Zaczynam budować nowy ploter bazując na PrintNC. Strona projektu, opisy itp znajdują się pod linkiem https://wiki.printnc.info/en/home.
Tutaj jest fajny przykład frezowania alu. Maszyna z wideo ma obszar roboczy 600mm x 400mm i jest zbudowana z profili 100mm x 60mm x 5mm
Ja bym chciał zbudować coś o większym polu roboczym. Na foto niżej mój pierwszy koncept. Około 100cm w osi X i 120cm w osi Y. Osi Z jeszcze brak.

Ze zmian w stosunku do oryginału:
Zero drukowanych części - wszystko będzie frezowane z aluminium (podstawki pod śruby kulowe, uchwyty nakrętek śruby kulowej).
Zamiast pojedynczych wózków liniowych daję podwójne na wszystkie osie.
Śruby kulowe kupiłem SFU1605 zamiast SFU1610
Standardowo polecają tam profile 75mm x 50mm x 3mm. Ja chcę wrzucić 100mm x 60mm x 3mm
"Aktualne" parametry:
Konstrukcja z profili stalowych 100mm x 60mm x 3mm. Profile pomocnicze do wózków to 60mm x 60mm x 3mm
Prowadnice liniowe HGR20
Śruby kulowe SFU1605
Silnik krokowy NEMA 23, 3Nm
Wrzeciono 2,2kW chłodzone powietrzem
Chciałbym na tym wycinać głównie blaszki z aluminium do późniejszego spawania. Chciałbym też móc czasem wyciąć coś większego z drewna. Obszar roboczy, z którego byłbym bardzo zadowolony to 100cm x 120cm, ale obawiam się, że będzie trzeba troszkę zejść w dół... . Większy obszar roboczy przydałby się przy drewnie, do aluminium raczej wystarczy pewnie połowa z tego.
Ktoś z doświadczonych w budowie ploterów byłby w stanie coś doradzić aby sprawnie gryzło to aluminium przy większym polu roboczym?
Czy taki obszar to przesada i lepiej zrobić mniejsze i sztywniejsze?
Ploter z filmiku sprawnie gryzący alu ma profile konstrukcyjne o grubości 5mm. Chyba moje 3mm będą za miękkie?
Coś w projekcie 3D coś kłuje w oczy i powinno być do zmiany?
Pod bramą wychodzi mi 14cm prześwitu. Nie za mało?