monitorze. Tam jest obrys, wypełnienie, warstwy itp. rzeczy, których nie ma na frezarce. Często autorzy grafik idą na łatwiznę, Coś sobie naciągają, coś czymś zasłaniają itd. Na wydruku tego nie widać, ale na frezarce te wszystkie niewidoczne linie będą cięte i zamiast pięknego obrazka możesz dostać sieczkę. Dlatego musisz opanować podstawowe prace na węzłach, żeby takie cuda doprowadzać do stanu używalności.
Rozwiąże to też ten sztuczny problem z "otwartymi wektorami", których się w ten sposób pozbędziesz..

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 17 kwie 2024, 07:21

TheSnowdrop pisze:
17 kwie 2024, 00:45
wiem, że niektórzy potrafią być uszczypliwi i odpowiadać połowicznie merytorycznie, dlatego chciał bym uniknąć takich zbędnych komentarzy i uszczypliwości, dziękuje :)
Na tym forum to niemożliwe - masz już przykład post wyżej :)

Jaki masz sterownik w tej maszynie? (nie pytam o program CAM).

Musisz przyswoić kilka podstawowych kwestii i będziesz działać - to nie lot w kosmos :)
Trzeba opanować program CAM - jeśli masz do wykonania operacja 2D/2.5D to polecam estlcam. Możesz go wypróbować za darmo, a potem jeśli będziesz chciał kupić to naprawdę jest tanio. Przygotujesz sobie konfigurację pod swoją maszynę/sterownik.
Oczywiście, że są kształty otwarte i zamknięte - ale to tylko kwestia programu CAM jak je interpretuje i jak sobie z nimi radzi.
Frezowanie na CNC to nie jest wczytanie obrazka i puszczenie narzędzia po linii.
W programie CAD rysujesz, edytujesz rysunek wektorowy.
W programie CAM wczytujesz rysunek wektorowy i generujesz operację i zapisujesz plik maszynowy z instrukcjami dla sterownika maszyny - np. g-kod.

Masz różnego rodzaju operacje, np: Frezowanie zewnętrzne, frezowanie wewnętrzne, grawer, frezowanie kiszeni, wiercenie itp.
I teraz, jeśli w CAM wybierzesz np. Frezowanie zewnętrzen lub wewnętrzne lub np. kieszeń to nie może być to kształt otwarty, ponieważ nie da się stwierdzić z której strony jest jest wnętrze a z której zewnątrz tego kształtu.
Taki kształt można domknąć w programie CAD (jeśli to jest błąd w rysunku) lub w programie CAM (estlcam daje możliwość ręcznego definiowania kształtu do ścieżki) lub wybrać inną operację (np grawer) jeśli kształt ma być faktycznie otwarty.

Napisałeś dużo tekstu ale mało konkretów więc ciężko coś więcej podpowiedzieć.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 17 kwie 2024, 08:50

Jak dla mnie to tam wcale nie chodzi o wektory otwarte i zamknięte, tylko o to że wektory się przecinają. Programy CAM zwykle zakładają że będą frezowane kontury zewnętrzne, i/albo otwory/kieszenie. A to wymaga aby wektory się nie przecinały.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 17 kwie 2024, 13:30

Dokładnie nie wiadomo co autor wątku robi i dlaczego mu nie wychodzi, ale nie twórzcie teorii sprzecznych z podanymi faktami.
Jest w załączniku plik flaming.svg i jest wklejony zrzut z tego dziadowskiego programu, który dorysował sobie jeden wektor, zapewne dlatego, ze chce kończyć frezowanie tam gdzie zaczął. To akurat jest fakt i tego nie trzeba się domyślać.
Ja po takim numerze stwierdziłbym, że tego programu nie chcę więcej widzieć, bo lepiej trochę się poduczyć i używać profesjonalnych narzędzi, które nie robią takich jajec...
Wspomniany Estlcam jest dobrym wyborem, ale niekoniecznie na początek i niekoniecznie do tak prostych prac.
Tutaj zaproponowałbym dxf2gcode.
Ale najpierw trzeba wypróbować wspomniane pluginy do Inkscape, bo może autor wątku nie potrzebuje niczego więcej...

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 17 kwie 2024, 14:08

atom1477 pisze:tylko o to że wektory się przecinają.
Nie wymyślaj, to nie laser tylko frezarka. :-)
TheSnowdrop pisze: używam tego prostego darmowego narzędzia online od Openbuilds - Openbuilds CAM.

Obrazek

Źle zrozumiałeś to co pisał program:

"This toolpath contains 1 open vector(s), and 0 closed vector(s)
NB: You cannot use Offset operations on Open Vectors, you can try to use "No Offset" operations, or repair the file first"

Oznacza to, że masz po prostu wybrać "No Offset" dla linii otwartej po której pojedzie frezik i dalej odpowiednio ustawić parametry pracy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”