LinuxCNC na USB lub Ethernet - reaktywacja

Dyskusja na temat Linumeric-LPT

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Re: LinuxCNC na USB lub Ethernet - reaktywacja

Post napisał: cawboy » 12 lis 2023, 11:05

tuxcnc pisze:Nic mnie nie boli, po prostu mam alergię na ludzi, którzy nie chcą podać ceny swojego towaru

a ja na głupotę, cenę poznasz jak towar trafi na rynek, gdzie masz problem? tym bardziej że jak sam piszesz zainteresowany nie jesteś...

Krak.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: tuxcnc » 12 lis 2023, 11:14

cawboy pisze:
12 lis 2023, 11:05
cenę poznasz jak towar trafi na rynek
Wydaje mi się, że już trafił na rynek.
Są instrukcje jak urządzenie samodzielnie wykonać, ale z tego co zrozumiałem, nie będzie ono działać dopóki się nie zapłaci autorowi, a autor nie chce przyjąć pieniędzy, bo jeszcze nie wie ile by chciał...

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 12 lis 2023, 11:24

tuxcnc pisze:
12 lis 2023, 10:40
Wyrażałem się bez entuzjazmu o pierwszej wersji na USB.
Nie będę przypominał dlaczego, bo to już historia, bo sam z tego rozwiązania zrezygnowałeś.
Obecna wersja jest propozycją ciekawą, choć wszystko rozbija się o cenę.
Kłamiesz.
tuxcnc pisze:
06 kwie 2023, 18:12
Ale Ty znowu zrobisz jakąś protezę o mocno ograniczonej użyteczności i się będziesz jarał jakie to cudo....
To twoja wypowiedź o tej wersji na ethernet.
Przy wersji na USB krytykowałeś, miało nie działać, nie udać się. Nie miałeś racji.
Wersję na ethernet którą proponowałem również krytykowałeś.
Nie miałeś racji, ale nie jesteś na tyle silny, aby przyznać się do błędu.
I nie zrezygnowałem z wersji na USB. Chwilowo nie produkowałem i nie sprzedawałem elektroniki bo miałem inne zajęcia.
Teraz wracam, wersja na USB także wróci do sprzedaży bo wbrew temu co prorokowałeś Działa.
tuxcnc pisze:
Może gdybyś na płytce umieścił drajwery w przemysłowym standardzie 24V, toby warto było zapłacić tyle, ile chodzi Ci po głowie, ale na razie trzymasz to w tajemnicy.
:D :D :D :D
A skąd wiesz ile chodzi mi po głowie? Jeszcze nie wiesz ile, ale już wiesz, że nie warto? :)
Mam dla ciebie przykrą wiadomość. Już trwaja prace nad kolejną wersją, właśnie ze zwiększoną ilością wejść.wyjść w przemysłowym standardzie. Będą wyjścia mocowe, wejścia/wyjścia izolowane, przekaźniki... Będziesz musiał wymyślić nowy powód, aby to skrytykować. Noi z pewnością będzie za droga, to już teraz powinieneś skrytykować :)
tuxcnc pisze:
Natomiast jeśli to ma pracować w elektrycznym standardzie portu LPT, to ja wolę ColorCNC, bo problemy będę miał takie same, a możliwości dużo więcej...
Ja myślę, że ze zbudowaniem colorcnc przeciętny użytkownik będzie miał więcej problemów niż z kupieniem linumeric :)
Ale każdy robi co lubi.
tuxcnc pisze:
Nic mnie nie boli, po prostu mam alergię na ludzi, którzy nie chcą podać ceny swojego towaru.
Na "zapytaj o cenę" zawsze moja odpowiedź brzmi "spierdalaj" i jeszcze nigdy tego nie żałowałem...
Jak jeden raz mówię, to nie wystarcza, aby załapać?
Cena nie będzie żadną tajemnicą. Jak urządzenie będzie w sprzedaży, będzie podana cena na stronie internetowej.

Dodane 3 minuty 8 sekundy:
tuxcnc pisze:
12 lis 2023, 11:14
cawboy pisze:
Noto musisz nauczyć się rozróżniać to, co ci się wydaje od rzeczywistości.
drzasiek90 pisze:
10 lis 2023, 21:21
Urządzenie jeszcze nie jest w sprzedaży.
tuxcnc pisze:
Są instrukcje jak urządzenie samodzielnie wykonać, ale z tego co zrozumiałem, nie będzie ono działać dopóki się nie zapłaci autorowi, a autor nie chce przyjąć pieniędzy, bo jeszcze nie wie ile by chciał...
Są instrukcje, bo wprowadzenie takiego urządzenia do sprzedaży nie odbywa się w jeden dzień. Ten proces trwa już od pewnego czasu i jeszcze potrwa do końca roku. Od 1 stycznia będzie dostępne w sprzedaży, będzie podana cena, będziesz mógł stękać, że za drogo, bo płytka pod grbl od chińczyka jest tańsza.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 lis 2023, 11:31

drzasiek90 pisze:
12 lis 2023, 11:24
Są instrukcje, bo wprowadzenie takiego urządzenia do sprzedaży nie odbywa się w jeden dzień. Ten proces trwa już od pewnego czasu i jeszcze potrwa do końca roku. Od 1 stycznia będzie dostępne w sprzedaży, będzie podana cena
Nie bardzo rozumiem co takiego ma się stać w noworoczną północ, że dopiero wtedy będziesz wiedział ile wziąć za klucz aktywujący samodzielnie wykonaną płytkę...
Albo dlaczego nie możesz ustalić jakiejś promocyjnej ceny do końca roku...
I cieszę się, że nie jestem zainteresowany twoim projektem, bo mam wrażenie, że zgodnie ze starym przysłowiem, lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć...
EOT

cawboy
Posty w temacie: 4

Post napisał: cawboy » 12 lis 2023, 11:36

tuxcnc pisze:
cawboy pisze:
Cena pierwszej jak i 2 wersji LINUMERIC-a nie była tajemnicą, gdy sprzęt trafił na rynek, z jakich to powodów z V3 miałoby być inaczej?
Jak na nie zainteresowanego bardzo się tematem interesujesz...
Krak.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 12 lis 2023, 11:42

tuxcnc pisze:
12 lis 2023, 11:31
Nie bardzo rozumiem co takiego ma się stać w noworoczną północ, że dopiero wtedy będziesz wiedział ile wziąć za klucz aktywujący samodzielnie wykonaną płytkę...
Mało rozumiesz. A podobno wiek już masz słuszny. Wypadałoby trochę nadrobić, a jak się nie chce, to przynajmniej przestać się wymądrzać, jak się nie wie?
Wytłumaczę ci, chociaż pewnie i tak nie zrozumiesz. A nawet jak zrozumiesz, to nie będziesz miał odwagi, aby klepnąć się w pierś i przyznać, że pieprzysz głupoty.
Są pewne procedury, między innymi prawne. Ot np. BDO. Jeśli wprowadzam sprzęt elektryczny i elektroniczny, wiąże się to z pewnymi obowiązkami oraz kosztami. Przez ostatni rok nie wprowadzałem elektroniki, nie mam z tego tytułu obowiązków i kosztów na rok 2023. Gdybym wprowadził sprzęt na koniec roku, to organizacja odzysku wystawi mi minimalną fakturę taką samą, jak za cały rok. Gdybym zdążył do końca roku sprzedać setki tych urządzeń, to pewnie bym się tym nie przejmował, ale najprawdopodobniej zwyczajnie się to nie skalkuluje finansowo.
Jest wiele innych powodów, o których nie wiesz, ale gębę do krytykowania otwierasz pierwszy.
tuxcnc pisze:
Albo dlaczego nie możesz ustalić jakiejś promocyjnej ceny do końca roku...
A może nie mogę, bo może nie jest jeszcze wyprodukowana pierwsza partia? Weź pod uwagę, że to się odbywa nieco inaczej niż twoja zabawa po godzinach.
tuxcnc pisze:
lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć...
Trzymam kciuki, abyś się odnalazł.

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kszumek » 12 lis 2023, 11:47

Witam
Jeśli trwają pracę nad następną wersją to rzucam pomysł co by się przydało :
wejścia analogowe np do pomiaru napięcia plazmy lub innego czujnika analogowego

pozdrawiam

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 lis 2023, 12:03

kszumek pisze:
12 lis 2023, 11:47
No widzisz, ja autorowi projektu sugerowałem, że skoro już przeszedł na Ethernet, to powinien całkowicie porzucić poprzedni projekt i zbudować urządzenie tak uniwersalne, jak tylko użyty sprzęt na to pozwala...
Niestety, on się uwziął na emulowanie portu LPT, a tam wejść analogowych nie ma...

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 12 lis 2023, 12:08

kszumek pisze:
12 lis 2023, 11:47
Fajny pomysł, aby podrzucać pomysły, coby się przydało (oczywiście z rozsądkiem, bo jeśli powstanie kombajn to cena też będzie kosmos i zaś będzie problem :))
W jaki sposób to napięcie miałoby być wykorzystywane w LinuxCNC?
Mogę to zrobić tak, że będzie to pin/sygnał hal i wtedy już jest dowolność co w halu z tym zrobisz.

Dodane 2 minuty 22 sekundy:
tuxcnc pisze:
12 lis 2023, 12:03
No widzisz, ja autorowi projektu sugerowałem, że skoro już przeszedł na Ethernet, to powinien całkowicie porzucić poprzedni projekt i zbudować urządzenie tak uniwersalne, jak tylko użyty sprzęt na to pozwala...
Niestety, on się uwziął na emulowanie portu LPT, a tam wejść analogowych nie ma...
Nie poddajesz się w krytyce?
Noto znowu cię muszę zmartwić. Ja, w przeciwieństwie do ciebie, buduję urządzenie od podstaw a nie uruchamiam czyjeś.
I dzięki temu, mogę zaimplementować to co uważam, za potrzebne i na ile mi wiedza i umiejętności pozwalają.
Oczywiście, w porcie LPT wejść analogowych nie ma, ale ja, modyfikując kod LinuxCNC oraz pisząc kod na urządzenie, każdą wartość mogę przesłać i utworzyć odpowiednie uchwyty w halu na to.
Dlaczego trzymam się tego pomysłu z LPT? Bo nie chcę przenosić funkcjonalności sterowania do sterownika. LinuxCNC jest potężnym narzędziem i kopiowanie tej funkcjonalności do mojego sterownika wymaga ogromnych nakładów pracy a to zupełnie się nie kalkuluje. Linumeric nie zmienia funkcjonalności linuxcnc, całe sterowanie nadal odbywa się na komputerze i to jest największa zaleta tego urządzenia.

A ty zamiast siać zamęt, mógłbyś pomóc, albo przynajmniej nie przeszkadzać.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 lis 2023, 12:22

drzasiek90 pisze:
12 lis 2023, 12:08
kopiowanie tej funkcjonalności do mojego sterownika wymaga ogromnych nakładów pracy a to zupełnie się nie kalkuluje.
No właśnie nie.
Dużo dobrego kodu jest udostępnione na licencji GPL, czego oczywiście w komercyjnym projekcie użyć nie możesz, ale nikt Ci nie zabroni go przeanalizować i napisać własnego, kompatybilnego z tym Open Source.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”