Witam
Jak ktoś chce, to tokarka do obejrzenia jest w LM we Wrocławiu. Mają model wystawowy. Moją przywieźli z magazynu do LM w ciągu 4 dni i już jest w piwnicy i czeka na rozkonserwowanie

.
P.S. Tak z ciekawości - czy w Waszych Nutoolach osłona głowicy tokarskiej jest z metalu ? U mnie jest właśnie z metalu - a gościu w LM mówił, że poprzednie dostawy miały tą osłonę z tworzywa - tak, jak przy imaku. Ciekaw jestem, czy to prawda, czy też coś ściemniał ???
Na pewno przerobię wyłącznik tokarki sprzężony z osłoną głowicy - oryginał trochę mizernie wygląda.
Ponieważ jestem niestety laikiem w tokarkach i dużo lektury przede mną i ćwiczeń - mam pytanie:
Automatyczny posuw suportu imaka włącza się dźwignią przed uruchomieniem tokarki, czy można w trakcie ?
A jak z wyłączeniem posuwu ? W jakiejś przemysłowej tokarce widziałem regulowany ogranicznik z włącznikiem, który wyłączał posuw po dojechaniu suportu imaka do ogranicznika. Zabezpieczało to kolizji wrzeciona z imakiem. Coś takiego dałoby się zrobić w Nutooli?
Pozdrawiam
Piotrek