O,o,o,o takie właśnie coś. Zamiast stosowania prawo jest interpretowane. Oczywiste coś dla podatnika jest nieoczywiste dla US. Tylko równowagi w tym sporze nie ma. I nie tylko przez ostatnie lata (no dobrze, kwestia przyjętego czasookresu)
Forma działalności gospodarczej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Forma działalności gospodarczej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Fundacja rodzinna nie jest instrumentem do prowadzenia działalności gospodarczej.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Moi znajomi, którzy dorobili się całkiem sporej spółki programistycznej, mają swoje fundacje rodzinne. Wcześniej żyli z dywidend ze sp. z o. o., a teraz pieniądze przechodzą na fundacje rodzinne a z tego co mówili podatek wynosi tam jedynie 15% i to tylko od wypłat.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
pitsa pisze:że ma aż 8% podatku.
Dokładnie tak mniej więcej wychodzi teraz już po policzeniu wszystkiego.
Myślę że i tak będzie trzeba iść w spzoo tylko trzeba by z kimś siedząvym dogłębnie w temacie się skonsultować.
-
- Posty w temacie: 6
Przy tak niskim podatku może nie ma sensu zmieniać formy działalności.
Tylko pójść w jakieś ubezpieczenia.
Może to wyjść taniej niż wyższy podatek. A efekt może być podobny.
Tylko pójść w jakieś ubezpieczenia.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
atom1477 pisze:Tylko pójść w jakieś ubezpieczenia.
Przykład 1:
Masz 10 ludzi , którym co miesiąc trzeba zapłacić 80 tyś zł.
Sprzedajesz coś za 100tyś i masz marżę 50tyś.
Sprzedasz tego 5szt , a gościu się wyłoży albo Ci nie zapłaci .
Masz 500tyś na minusie i nie masz z czego zapłacić ludziom na bieżące wypłaty.
Jest na to ubezpieczenie?
Przykład 2
Budujesz pół roku maszynę za 2 miliony i na czysto masz zarobić na niej 500tyś.
W trakcie testów okazuje się ,że nie coś poszło nie tak ( nieistotne co i nie da się tego poprawić za 5 zł bo 2ch pracowników coś odstawiło ) i firma dla której to robiłeś mówi ,że Ci nie zapłaci , a dała już Ci na maszynę zaliczkę 800 tyś.
Chce tą zaliczkę z powrotem i chce żebyś zabrał maszynę.
Czy jest na to ubezpieczenie?
Chcę taką formę działalności , która zabezpieczy mnie przed między innymi takimi akcjami.
Jeśli się tak stanie ogłaszasz upadłość , masz spokój i nie licytują Ci za miesiąc chałupy i samochodu , a na dodatek zabraknie i z tego masz długu na 10 lat.
To są dwa proste przykłady , które przeszedłem w życiu będąc w tym albo stojąc blisko.
Uczestniczyć w czymś takim drugi raz podziękuję bardzo...
Ktoś kto był blisko bankruta wie jak cienka czasami jest linia do przekroczenia. Czasami to kilka dni , których ktoś nie da więcej , a czasami to kwestia kilkudziesięciu tysięcy złotych , których nikt więcej nie pożyczy...
-
- Posty w temacie: 6
Tu jesteś 250 a nie 500 tyś na minusie (za sprzedaż, bo jak rozumiem nie wliczyłeś pensji pracowników).251mz pisze: ↑17 lut 2024, 15:37Przykład 1:
Sprzedajesz coś za 100tyś i masz marżę 50tyś.
Sprzedasz tego 5szt , a gościu się wyłoży albo Ci nie zapłaci .
Masz 500tyś na minusie i nie masz z czego zapłacić ludziom na bieżące wypłaty.
Jest na to ubezpieczenie?
Sądzę że na to jest ubezpieczenie.
Sądzę że jest.251mz pisze: ↑17 lut 2024, 15:37Przykład 2
Budujesz pół roku maszynę za 2 miliony i na czysto masz zarobić na niej 500tyś.
W trakcie testów okazuje się ,że nie coś poszło nie tak ( nieistotne co i nie da się tego poprawić za 5 zł bo 2ch pracowników coś odstawiło ) i firma dla której to robiłeś mówi ,że Ci nie zapłaci , a dała już Ci na maszynę zaliczkę 800 tyś.
Chce tą zaliczkę z powrotem i chce żebyś zabrał maszynę.
Czy jest na to ubezpieczenie?
Przed tym nie ma zabezpieczenia takiego jakie byś chciał. No bo jak to sobie wyobrażasz? Że nie zapłacisz ludziom i to ma być ok?
Tobie potrzeba bata na kontrahentów, a nie na swoich pracowników.
Nie uważasz że to nieuczciwe przerzucać odpowiedzialność na pracowników?
W ogóle ten temat od początku mi się wydawał dziwny. To odsuwanie od siebie odpowiedzialności. Na tym jednak polega życie (albo powinno polegać) żeby odpowiadać za swoje czyny czyli i za swoją firmę. Niestety teraz coraz mniej takiego podejścia w ludziach (niekoniecznie z ich winy, to raczej system ich w to wpycha). A Tym sposobem właśnie pojawiają się takie dziwne wynalazki jak ubezpieczenia. Nie jestem ich zwolennikiem, ale one akurat pasują do Twojego przypadku.
Teraz się okazało że masz na myśli konkretne sytuacje, i była to nieuczciwość kontrahentów.
Jednak szukasz rozwiązania nie tam gdzie trzeba. Bo na nieuczciwość kontrahentów, szukasz rozwiązania w postaci nieuczciwości wobec pracowników.
A to nie tylko mało efektywne, ale niezbyt sprawiedliwe.
No i tak jak mówiłem, możliwe że istnieją na to ubezpieczenia.
Najbliższe jakie znalazłem to "ubezpieczenia należności".
To jeszcze nie jest bat na kontrahentów, ale przynajmniej daje czas na sądzenie się z nimi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
atom1477 pisze:Nie uważasz że to nieuczciwe przerzucać odpowiedzialność na pracowników?
Człowieku, przeczytaj pierwszy post ze zrozumieniem, bo jest tam o odpowiedzialności pracowników ale nie o przerzucaniu.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
atom1477 pisze:Tu jesteś 250 a nie 500 tyś na minusie (za sprzedaż, bo jak rozumiem nie wliczyłeś pensji pracowników).
Sądzę że na to jest ubezpieczenie.
A sory ... to jestem 580 na minusie. Bo 500 mi nie zapłacili przecież i 80 tyś pracownicy.
atom1477 pisze:No bo jak to sobie wyobrażasz? Że nie zapłacisz ludziom i to ma być ok?
No tak sobie wyobrażam bo jak mi firma nie zapłaci to z czego mam ja zapłacić?
Nawet jak mnie zlicytują i będę miał dług na 10 następnych lat to i tak ludziom nie zapłacę bo z czego?
Widać ,że patrzysz z pozycji pracownika i nie interesuje Cię ,że szef popłynie na najbliższe 10lat , Tobie się należy i koniec.
Tylko w takim przypadku jak firma zbańczy i Tobie nie zapłacą jednej pensji to pójdziesz na L4 , albo na kuronia i co najwyżej przez miesiąc Ci się lekko standard życia pogorszy bo pracę z doświadczeniem teraz szybko da radę znaleźć.
Wydaje mi się ,że po to są właśnie takie TWORY jak SPZOO , aby nie musieć się potem wieszać z powodu długów.
Wiadomo jak coś pójdzie nie tak w miarę możliwości wypłacasz pracownikom , potem upadłość a reszta niech się bije...