Dlaczego nie ułożyłeś ich z zygzak tak jak sugerowałem?
Generator/zasilacz/przetwornica wysokiego napięcia 15-20kv
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 48
Re: Generator/zasilacz/przetwornica wysokiego napięcia 15-20kv
No to na razie tymczasowy montaż, sprawdzałem czy w ogóle działa. No i działa, lepiej niż się spodziewałem. Problemem są gabaryty tych rezystorów, nie da rady ich upakować do tej obudowy w żaden sposób. Zresztą 20kv mi styknie, może do 30 by doszło ale to już będzie jak sądze przeciążanie ukladu i proszenie się o uszkodzenie mosfetow albo przebicie trafopowielacza
Kto pyta, nie błądzi.
-
Łatwiej bylo nawiercić rządek otworów w linii. Nawet jak dam je w zygzak nie wejdzie, a na próbę zrobiłem byle było szybko. Muszę znaleźć jakieś mniejsze rezystory.
Kto pyta, nie błądzi.
-
No i znalazłem mniejsze... 2.5kv, 2,98Mohm. Małe, zwykle małe rezystorki, tyle że wysokonapieciowe. Wezmę 10 takich i do 25kw będę mógł mierzyć. Przydałby się jeszcze jakiś rezystor 500-600k, dla większej dokładności dzielnika (wg moich obliczeń optymalnie żeby było około 30350000 ohm)
Więcej nie zamierzam, to że jest zapas na mierniku, to jedynie margines bezpieczenstwa. Noszę się z zamiarem zamalowania na czerwono pola powyżej 20kV, aby było wiadomo że to już jazda bez trzymanki. Nie znam co prawda ich mocy ale chyba nie powinno być problemu? Nie wiem jaka wartosc,, są one wielkości 3-5 watowego rezystora i obstawiam że tyle mają. Ale mogę się mylić. Ostatnio podłączyłem szklany 30Mohm rezystor, myślałem że będzie dobry, wpierw w ogóle nic nie przewodził, nagle błysk powyżej ok 5kV - zaczął świecić jak neonówka po czym padł na amen.
Więcej nie zamierzam, to że jest zapas na mierniku, to jedynie margines bezpieczenstwa. Noszę się z zamiarem zamalowania na czerwono pola powyżej 20kV, aby było wiadomo że to już jazda bez trzymanki. Nie znam co prawda ich mocy ale chyba nie powinno być problemu? Nie wiem jaka wartosc,, są one wielkości 3-5 watowego rezystora i obstawiam że tyle mają. Ale mogę się mylić. Ostatnio podłączyłem szklany 30Mohm rezystor, myślałem że będzie dobry, wpierw w ogóle nic nie przewodził, nagle błysk powyżej ok 5kV - zaczął świecić jak neonówka po czym padł na amen.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Zamalowanie nie zwiększy bezpieczeństwa. A może zmniejszyć. Jaka wytrzymałość napięciową ma farba?
Pewnie nie wiesz.
Skąd zatem pomysł że pomalowanie zwiększy bezpieczeństwo?
Najbezpieczniej jest wtedy jak najmniej się przerabia fabryczne rozwiązania.
Pewnie nie wiesz.
Skąd zatem pomysł że pomalowanie zwiększy bezpieczeństwo?
Najbezpieczniej jest wtedy jak najmniej się przerabia fabryczne rozwiązania.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Spokojnie, Kolega chce zamalować część skali miernika żeby nie kusiło 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Skąd ta pewność?
Mi wyszło że jemu chodzi o pole płyty tekstolitowej na której będą rezystory. Inaczej by nie wspominał o rezystorach.
Najlepiej niech sam wyjaśni co miał na myśli.
Mi wyszło że jemu chodzi o pole płyty tekstolitowej na której będą rezystory. Inaczej by nie wspominał o rezystorach.
Najlepiej niech sam wyjaśni co miał na myśli.
-
Nie no, dokladnie tak jak kolega mówił. Pole miernika. 
Sorry, że czasem chaotyczne są te posty ale ja wolę edytować niz pisać kolejne 5 jeden pod drugim żeby nie bałaganic. A po takiej edycji na szybko czasem różnie to wychodzi składniowo, można się pomylić.

Sorry, że czasem chaotyczne są te posty ale ja wolę edytować niz pisać kolejne 5 jeden pod drugim żeby nie bałaganic. A po takiej edycji na szybko czasem różnie to wychodzi składniowo, można się pomylić.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Znacznik podwyższonego poziomu ryzyka. 
Widocznie poczułeś podczas doświadczeń "ogniki świętego Elma" i masz wrażenie, że ustrzeże cię to od przykrej niespodzianki. Muszę cię jednak zmartwić. Ryzyko nadal jest, tam gdzie nie jesteś tego świadom, tam gdzie nie zrozumiałeś i zrobiłeś tak jak ci się wydawało, że jest prawidłowo i bezpiecznie. W wielkim przemyśle stosuje się "Failure Mode and Effect Analysis", czyli po naszemu analizę ryzyka wystąpienia awarii.
Powinieneś zrobić identyfikację zagrożeń. Jeśli ktoś zwrócił ci uwagę na zygzak to powinieneś dokładnie to zbadać i dowiedzieć się dlaczego ustawienie równoległe rezystorów nie jest dobre. Do twojego eksperymentu z "HV" już ci dawałem sygnał o dobrych butach. Rozwinąłeś to może na materiały i przedmioty, które znajdują się w twoim otoczeniu? Znasz wpływ parametrów ( http://e-learning.prz.edu.pl/pluginfile ... 82ad-3.pdf] ) na to co może się wydarzyć? Wiesz już coś na temat starzenia materiałów pod wpływem HV?

Widocznie poczułeś podczas doświadczeń "ogniki świętego Elma" i masz wrażenie, że ustrzeże cię to od przykrej niespodzianki. Muszę cię jednak zmartwić. Ryzyko nadal jest, tam gdzie nie jesteś tego świadom, tam gdzie nie zrozumiałeś i zrobiłeś tak jak ci się wydawało, że jest prawidłowo i bezpiecznie. W wielkim przemyśle stosuje się "Failure Mode and Effect Analysis", czyli po naszemu analizę ryzyka wystąpienia awarii.
Powinieneś zrobić identyfikację zagrożeń. Jeśli ktoś zwrócił ci uwagę na zygzak to powinieneś dokładnie to zbadać i dowiedzieć się dlaczego ustawienie równoległe rezystorów nie jest dobre. Do twojego eksperymentu z "HV" już ci dawałem sygnał o dobrych butach. Rozwinąłeś to może na materiały i przedmioty, które znajdują się w twoim otoczeniu? Znasz wpływ parametrów ( http://e-learning.prz.edu.pl/pluginfile ... 82ad-3.pdf] ) na to co może się wydarzyć? Wiesz już coś na temat starzenia materiałów pod wpływem HV?
No i czemu nie ma zdjęć, przed i po, ani filmów? Eksperymenty powinny być dokumentowane. Nie pomyślałeś, że byłoby to bardzo ładne podziękowanie kolegom za udzielanie pomocy na forum?Rafalgl pisze:nagle błysk powyżej ok 5kV - zaczął świecić jak neonówka po czym padł na amen

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ