Dokładność NUTOOLA
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Dokładność NUTOOLA
Witam wszystkich
Szukałem, szukałem i nic na ten temat nie znalazłem.
Moje pytanie jest następujące.
Jaka jest dokładność tejże maszyny?
Da się wytoczyć na niej otwory pod łożyska tak żeby były one takie jak powinny być
Czy jak zamocuje wałek fi80 długości 150mm to wytoczę na jego końcu otwór powiedzmy 72mm -0,01 ??
Czy może raczej ta maszynka się do tego nie nadaje i będę zmuszony wydać ze dwa razy więcej cennych złotówek?
Szukałem, szukałem i nic na ten temat nie znalazłem.
Moje pytanie jest następujące.
Jaka jest dokładność tejże maszyny?
Da się wytoczyć na niej otwory pod łożyska tak żeby były one takie jak powinny być
Czy jak zamocuje wałek fi80 długości 150mm to wytoczę na jego końcu otwór powiedzmy 72mm -0,01 ??
Czy może raczej ta maszynka się do tego nie nadaje i będę zmuszony wydać ze dwa razy więcej cennych złotówek?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Tak -- bez większych problemówerror82 pisze:Da się wytoczyć na niej otwory pod łożyska tak żeby były one takie jak powinny być
150 mm przy srednicy 80 na taka maszynkę to troszkę sporo ale wydaje mi się że z podtrzymką powinno być osiągalneerror82 pisze:Czy jak zamocuje wałek fi80 długości 150mm to wytoczę na jego końcu otwór powiedzmy 72mm -0,01 ??
Toczyłem tuleje pod łożyska, Roztaczałem otwory pod łożyska, wałki i da radę uzyskać jedną setkę ale jeśli masz tego dużo i naprzemiennie z "grubymi robotami" to tokarka przy grubym wiórze łapie troszkę luzu i wykańczanie otworu albo wałka trzeba po każdym "przejściu" kontrolować wymiar
Zanim zaczniesz to potrenuj na "złomie" żeby wyczuc maszynke

ja troszke stali namarnowałem

-
- Posty w temacie: 3
Z wypowiedzi na tym forum wynika, że dużo zależy od egzemplarza, ale zwykle normy fabryczne są spełnione z marginesem. U mnie, jak już pisałem, pomiary bicia promieniowego w odl. ok. 100 mm od uchwytu przy średnicy wałka pomiarowego 22 mm wynosi poniżej 1 setki, bez szlifowania szczęk.error82 pisze:Czy jak zamocuje wałek fi80 długości 150mm to wytoczę na jego końcu otwór powiedzmy 72mm -0,01 ??
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Posty w temacie: 3
A poszukać na forum za trudno ?error82 pisze:Może ktoś mi przesłać na [email protected] DTR-kę do tej maszyny
Buzi też obetrzeć ?
Nie są to DTR'ki dokładnie od Nutoola, ale od siostrzanych maszym innych dystrybutorów (Proma i Warco), inne na razie się nie pojawiły.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
LM to skrót od Leroy Merlindell pisze:market LM
www.leroymerlin.pl/
Widziałem tam ostatnio tą tokareczkę

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Ciekawe w ktorym miejscu bo ja szukam i nie moge znalezcgmaro pisze:LM to skrót od Leroy Merlindell pisze:market LM
www.leroymerlin.pl/
Widziałem tam ostatnio tą tokareczkę