Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny
Promocja
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny
Przygladam sie tematowi QCTP typu multifix. Pomozcie prosze dobrac rozmiar - waham sie miedzy A a E. Moja tokarka ma max diameter 400 mm, dystans sanek to osi wrzeciona to 41 mm, szerokosc sanek to 91 mm, a trzpien na ktorym obecnie jest QCTP (jakis chyba hiszpanski, bo przyjechal jako oryginal z hiszpanska tokarka...) ma 18 mm srednicy i takiz tez gwint. Dosc podoba mi sie ten PAULIMOT. W Polsce widzialem jakis dystrybutorow tych chinskich multifixow, ale drozej niz z paulimit wychodzi:( Mozna tez z aliexpress, ale ceny podobne. Wychodzi, ze warto tego chinczyka, co niby sprawdzony przez niemca jest...
W rozmiarze E widze u niego kostki typu ED20100 ale tez ED25100 - nozy duzo jeszcze nie mam, dlatego sie zastanawiam, czy lepiej od razu isc w ED25100, czy ED20100, czy moze jakis ED16100? Moze miks? W koncu do ED25100 zaloze wszystko co sie zmiesci w mniejszych.
Dodam, ze tokarka ma silnik 4 kW co by sugerowalo, ze rozmiar A odpada i tak...
Troche to kasy jest, jak na hobby, wiec wole dopytac, czy czegos nie pominalem, zanim bedzie za pozno.
Dziekuje
W rozmiarze E widze u niego kostki typu ED20100 ale tez ED25100 - nozy duzo jeszcze nie mam, dlatego sie zastanawiam, czy lepiej od razu isc w ED25100, czy ED20100, czy moze jakis ED16100? Moze miks? W koncu do ED25100 zaloze wszystko co sie zmiesci w mniejszych.
Dodam, ze tokarka ma silnik 4 kW co by sugerowalo, ze rozmiar A odpada i tak...
Troche to kasy jest, jak na hobby, wiec wole dopytac, czy czegos nie pominalem, zanim bedzie za pozno.
Dziekuje
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 29
Mój z Aliexpress linkowany wcześniej już jest w pobliskim WER i jutro będzie w doręczeniu. Wieczorem powrzucam jakieś foty.
Jak nic nie spartolą i jutro dotrze to będzie 9 dni od zamówienia (zamawiałem 3 października chwilę po 9 rano), także całkiem szybko jak na darmową przesyłkę (AliExpress Standard Shipping). Poprzednia z 26 września (chwilę po 13) z narzędziami pomiarowymi od Shahe też szybko przyszła bo 5 października odebrałem (czyli też 9 dni). Dają radę.
Jak nic nie spartolą i jutro dotrze to będzie 9 dni od zamówienia (zamawiałem 3 października chwilę po 9 rano), także całkiem szybko jak na darmową przesyłkę (AliExpress Standard Shipping). Poprzednia z 26 września (chwilę po 13) z narzędziami pomiarowymi od Shahe też szybko przyszła bo 5 października odebrałem (czyli też 9 dni). Dają radę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 27
Co to za tokarka, stołowa czy warsztatowa ?(jakaś fotka może)
Wielkość E będzie za duży dla tokarki stołowej o długości toczenia 400mm, rozmiar A (noże max 20x20, szer. kostki 90mm) miałem w 700-tce, zamontowana tak, ze mogłem kostkę opuścić poniżej poziomu szufladki,

i się sprawdzał.
Tu masz imak A zamontowany na 700-tce, i po prawej dla porównania imak E (szer. kostki 150mm) który założyłem w 1000-czce

Zresztą dobierając imak do tokarki musisz mieć na uwadze by wysokość(Hb) największego noża jaki zmieści się w okienku, plus wymiar dna kostki(Hos) był mniejszy lub maksymalnie równy wysokości(Chs) płaszczyzny sanek narzędziowych do osi toczenia,

bo inaczej ostrza noży będą za wysoko, i albo trzeba będzie mocować mniejsze noże, albo je podfrezowywać od spodu by obniżyć ostrze.
Dodane 8 minuty 29 sekundy:
Bęben rozmiaru A -wymiary

bęben rozmiaru E

Wielkość E będzie za duży dla tokarki stołowej o długości toczenia 400mm, rozmiar A (noże max 20x20, szer. kostki 90mm) miałem w 700-tce, zamontowana tak, ze mogłem kostkę opuścić poniżej poziomu szufladki,

i się sprawdzał.
Tu masz imak A zamontowany na 700-tce, i po prawej dla porównania imak E (szer. kostki 150mm) który założyłem w 1000-czce

Zresztą dobierając imak do tokarki musisz mieć na uwadze by wysokość(Hb) największego noża jaki zmieści się w okienku, plus wymiar dna kostki(Hos) był mniejszy lub maksymalnie równy wysokości(Chs) płaszczyzny sanek narzędziowych do osi toczenia,

bo inaczej ostrza noży będą za wysoko, i albo trzeba będzie mocować mniejsze noże, albo je podfrezowywać od spodu by obniżyć ostrze.
Dodane 8 minuty 29 sekundy:
Bęben rozmiaru A -wymiary

bęben rozmiaru E

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 15
>>bo inaczej ostrza noży będą za wysoko, i albo trzeba będzie mocować mniejsze noże, albo je podfrezowywać od spodu by obniżyć ostrze.
Dobrze widzę, szufladka odwrócona i nowy otwór pod oś imaka?
Jak to sie sprawdza?, bo myślę o zwykłym 250-111 z klinem ale kostki mają za wysokie podstawy, nie wiem czy warto podcinać i może lepiej nowy otwór w szufladce zrobić.
Dużo wiekszy wybór i tańsze uchwyty do takiego 250-111,
w Multifix z Chin obawiam się oni chyba jakieś własne standardy robią i dokupione mocowania mogą nie pasować
Patrzałem na oznaczone Aa Max lub Ab
Tokarka klon Nutoola
Dobrze widzę, szufladka odwrócona i nowy otwór pod oś imaka?
Jak to sie sprawdza?, bo myślę o zwykłym 250-111 z klinem ale kostki mają za wysokie podstawy, nie wiem czy warto podcinać i może lepiej nowy otwór w szufladce zrobić.
Dużo wiekszy wybór i tańsze uchwyty do takiego 250-111,
w Multifix z Chin obawiam się oni chyba jakieś własne standardy robią i dokupione mocowania mogą nie pasować
Patrzałem na oznaczone Aa Max lub Ab
Tokarka klon Nutoola
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 27
jacekban pisze:Dobrze widzę, szufladka odwrócona i nowy otwór pod oś imaka?
Dobrze widzisz, nie chciałem likwidować wykonanego z jednej bryły szufladki i czopu dla imaka czteronożowego, który wymusiłby usytuowanie osi szpilki mocującej bęben Multifixa w tym miejscu,

dlatego odwróciłem szufladkę i mając dowolność umiejscowienia zamocowałem bęben z drugim jej końcu tak by wystawał poza krawędź

na tyle by można obniżyć kostkę poniżej poziomu płaszczyzny mocowania bębna(oczywiście tylko w prostopadłym do osi toczenia jej położeniu).

Szufladka sanek narzędziowych musi być w tym miejscu na tyle gruba by można zrobić podtoczenie dla schowania "grzybka" śruby mocującej bęben (i kołek blokują obrót śruby przy mocowaniu bębna)
Takie mocowanie sprawdziło mi się w praktyce nie wykazując żadnych tendencji do uginania pod naciskiem narzędzia nawet przy ciężkim toczeniu. Szpilka ⌀20mm(o średnicy otworu w bębnie) z "grzybkiem" mocująca bęben wciśnięta od spodu w ciasno pasowany otwór wytoczony w szufladce zamocowanej w uchwycie z niezależnymi szczękami, i wycentrowanej do natrasowanego wcześniej punktu osi szpilki.Jak to się sprawdza?, bo myślę o zwykłym 250-111 z klinem, ale kostki mają za wysokie podstawy, nie wiem czy warto podcinać i może lepiej nowy otwór w szufladce zrobić.
Jako, że szufladka do tej operacji była zdjęta z sanek narzędziowych, to imak czteronożowy z wytaczakiem do wytaczania otworu przymocowałem ściskami bezpośrednio do podstawy sanek, z odpowiedniej grubości podkładką by uzyskać właściwą wysokość wytaczaka do osi. Nie musiałem korzystać z innej tokarki.
Jeśli masz dostatecznie grubą szufladkę, to takim zamocowaniem imaka poza krawędzią po jej odwróceniu w zasadzie niczego nie ryzykujesz, bo zawsze możesz wrócić do oryginalnego położenia.
Przy szerokości szufladki 70-80mm możesz w 500-tce zamontować stabilniejszą wielkość A (jak u mnie-szer. szufladki 80mm) jeśli wysokość do osi na to pozwala, ale nie ma się co sadzić na imak na większe wytrzymalsze noże, kiedy i tak w małej maszynie ich możliwości (chodzi tu o potencjalną głębokość skrawania) w pełni nie wykorzystasz. Szkoda kasy, noże 16x16 w AaMax/Ab zupełnie wystarczą, Nutool możliwości potężniejszych nie wykorzysta..Patrzałem na oznaczone Aa Max lub Ab

Różnice wielkości imaków grupy A wg różnych producentów do porównania poniżej

https://pl.aliexpress.com/i/4000977088554.html

https://www.paulimot.de/sp-einzelner-st ... groesse-ab

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Przyszło jak w planie.
Tak na szybko przymiarkę zrobiłem. W najniższym położeniu nóż 12 jest 2,1mm poniżej osi.

Zastanawia mnie jeszcze jedno, wrzeciennik stoi na prowadnicach pod skosem, gdyby go postawić prosto, może udałoby się jeszcze te 2mm zyskać i przejść na noże 16. Tylko wtedy trzeba będzie się pobawić konikiem bo znowu ten będzie za nisko.

Tak na szybko przymiarkę zrobiłem. W najniższym położeniu nóż 12 jest 2,1mm poniżej osi.

Zastanawia mnie jeszcze jedno, wrzeciennik stoi na prowadnicach pod skosem, gdyby go postawić prosto, może udałoby się jeszcze te 2mm zyskać i przejść na noże 16. Tylko wtedy trzeba będzie się pobawić konikiem bo znowu ten będzie za nisko.

-
Obrócenie szufladki u mnie pod 250-111 może jednak nie być takie proste, jest półka z przodu, nie odkręcałem aby dokładnie obejrzeć.
Ten Aa Max wygląda ok i jest w dobrej cenie ale chyba zamówię Ab Paulimot bo muszę wykorzystać vouchery z Amazona.
Ten Aa Max wygląda ok i jest w dobrej cenie ale chyba zamówię Ab Paulimot bo muszę wykorzystać vouchery z Amazona.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Możesz wytłumaczyć co znaczy
czytam i nic nie rozumiem.marviz pisze:wrzeciennik stoi na prowadnicach pod skosem, gdyby go postawić prosto, może udałoby się jeszcze te 2mm zyskać
-
Koledze chyba chodzi o - pochylony, jakby podłożyć podkładkę na płaską prowadnicę pod skrzynię to będzie prosto, pionowo.maszynista1 pisze: ↑14 paź 2023, 11:00Możesz wytłumaczyć co znaczyczytam i nic nie rozumiem.marviz pisze:wrzeciennik stoi na prowadnicach pod skosem, gdyby go postawić prosto, może udałoby się jeszcze te 2mm zyskać
Tak widzę na zdjęciu.
Nie wiem czy warto dla tych 2-3mm
-
maszynista1 pisze:czytam i nic nie rozumiem.
Tak jak napisał Jacek, widać to na ostatnim moim zdjęciu w miejscu styku z prawej strony, jest po prostu pod kątem, nie leży na tej prowadnicy płasko.
jacekban pisze:Nie wiem czy warto dla tych 2-3mm
U Ciebie też tak leży? Moim zdaniem nie powinno tak być, chciałem się tym zająć jak będę mierzyć i korygować osiowość wrzeciennika, pewnie na wiosnę.