30 HRC stan surowy
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
30 HRC stan surowy
Witam, potrzebuję pręt kwadratowy 60x60 mm oraz 50x50 mm , który w stanie surowym ma twardość ok 30 HRC. Doradzi ktoś jaki to może być gatunek stali , który można nabyć w sensie nie jest "teoretyczną dywagacją"
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Re: 30 HRC stan surowy
Przyznam że nie ogarnąłem o co chodzi z tym "polowaniem" 
Już ogarnąłem co autor miał na myśli, nie ma tematu. Przyjąłem podświadomie że 40HMT to 1.2312

Już ogarnąłem co autor miał na myśli, nie ma tematu. Przyjąłem podświadomie że 40HMT to 1.2312

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ot parę luźnych(subiektywnych) obserwacji.
Odprowadzanie wióra przy ew. głębokich wierceniach delikatnie mówiąc takie sobie, gwintowanie(w porównaniu z choćby 1.2311) cokolwiek nieprzyjemne(choć nie aż tak jak w wypadku tooloxa...), co ciekawe dla odmiany frezowanie gwintów już całkiem całkiem(choć tu mam doświadczenie tylko przy M55x3 i większych).
Zużycie narzędzi wyraźnie większe w porównaniu z 1.2311(a niby nie powinno).
Na dodatek spawalność chyba jeszcze gorsza niż w wypadku 40HM(i tak marnego w tej kwestii) - ale tu na szczęście mamy magika któren w rękawie parę knyfów ma(już parę razy ratował cztery litery przy regeneracjach czy różnych wpadkach - klienci nie narzekali, więc przyjmuję że skutecznie).
Zrzyny to tak bardziej w ramach żartu(po prostu nie wiem czy 1.2311 jest w prętach dostępna).
Odprowadzanie wióra przy ew. głębokich wierceniach delikatnie mówiąc takie sobie, gwintowanie(w porównaniu z choćby 1.2311) cokolwiek nieprzyjemne(choć nie aż tak jak w wypadku tooloxa...), co ciekawe dla odmiany frezowanie gwintów już całkiem całkiem(choć tu mam doświadczenie tylko przy M55x3 i większych).
Zużycie narzędzi wyraźnie większe w porównaniu z 1.2311(a niby nie powinno).
Na dodatek spawalność chyba jeszcze gorsza niż w wypadku 40HM(i tak marnego w tej kwestii) - ale tu na szczęście mamy magika któren w rękawie parę knyfów ma(już parę razy ratował cztery litery przy regeneracjach czy różnych wpadkach - klienci nie narzekali, więc przyjmuję że skutecznie).
Zrzyny to tak bardziej w ramach żartu(po prostu nie wiem czy 1.2311 jest w prętach dostępna).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
U mnie 40HM+QT z Multistalu to podstawowy materiał na koła zębate i może dlatego żadnych trudności obróbczych w nim nie widzę.
A powierzchnie po toczeniu to nawet lubię.
A powierzchnie po toczeniu to nawet lubię.