Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Po prostu musisz kupić sprzęgło pasujace do swoich wałków, jak są to wałki D, to kupujesz sprzęgło D, jak wałek jest okrągły, gladki, to kupujesz sprzęgło do wałków gładkich, jak masz wałek z wpustem, to kupujesz sprzęgło z wpustem i wpust (jak nie ma w komplecie). Producenci zarówno silników jak i sprzęgieł robią te wszystkie warianty w zależności od potrzeb, a kupując musisz po prostu wiedzieć czego potrzebujesz.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Co do dwóch tworzyw to jeśli wydruk jest utwardzony to napewno nie będzie reagował z epoxydą , nie wiem czy taki wydruk coś dodatkowo utwardzi konstrukcje - szczerze wątpię ale powinno wyglądać bardziej estetycznie.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
O to tu głównie chodzi, by nadać wymiar i kształt masie epoxy. A sprzęgieł kłowych specjalnie przeznaczonych na wałek typu D jak dotąd nie znalazłem.
Parę nowych fotek z postępów prac:
Przepływomierz optyczny. Drugi (cyfrowy) na beczce.
Parę nowych fotek z postępów prac:

Przepływomierz optyczny. Drugi (cyfrowy) na beczce.

Kto pyta, nie błądzi.
-
Mam dość nietypowe pytanie - Jak należy zwijać kable, aby nie zrobił się solenoid? Pytam, gdyż mam przydługi przewód do panelu falownika, a szkoda mi go obcinać, bo specjalnie z chin go zamawiałem, a kiedyś może się przyda taki długi. Przedtem był on rozłożony na większej powierzchni, ale właśnie zamontowałem w to miejsce przetwornice 24/12v.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Żeby nie wprowadzało zakłóceń dodatkowych w obudowie, nie grzało się, nie było spadków napięcia. Dlaczego się tym martwię? Kiedyś dawno temu nie rozwinąłem do końca przedłużacza szpulowego i jak po chwili dotknąłem kabla, był on gorący. Co prawda pracowała wtedy piła tarczowa 2,2kw, ale jednak.
Druga sprawa - chciałbym podpiąć parę przekaźników do jednego wyjścia w Piko. Czy się nic nie uszkodzi, jeśli wepnę ze 2 lub 3 wejścia mojego modułu przekaźników w jedno wyjście Piko? Zmontowałem układ przepływomierza, działa on, przekaźnik się zamyka jak tylko pompa wystartuje, choć wymaga on jeszcze pewnych poprawek, między innymi ma on startować razem z wrzecionem i nie bardzo nie wiem jak to zrobić inną metodą, niż opisaną.
Druga sprawa - chciałbym podpiąć parę przekaźników do jednego wyjścia w Piko. Czy się nic nie uszkodzi, jeśli wepnę ze 2 lub 3 wejścia mojego modułu przekaźników w jedno wyjście Piko? Zmontowałem układ przepływomierza, działa on, przekaźnik się zamyka jak tylko pompa wystartuje, choć wymaga on jeszcze pewnych poprawek, między innymi ma on startować razem z wrzecionem i nie bardzo nie wiem jak to zrobić inną metodą, niż opisaną.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Solenoid to cewka. Nie ma to związku z grzaniem się. Będzie się grzało jak będzie ciasno umieszczone (niezależnie czy w kształt solenoidu czy w inny).
Wejścia z modułu przekaźników możesz wpiąć razem.
Wejścia z modułu przekaźników możesz wpiąć razem.
-
Doskonale. Zatem tak właśnie zrobię.
Mało ostatnio pisze co bynajmniej nie znaczy, że prace stanęły w miejscu. Aczkolwiek przeniosły się na bardziej softwareowy poziom. Odkryłem bardzo fajna apkę do grawerowania paneli, tablic itp.

W między czasie czekam na nowe dostawy, jako że zabieram się za budowę stanowiska dla laptopa i wzmacnianie biurka; jego wytrzymałość jest dyskusyjna, co utrudnia wdrażanie nowych ulepszeń, a zrobić byle jak i znów za chwilę rozbierać to nie sztuka.
Mało ostatnio pisze co bynajmniej nie znaczy, że prace stanęły w miejscu. Aczkolwiek przeniosły się na bardziej softwareowy poziom. Odkryłem bardzo fajna apkę do grawerowania paneli, tablic itp.

W między czasie czekam na nowe dostawy, jako że zabieram się za budowę stanowiska dla laptopa i wzmacnianie biurka; jego wytrzymałość jest dyskusyjna, co utrudnia wdrażanie nowych ulepszeń, a zrobić byle jak i znów za chwilę rozbierać to nie sztuka.
Kto pyta, nie błądzi.