LinuxCNC na USB lub Ethernet - reaktywacja

Dyskusja na temat Linumeric-LPT

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72
Kontakt:

Re: LinuxCNC na USB lub Ethernet - reaktywacja

Post napisał: drzasiek90 » 06 kwie 2023, 19:47

tuxcnc pisze:
06 kwie 2023, 19:25
brak czegokolwiek z tej listy mocno ogranicza możliwość zastosowania, odpadnie Ci tokarka, albo oś obrotowa, albo wymiana narzędzia, albo sterowanie prędkością wrzeciona, albo zmieniacz narzędzi...
Czy to naprawdę są jakieś fanaberie?
Korzystając z linumeric-LPT masz możliwość sterowania osią obrotową (bo niby czemu nie?), masz możliwość wymiany narzędzia (bo niby czemu nie?), masz możliwość sterowania prędkością wrzeciona - przynajmniej w sposób w który steruje 99% amatorów czyli PWM (bo niby czemu nie?). Tokarka również nie odpada w 100%, bo przecież nie każda tokarka ma enkoder na wrzecionie. Może być tokarka, automat tokarski który robi określone proste zadanie. Jeśli ktoś ma kilka maszyn i jeszcze w dodatku zatrudnia ludzi, to w jego interesie jest ujednolicić sterowanie.
Porsche można jechać do sklepu, LinuxCNC może sterować tokareczką która nie robi nic oprócz zataczania kulek.
tuxcnc pisze:
06 kwie 2023, 19:25
Powtórzę Ci jeszcze raz - jeżeli chcesz Linuxcnc okroić do możliwości GRBL
Nie chce i tego nie robię.

Ale możesz wykonywać proste zadania na prostej maszynie, ale potrzebować komend które GRBL nie obsługuje.
Może potrzebujesz wiele układów współrzędnych, może potrzebujesz G64, a moze ktoś jest przyzwyczajony do linuxCNC na jednej maszynie i ma swoje suby i teraz ma się przesiąść na GRBL bo w sumie to co robi grbl obsłuży?

Warto LinuxCNC uczynić bardziej przyjaznym tak aby nie odstraszał tych, którzy nie mieli z tym styczności.
Gdy pójdziemy drogą: LinuxCNC i tak jest dla zaawansowanych więc skomplikujmy jeszcze bardziej, to użytkowników od tego nie przybędzie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 06 kwie 2023, 20:08

tuxcnc pisze:Natomiast głupotą jest kiedy ktoś robi zupełnie odwrotnie - buduje prosty ploter na Linuxcnc, ciągnie kable do blaszanego pudła, przechodzi drogę przez mękę żeby go uruchomić, a na koniec z g-kodów używa tylko G0, G1, G2 i G3...

A masz pewność ze tylko tego będzie używał? Ty lubisz siedzieć i klikać w tych plikach i szukać nie wiadomo czego. Reszta zamiast się bawić programem używa go do obsługi czegokolwiek.
Ja też tu jak trafiłem to nie znałem Linuxa. Cały pic w tym że trafiłem z złoty czas tego programu, gdzie poza udoskonalaniem samego oprogramowania pojawiły się suby które sprawiły że wartość LinuxaCNC skoczyła prawie do nieba. Gdyby nie one to byłoby słabo, i można by zapomnieć o sensownej obsłudze maszyny.
Więc póki inne oprogramowania nie bedą tego mieć to dla mnie bawienie się jakimiś prostymi programami nie ma sensu. Nawet jakbym miał Linuxem obsługiwać jeden ruch to i tak fajnie jaeśli wiem że mam zapas różnych bajerów i nie ogranicza mnie program jeśli oprócz jednego ruchu z czasem przydałoby się coś więcej.
Więc skoro temat jest o przejściówce to niech o tym bedzie a nie o wyborze oprogramowania. Tym bardziej że jest sporo ludzi co lubią laptopa przy maszynie więc taki adapter może ich interesować.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 07 kwie 2023, 08:33

Laptop ma wiele zalet, zajmuje mniej miejsca, nie wyłącza się po zaniku zasilania, łatwo go przenieść w inne miejsce, nie trzeba sterty kabli. Wystarcza laptop i mysz.
Ja mam tylko laptopy o blaszaka na oczy widzieć nie chce.
Każdy jednak używa co lubi, przekonywać do laptopa nikogo nie zamierzam.

beastieboy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: beastieboy » 30 cze 2023, 21:33

Coś się ruszyło w temacie? Moje dwie maszyny czekają na sterowniki ;)

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lepi » 30 cze 2023, 21:42

drzasiek90 pisze:
07 kwie 2023, 08:33
Laptop ma wiele zalet, zajmuje mniej miejsca, nie wyłącza się po zaniku zasilania, łatwo go przenieść w inne miejsce, ...
Owszem tylko do czego ma służyć po zaniku zasilania? :D

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 01 lip 2023, 18:13

beastieboy pisze:
30 cze 2023, 21:33
Coś się ruszyło w temacie? Moje dwie maszyny czekają na sterowniki ;)
Ruszyło, natomiast mam mało czasu na to przez okres wiosenno-letni.
Z rzeczy pozytywnych, można nawet gwintować z użyciem tego urządzenia: G33, G33.1

https://youtu.be/C5EE8jsYF8w

Pojawiają się pewne trudności, Ethernet wcale nie jest tak bezproblemowo RT w linuxie, ponieważ przerwanie od Ethernetu może być obsługiwane nawet przez mocno zajęty rdzeń, co powoduje duże opóźnienia.
Na chwilę nad tym utknąłem chociaż w w tym tygodniu znalazłem pewne rozwiązanie tego problemu.
Generalnie ostatnie pomysły i rozwiązania były publikowane w tym wątku:
linuxcnc-na-usb-poszukiwane-chetne-osob ... ml#p843563

Ogólnie zapewne to ukończę, ale ja z tego nie żyję a i kokosów na tym zarobić (komórkę ma każdy, a maszynę CNC budują tylko nieliczni) się nie da więc robię to w czasie który mi pozostaje (a tego jak na lekarstwo) a nie jako główne zajęcie.
lepi pisze:
30 cze 2023, 21:42
Owszem tylko do czego ma służyć po zaniku zasilania? :D
Wykrywanie zaniku zasilania w sterowniku można zrobić i zatrzymać program. Przynajmniej wiadomo na czym stanęło, aby uruchomić dalej po włączeniu zasilania. Ale to nie jest jakaś specjalna zaleta :)
Dla mnie laptop to klawiatura z ekranem + myszka. Jeden kabel do zasilania.
Komputer to skrzynia którą trzeba gdzieś umieścić, klawiatura, mysz, monitor, kupa kabli.
Jak jest na to miejsce, czemu nie.
Ja takich rzeczy "nie uważam" i mogę mieć takie zdanie :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: tuxcnc » 01 lip 2023, 19:29

drzasiek90 pisze:
01 lip 2023, 18:13
Ja takich rzeczy "nie uważam" i mogę mieć takie zdanie :)
"Ale ja chcę" jest infantylne i głupie.
Większość laptopów ma sprzętowo zaimplementowane procedury oszczędzania energii i chłodzenia procesora, których nie da się wyłączyć.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: tristar0 » 01 lip 2023, 20:08

tuxcnc pisze:"Ale ja chcę" jest infantylne i głupie
to sobie zrób w swoim colorcnc przecież możesz potrafisz i chwalić nawet się tym nie musisz .

Dodane 2 minuty 23 sekundy:
A serio zrób jakiś projekt działający potem krytykuj cudze działające i z tego co widzę całkiem nie źle się nawet sprzedające , wiec coś jednak sobą reprezentują czego się niestety nie da powiedzieć o twoich wypocinach .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 01 lip 2023, 20:20

tuxcnc pisze:
01 lip 2023, 19:29
Dlaczego? Ja chcę mieć laptop i mam laptop. Co w tym złego, że chcę mieć laptop przy maszynie, dobieram odpowiedni i go tam stawiam?
Ja w przeciwieństwie do ciebie, nie narzucam swoich pomysłów i rozwiązań innym, jako to jedyne słuszne.
Pokazuję jakie laptop ma zalety, nie wyzywam od debili i kretynów tych, którzy wolą blaszaka.
Dla mnie laptop jest lepszym rozwiązaniem, dla innych nie musi.
Dla mnie auto to tylko suv i tylko i wyłącznie z napędem na obie osie, dla innych małe miejskie z silnikiem 1.0 a dla innych sportowe. Każdy dobiera według upodobań i potrzeb.
Jak mi ktoś powie, że najlepszym autem na wycieczkę w góry z przyczepą kempingową jest corsa to oczywiście się z tym nie zgodzę. Ale jeśli powie, że dla niego najlepszym autem na co dzień jest corsa to oczywiście ma rację, bo któż inny będzie wiedział lepiej co jest dla niego lepsze.
tuxcnc pisze:
Większość laptopów ma sprzętowo zaimplementowane procedury oszczędzania energii i chłodzenia procesora, których nie da się wyłączyć.
Nie wiem czy większość, czy niektóre.
Ja do tej pory trafiłem na 2 takie laptopy, obydwa Dell, jeden dość stary, drugi dość nowy.
Pozostałe kilka, a może nawet kilkanaście laptopów które przerobiłem takich problemów nie miały, wiec na pewno nie można tego przyjąć za standard i z założenia odrzucać laptopy.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: tuxcnc » 02 lip 2023, 08:40

drzasiek90 pisze:
01 lip 2023, 20:20
tuxcnc pisze:
Dlaczego? Ja chcę mieć laptop i mam laptop. Co w tym złego, że chcę mieć laptop przy maszynie, dobieram odpowiedni i go tam stawiam?
Ja w przeciwieństwie do ciebie, nie narzucam swoich pomysłów i rozwiązań innym, jako to jedyne słuszne.
Pokazuję jakie laptop ma zalety, nie wyzywam od debili i kretynów tych, którzy wolą blaszaka.
Dla mnie laptop jest lepszym rozwiązaniem, dla innych nie musi.
Dla mnie auto to tylko suv i tylko i wyłącznie z napędem na obie osie, dla innych małe miejskie z silnikiem 1.0 a dla innych sportowe. Każdy dobiera według upodobań i potrzeb.
Jak mi ktoś powie, że najlepszym autem na wycieczkę w góry z przyczepą kempingową jest corsa to oczywiście się z tym nie zgodzę. Ale jeśli powie, że dla niego najlepszym autem na co dzień jest corsa to oczywiście ma rację, bo któż inny będzie wiedział lepiej co jest dla niego lepsze.
Dorabiasz ideologię do głupoty...
Jesteś jak chemik, który robi reakcję w metalowym garnku bo go szkło wkurza, bo mu się tłucze.
Jednak zgodnie ze sztuką, reakcje robi się w naczyniu szklanym, żeby mieć pewność, że przypadkowe czynniki (np. obecność metalu) nie wpływają na przebieg i wynik doświadczenia.
Tak samo deweloper Linuxcnc powinien testy robić na wyselekcjonowanym blaszaku, co do którego jest pewność że sprzęt nie robi lagów (na przykład) w ethernecie.
Jeśli testy na blaszaku wypadną pomyślnie, to dopiero wtedy i ewentualnie, można sprawdzić jak będzie to działało na laptopie.
Tym wszystkim co wypisujesz tylko potwierdzasz, że jesteś ignorantem i partaczem, a twoim klientom należy współczuć...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”