LinuxCNC na USB lub Ethernet - reaktywacja

Dyskusja na temat Linumeric-LPT

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72
Kontakt:

Re: LinuxCNC na USB lub Ethernet - reaktywacja

Post napisał: drzasiek90 » 20 lip 2023, 06:53

Tylko że w tym teście, na modelu badawczym tokarki a nie na rzeczywistym urządzeniu lepiej właśnie skasować luz mechanicznie lub zniwelować do minimum - tu mechanizm że sprężynkami się sprawdzi bo nie ma oporów wynikających z obróbki.
Generalnie to samo rysowanie pisakiem to dość zgrubne sprawdzenie i tak naprawdę nie daje dobrego wyniku działania , a szczególnie g33.1.
W tym teście akurat istotny jest konkretny parametr - błąd/odchylenie od pozycji w jednym i drugim kierunku. Dlatego tutaj dobrze byłoby skasować luz mechanicznie (sprężyną) i zamontować liniał z aplikacją na komputerze która zarejestruje wyniki i przedstawi je w tabeli lub na wykresie, wtedy będzie można ocenić jak wygląda gwint.
Po samym rysowaniu można stwierdzić (zarówno u mnie jak u ciebie) że działa jako tako.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: tristar0 » 20 lip 2023, 16:56

drzasiek90 pisze:że działa jako tako
wręcz po japońsku bo grubość pisaka to że trafia nic nie znaczy puki co . Przydałby się jakiś czujnik choćby zegarowy .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 21 lip 2023, 21:28

Czujnikiem zegarowym nie ma tu co sprawdzać.
Tu potrzebny pomiar dynamiczny a więc jedyna opcja to zarejestrowanie zewnętrznym urządzeniem pozycji Z w funkcji kąta obrotu.
Wtedy można ocenić jakość pracy takiego urządzenia.

beastieboy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: beastieboy » 01 wrz 2023, 07:48

https://forum.linuxcnc.org/18-computer/ ... rd?start=0 - tutaj sie ostatnio sporo dzieje, chyba odpalili w koncu wersje STM32 z portem Ethernet.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: tuxcnc » 01 wrz 2023, 14:18

beastieboy pisze:
01 wrz 2023, 07:48
https://forum.linuxcnc.org/18-computer/ ... rd?start=0 - tutaj sie ostatnio sporo dzieje, chyba odpalili w koncu wersje STM32 z portem Ethernet.
Nic się nie dzieje.
W projekcie jest straszny burdel, pomieszane są wersje dla różnego sprzętu, brakuje dokumentacji i przykładowych konfiguracji, a każdy nowy który tam wejdzie krąży jak ślepy we mgle i wyłamuje otwarte drzwi...
Udało mi się uruchomić i skonfigurować sterownik EC500 (to nie jest STM32), ale odłożyłem go na półkę do czasu, aż będę miał więcej czasu i ochoty. Docelowo ma pójść do mojej frezarki do aluminium (obecnie LPT), ale na pewno nie pójdzie do tokarki, bo na razie enkoder jest obsługiwany tylko programowo i działa to tak sobie...

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 08 wrz 2023, 19:36

Wznawiam powoli prace nad Linumeric na ethernet, po ponad 2 miesięcznej przerwie ze względu na inne obowiązki. Generalnie urządzenie już działa i jest w takim stanie, że nie bałbym się uruchomić na nim maszynę z prawdziwą obróbką.
Urządzenie działa stabilnie, daje stabilne i niskie opóźnienie (pomiędzy odczytem wejścia a wysterowaniem wyjścia) w okolicach 1 ms co jest akceptowalne nawet do gwintowania na sztywno.
Obrazek
Zrobiłem nawet to, co się tak naprawdę robić nie powinno z takim urządzeniem - podłączyłem je do switcha, który jest mocno eksploatowany. Tym samym kabelkiem korzystam na tym komputerze z internetu, puściłem film z internetu, kopiowanie plików i nadal działa stabilnie. To taki test zmęczeniowy, docelowo wiadomo, że komputer sterujący maszyną ma służyć do sterowania maszyną a nie do gier i zabaw a urządzenie nie powinno być podłączane do sieci tylko bezpośrednio do komputera (chociaż jak się okazuje w sieci również działa).
Teraz pozostało to, co najbardziej nie lubię czyli przygotowanie instrukcji, instalatorów, testowanie na różnych komputerach.
Noi pozostaje jeszcze kwestia co z tym dalej robić, bo jeszcze nie zdecydowałem.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 09 lis 2023, 21:36

jackobkarczmarz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jackobkarczmarz » 10 lis 2023, 20:00

Chętnie kupię jak pomożesz skonfigurować i postawić :). Magazyn 8 narzędziowy. Ryglowanie za pomocą siłownika pneumatycznego i obrót co 45stopni za pomocą osi A.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 10 lis 2023, 21:21

Wszystkie instrukcje są dostępne na stronie:
https://machmaker.pl/linumeric-lpt-v3-pl
włącznie z tymi, jak samodzielnie urządzenie zbudować.
Jeśli chodzi o konfigurację maszyny, to dla linumeric-LPT konfiguruje się tak samo jak dla zwykłego portu LPT a w internecie jest całe mnóstwo filmów i tutoriali jak to zrobić.
A razie problemów z samym urządzeniem lub jego konfiguracją zawsze służę pomocą. Jeśli chodzi o konfigurację maszyny, to w miarę możliwości i na ile będę wiedział jak to także pomogę.
Urządzenie jeszcze nie jest w sprzedaży.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Robert_K » 10 lis 2023, 22:38

drzasiek90 pisze:Urządzenie jeszcze nie jest w sprzedaży.

A jest już znana cena tego urządzenia?

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”