Nie mam żadnego schematu. To było na płytce stykowej robione metodą prób i błędów. Wyleciał w powietrze zasilacz plytki stykowej (3.3v / 5v). Po wystrzale od razu rozwaliłem całość aby oszacować szkody i wymienić wywalony kapacytor. Zaczynam już tracić cierpliwość do tego komparatora, ch** wie gdzie mam dać pojedynczy rezystor, gdzie dzielnik napięcia, gdzie nie dać nic a gdzie dać diodę prostowniczą, w którą stronę i w jakim celu. O ich wartościach już nie wspominając. Nie wiem nawet jakie powinienem mieć prądy i napięcia na poszczególnych nóżkach, nie wiem czy masy muszą być połączone czy mogą być oddzielne. Nie wiem co do której masy ma iść. Mam coś obliczać a nawet nie wiem co. Jedyny schemat który ktoś próbował zbudować, jak się okazało nie działał. Także dla tych wedle których to jest tak proste i logiczne mam propozycje - wrzućcie wasz schemat a ja zmontuję na płytce i zobaczymy czy działa. Ale kompletny, a nie taki do którego jak się okazuje muszę dodawać jakieś rezystory i dzielniki napięcia i coś dłubać aby zadziałało. Wartości niech sobie będą szacunkowe. Już nie mam tutaj wymagania żeby było 0,01v czułości. Niech będzie z 0,5v, ja już potem sobie będę dobierał aż osiągnę zadowalający mnie próg. Założę się, że wyjdzie to znacznie bardziej skomplikowane, wbrew waszym sugestiom, że to niby dziecinnie proste.
Kto wie, może już jest spalony ten komparator a ja walczę z wiatrakami. Ale spoko, mam ich trochę na zapas, tylko żebym chociaż wiedział co mam złożyć bo neistety też nie wrzucacie schematów jak co do czego, a ode mnie tego oczekujecie.
Już dawno w symulatorze elektroniki bym to zaprojektował, tak zwykle robię niestety tam komparator występuje w totalnie okrojonej wersji, 2 wejścia i jedno wyjście, bez żadnych ustawień, bez wejścia zasilania, masy itd. Więc nawet nie mam jak tego przetestować. Chyba że dalej po omacku. A wteydTylko czekać aż coś pierdyknie w głównym zasilaczu/przetwornicy i będzie po zawodach.
Dodane 1 godzina 5 minuty 20 sekundy:
Robie ostatnia probe... i wtedy wrzuce scgemat niezaleznie od efektu
Dodane 54 minuty :
Nic z tego. Poddaje się.
Stanęło na czymś takim:
Tam gdzie znaki zapytania, tam próbowałem z paroma rezystorami ale nic z tego. Proszę o poprawienie schematu i wskazanie błędów. Do doopy te komparatory

Kto pyta, nie błądzi.