Zgzrewarka z trafo od mikrofali
jakiego sterownika uzyć
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Zgzrewarka z trafo od mikrofali
Jak zgrzewarka ma być sterowana triakiem po pierwotnej stronie trafa, to długość impulsu minimalnie = 10ms, więcej ze skokiem 10ms (półokres sieci). Przy takim sterowaniu nie da się wymusić impulsu 2ms, 15ms itd, chyba żeby załączać triak w określonym miejscu (jak w sterowaniu fazowym). Sterowanie po wtórnej raczej odpada, prądy po paręset A. Z gotowców kit AVT5553.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
U siebie mam sterownik EMSi-Tech TR-SCH2
https://pfmrc.eu/topic/55363-zgrzewarka ... ko/page/3/
https://www.facebook.com/photo/?fbid=12 ... cale=pl_PL
https://pfmrc.eu/topic/55363-zgrzewarka ... ko/page/3/
https://www.facebook.com/photo/?fbid=12 ... cale=pl_PL
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Hej.
Na elektrodzie jest temat o nawijaniu wtórnego.
I Kol. zaprezentował dobry sposób nawijania - wg. mnie naprawdę dobry.
Nie linką w izolacji ale blachą miedzianą ( taśmą właściwie).
pzd.
Na elektrodzie jest temat o nawijaniu wtórnego.
I Kol. zaprezentował dobry sposób nawijania - wg. mnie naprawdę dobry.
Nie linką w izolacji ale blachą miedzianą ( taśmą właściwie).
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Miałem podobny problem z zegarem czasowym do zgrzewarki.
Zrobiłem bardzo prosty.Zasada działania polega na podłączeniu naładowanego kondensatora do cewki przekaźnika.W zależności od pojemności kondensatora uzyskujemy różne czasy załączania zgrzewarki.
Proste i działa.Wykorzystałem obudowę z płytką drukowaną i przełącznikiem od zasilacza.Zalecane napięcie
zgrzewania jest około 3 V. W mojej ocenie jest wystarczające ale wymaga powtarzalnych warunków zgrzewania.Mam na myśli średnicę i docisk elektrod.Przy wyższym napięciu jest korzystniej ale transformator szybciej się nagrzewa.Przy kilku zgrzewach nie ma to znaczenia.
Zrobiłem bardzo prosty.Zasada działania polega na podłączeniu naładowanego kondensatora do cewki przekaźnika.W zależności od pojemności kondensatora uzyskujemy różne czasy załączania zgrzewarki.
Proste i działa.Wykorzystałem obudowę z płytką drukowaną i przełącznikiem od zasilacza.Zalecane napięcie
zgrzewania jest około 3 V. W mojej ocenie jest wystarczające ale wymaga powtarzalnych warunków zgrzewania.Mam na myśli średnicę i docisk elektrod.Przy wyższym napięciu jest korzystniej ale transformator szybciej się nagrzewa.Przy kilku zgrzewach nie ma to znaczenia.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Panowie piszą, że uzwojenie wtórne jest usunięte miałem na myśli, że wtórne jest usunięte i nowe nawinięte przewodem 35mm2 trzy zwoje. Czyli trafo jest gotowe do montażu. Teraz chce podłączyć sterownik czasowy aby sprawdzić jak to działa. I od razu uprzedzam "przekornych", że w razie czego kupię nowe trafo i znowu zrobię przeróbkę. A o w wolnym czasie nie mogę - mogę nawet sto razy.
Teraz ważny jest tylko sterownik.
robert
Teraz ważny jest tylko sterownik.
robert
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Ja aby przezwoić trafo to , cienką tarczą przecinałem spaw na rdzeniu , bezproblemowo wywalałem uzwojenie nie niszcząc izolacji . Kolega uzwajał trafo , ładnie układając zwoje , Ja ponownie tig-em łączyłem rdzeń spawem , wcześniej ściskając dwoma ściskami. Metoda przewlekania linki dość u......a .
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
A ja użyłem zwykłego brzeszczota. Przeciąłem wystające części uzwojenia wtórnego. Wybiłem pozostałe części uzwojenia, usunąłem to malutkie uzwojenie oraz przekładki metalowe między uzwojeniami. A moim zdaniem to prostszy i szybszy sposób na pozbycie się wtórnego zamiast ciąć rdzeń. Operacja zajęła jakieś godzinę z haczykiem i po sprawie. Transformator został już jakby zamontowany w obudowie czyli takiej większej puszcze naściennej i teraz szukam sterownika.rynio_di pisze: ↑02 maja 2023, 21:45Ja aby przezwoić trafo to , cienką tarczą przecinałem spaw na rdzeniu , bezproblemowo wywalałem uzwojenie nie niszcząc izolacji . Kolega uzwajał trafo , ładnie układając zwoje , Ja ponownie tig-em łączyłem rdzeń spawem , wcześniej ściskając dwoma ściskami. Metoda przewlekania linki dość u......a .
robert
-
- Posty w temacie: 3
A jesteś tego pewien, że usunąłeś właściwe uzwojenie?kubus838 pisze: ↑04 maja 2023, 09:58A ja użyłem zwykłego brzeszczota. Przeciąłem wystające części uzwojenia wtórnego. Wybiłem pozostałe części uzwojenia, usunąłem to malutkie uzwojenie oraz przekładki metalowe między uzwojeniami. A moim zdaniem to prostszy i szybszy sposób na pozbycie się wtórnego zamiast ciąć rdzeń. Operacja zajęła jakieś godzinę z haczykiem i po sprawie. Transformator został już jakby zamontowany w obudowie czyli takiej większej puszcze naściennej i teraz szukam sterownika.
Bo jak czytam co piszesz, to zaczynam mieć wątpliwości...
-
Ja tam nie widzę nic dziwnego w jego wypowiedzi.
Pewnie po prostu znowu nie wiesz o czym piszesz (albo nie rozumiesz co czytasz).
Wyjaśniam: Małe uzwojenie to uzwojenie żarzenia. Nie pierwotne 230V (ono jest "średnie").