Czym ogrzewacie swój warsztat?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 13

Re: Czym ogrzewacie swój warsztat?

Post napisał: ufosi » 07 lis 2023, 21:18

A kto napisał, że piaskarka stoi w tym samym pomieszczeniu?
Kompresor próg wyłączenia mam na 8,5bar, możesz liczyć choć mi to do niczego nie potrzebne ;). Moje pytanie było inne:
Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi piecykami na pellet? Czy nadal dywagujemy nad sensem odzysku ciepła ze sprężarki? Według mnie sens jest zawsze, tego ciepłego powietrza jest na prawdę sporo i szkoda go po prostu wyrzucić na zewnątrz...

Dodane 32 minuty 31 sekundy:
W sumie z ciekawości wygooglowałem ilość ciepła jakie można odzyskać ze sprężarki i poniżej tabelka jednego z wiodących producentów sprężarek, jak widzicie tego ciepła jest sporo:
Obrazek

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48

Post napisał: tristar0 » 08 lis 2023, 09:35

ufosi pisze:W sumie z ciekawości wygooglowałem ilość ciepła jakie można odzyskać ze sprężarki i poniżej tabelka jednego z wiodących producentów sprężarek, jak widzicie tego ciepła jest sporo
Tak na papierze nawet gorąco ,tyle że to tylko chwyt marketingowy stosowany od jakiś 5-7 lat . tylko policz sobie ile wydasz na prąd do takiej sprężarki to stwierdzisz albo dojdziesz do lepszego wniosku np. kupuję sprężarkę na falowniku oszczędzam na prądzie i stać mnie na porządny piec i opał do niego .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ufosi » 08 lis 2023, 09:39

Nie ma co generalizować. Według mnie przy piaskowaniu nie ma sensu falownik, sprężarka dobrana jest tak że działa cały czas i nie wyłącza się, więc u mnie falownik nie ma sensu. A sprężarka i tak chodzi i tak, więc ciepło warto odzyskać niż puszczać w powietrze ile by go nie było :) inna sprawa jest jak sprężarka jest typowo do narzędzi i działa od czasu do czasu tylko w cisgu dnia...

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 08 lis 2023, 14:30

Mi wyszło że ze sprężania z 1 bar do 8 bar przy 15 kW będzie:
Dostarczona moc 15 kW na sprężanie.
Z czego 9.3 kW pójdzie na ciepło.
To przy założeniu że powietrze jest suche, że nie ma żadnych strat mechanicznych (brak tarcia), i że sprężanie jest izotermiczne (gaz trafiający do butli ze sprężarki ma temperaturę otoczenia).
Wyszło więcej niż myślałem.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 08 lis 2023, 18:00

ufosi pisze:Nie ma co generalizować. Według mnie przy piaskowaniu nie ma sensu falownik,
Nie generalizuje obecnie masz sprężarkę sterowaną stycznikami wiec startuje on-off prostując przy starcie przewody pobierając chwilowo te 32A po pełnym rozruchu pobiera 15A aż do chwili wyłączenia .Na falowniku nie przekraczasz przy starcie takich poborów nie masz rozpędzanie płynne bez szarpania silnikiem ,pasami i modułem .Przy dobijaniu do tych twoich 8bar po 7 silnik zwalnia do ok 30%na dobicie ,w przypadku gdy się nie zdąży wyłączyć bo pobór duży to silnik znów przyspiesza płynnie bez szarpania i poboru prądu związanego ze startem .Na falowniku masz od-40-60 % oszczędności związanych z kosztem za prąd .

Dodane 11 minuty 14 sekundy:
O przekroczeniach mocy nawet nie wspomnę ,podam prosty przykład znajomy ma 12 tokarek z czasów PRL zakupił ostatnio 12 falowników i wszystkie maszyny będzie przerabiał żeby płacić mniej i wyobraź sobie że rachunki mu spadną nawet nie wspomnę że jak jego pracownicy zawsze o 7 rano włączali maszyny to często łapał kary za przekroczenie mocy .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ufosi » 08 lis 2023, 18:12

Nie twierdzę, że falownik jest bezużyteczny i pisałem, że ma sens w większości przypadków, ale uważam że w moim przypadku gdzie kompresor chodzi prawie non-stop jest średnio przydatny. Przy kompresorze jest układ trójkąt-gwiazda, więc start też jest łagodny, wiadomo, że nie aż tak jak przy falowniku ale jednak :) przy tokarkach uważam falownik za dużą wygodę pomijając temat oszczędności. Przekroczeń mocy u mnie nie ma - wystarczy odpowiednio dobrane przyłącze do potrzeb :)

Dodane 4 minuty 1 sekunda:
I nie musisz tłumaczyć jak działa falownik przy sprężarce, ale jak wciskam pedał w piaskarce kabinowej to kompresor praktycznie ledwo 6-6,5 bar jest w stanie utrzymać także nie wiem co ten falownik miałby do roboty w tym momencie, skoro i tak 100% by musiał dawać :)

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 08 lis 2023, 18:21

ufosi pisze:więc start też jest łagodny, wiadomo, że nie aż tak jak przy falowniku ale jednak
napisałem wyrażnie że w układzie obecnym gdy masz sterownie stycznikami a rzeczą oczywistą jest gwiazda trójkąt przy mocy 15Kw to o łagodności mowy nie ma ,napisałem wręcz ile ci ta cudna sprężarka pobiera prądu .Wiec gdzie ta łagodność gdy ci przez 5 sek pobiera 32A przy starcie ,a na falowniku 8A.

Dodane 2 minuty 15 sekundy:
Zresztą co ci tu pisać o pobieranym prądzie twoje małpy i twój cyrk albo kto bogatemu zabroni przepłacać za prąd :lol:

Dodane 4 minuty 39 sekundy:
ufosi pisze: kompresor praktycznie ledwo 6-6,5 bar jest w stanie utrzymać
To ty pisz że masz sprężarkę o zbyt małej wydajności i ją żyłujesz tak że na wyświetlaczu nie schodzi poniżej 85st C i chcesz na tym grzać ,gotować i prasować .

Dodane 2 minuty 10 sekundy:
ufosi pisze: kompresor praktycznie ledwo 6-6,5 bar jest w stanie utrzymać
To ty pisz że masz sprężarkę o zbyt małej wydajności i ją żyłujesz tak że na wyświetlaczu nie schodzi poniżej 85st C i chcesz na tym grzać ,gotować i prasować .

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 08 lis 2023, 18:34

Ale ile tych kosztów będzie przez 5 sekund?

ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: ufosi » 08 lis 2023, 18:41

Nie wiem czy Ty sprzedajesz sprężarki z falownikiem czy o co chodzi, że się uparłeś mojego falownika o którego nie w ogóle nie pytałem :D gdy ja ta sprężarkę kupowałem X lat temu, to za sprężarkę z falownikiem bym musiał zapłacić pewnie X2, nie tak jak teraz że dorzucasz 2-3tys do nowej sprężarki i masz falownik, także na tamten czas lepszym wyborem był wybór sprężarki na styk, żeby właśnie pracowała cały czas niz z lekka nadwyżka i żeby właśnie się włączała i wyłączała co chwilę. W tym momencie przy niewielkiej różnicy cenowej pewnie wziąłbym z falownikiem, bo wiem że nie zaszkodzi, ale skoro nie masz pełnych danych kiedy i co było kupowane i po co komu potrzebne a kolejny temat jest taki że nikt tu nie prosił o poradę w tej kwestii to nie rozumiem po co Twoje wywody? Dokładnie: mój cyrk, moje małpy. Pytałem o Piecyk na pellet, masz coś do powiedzenia w tym temacie? I jak z tym ogrzewaniem Twoich 25m2 tym kompresorem jak kolega powyżej wyliczył że ponad 9kW ciepła jest do odzyskania - te argumenty też do Ciebie nie trafiają?

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lepi » 08 lis 2023, 18:53

Przecież to nie jest tak, że każda sprężarka wyłącza się po osiągnięciu zadanego ciśnienia. Pracuję dalej dzięki regulacji zaworu dolotowego i to niemal bez obciążenia. Falownik tu nic nie pomoże.
Piszę o ciągłym poborze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”