Kilka msc temu wymieniłem chińską płytę USB na UC300ETH-5LPT + Płyta główna sterowania CNC - SSK-MB5 - 2 x LPT.
Wczoraj chciałem wykorzystać wolniejszy dzień na testy maszyny i pojawił się dość poważny problem

jak widać frezarka przesuwa warstwy w stronę osi Y, w tym przypadku mikrokroki na sterownikach TB6600 były ustawione na 32,
w MAcH3 STEP PER było ustawione na 1600 .
Dzisiaj poczytałem na naszym forum oraz porobiłem inne testy i doszedłem do wniosku że mam trochę za małe prądy ustawione na sterownikach oraz za duże mikrostepy.
Dzisiaj postanowiłem wiec zwiększyć oraz obniżyć mikrokoki

śruba trapezowa o skoku 4 mm fi 14 , więc ustawienia w machu :

Teraz nie występuje schodkowanie ale przesuniecie punktu zero ?
przesunięcie dalej występuje w kierunku osi y + , pomiędzy krawędziami Y+ okręgi mają około 5mm różnicy
gdyż tak oto prezentuje się detal, cad jeden otwór względem drugiego jest wyśrodkowany

aktualne ustawienia macha

gdy Kernel speed ustawie na 75000HZ + to gdy w machu wchodzę w settings a następnie w miejsce gdzie wpisuje ile mm ma się przemieścić oś i ustawie tam np, 10 to za każdym razem jadą wszystkie osie ...

Wszystkie osie maja takie ustawienia

Ustawiałem w mach 3 aby przejechał 100mm i mierzone liniałami wychodziło bite 100 mm ( w każdej osi)
Silniki mają 200 kroków, i około 3A ( około bo nic na nich nie piszę a kojarzę zę maja prąd w okolicach 3A)
Czy problemem jest za małe przyśpieszenie ?
kod do programu https://wklejamy.pl/HdkX6cSgt9
CAM/CAD to solidwork, procersor w laptopie to i5 (6 generacji U) win 10
* zdjęcia z drewnem to ten sam detal, tylko w pierwszym, nie robiłem wewnętrznego otworu ze względu na przesunięte warstw.
Wrzeciono to mokry chińczyk 2.2Kw + falownik (cały zestaw z aliexpres) prędkość wrzeciona w każdym przypadku to 24000.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż mi już się wyczerpały opcje