Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
hehhe jakos ciezko mi sobie wyobrazic babke np: na jakiejś hali produkcyjnej obsługującej tego typu sprzet lub w razie jakiejs awarji to nawet tak nie pasuje
ps. wyobrazcie sobie kobiete w czasie awarji takiej maszynki zaczela by pewnie stukac, pukac i niewiem co jescze w ta biedna maszynke. Temu trzeba poswiecic troche serca hehehehhe
Problem z wyobrażeniem sobie kobiety pracującej na obrabiarce CNC świadczy tylko o tym w jakim środowisku się poruszacie, żal mi was panowie. A propo kobiet pracujących na maszynach typu frezarki, tokarki w czasach II wojny światowej taka rzecz była na porządku dziennym (mężczyźni mieli co innego do roboty).
Co do pracy kobiet to czemu nie. znam nawet firmę która zatrudnia kobiety na automatach tokarskich i radzą sobie dobrze. ale ich praca ogranicza sie tylko do zakładania i zdejmowania detali a ta pracę w sumie to moze wykonywac kazdy. W tym fachu liczy sie to ze cos sie umnie zaprogramować zeby dana maszynka wykonywała poprawnie nasze polecenia.
A co do pracy na akord to jeszcze nie spotkałem się z tym na takich maszynach. jest jakaś norma i którą sie wykonuje. chyba ze są jakies nieoczekiwane komplikacje. ale to juz odmienna sprawa.
Kilkanaście lat temu pracowałem na tokarce DF 2/3 każdy operator obsługiwał dwie maszyny
Obok mnie pracowała mała zasuszona kobitka wdowa z trójką dzieci wiek lat 50 nie miała żadnych specjalnych predyspozycji wykształcenie zasadnicze po robocie obrabiała jeszcze 5 hektarów pola.
Ta pani jak każdy wgrywała program, ustawiała narzędzia, ustawiała maszynę obsługiwała ją doskonale potrafiła mierzyć wszystkimi narzędziami pomiarowymi, a częsta i sama dopisywała sobie dodatkowe przejścia w programie. Nie była ona odosobnionym przypadkiem jakim spotkałem
Na obrabiarkach sterowanych numerycznie u mnie w pracy za czasów akordu była wprowadzona dniówka zadaniowa polegało to na tym że 80% wyrobienia z maszyny traktowane było jako 100% za każdy 1% powyżej było 1,5% premii uznaniowej.