Frezowanie - ceownik hutniczy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Frezowanie - ceownik hutniczy
Witam, potrzebuje wyfrezowac 'okienko' w jednej ściance ceownika hutniczego stalowego 80mm.
Mam ustawione obroty na 1200, i prędkość F=35 mm/min. Frez 10 HSS czteropiórowy.
Jednak frez zaczął się przypalać. I zastanawiam się jaka jest przyczyna. Frez nie był nowy, poza tym wyfrezowalem okienko do połowy - później musiałem zatrzymać i zacząłem od nowa. I tak jakby zaczął się przypalać podczas frezowania po tym już wyfrezowanym wcześniej.
Jakbyście mogli ogólnie doradzić czy dobre obroty i prędkość liniowa oraz jakiego frezu najlepiej używać? Czteropiórowy może być? I może lepiej węglikowy?
Mam ustawione obroty na 1200, i prędkość F=35 mm/min. Frez 10 HSS czteropiórowy.
Jednak frez zaczął się przypalać. I zastanawiam się jaka jest przyczyna. Frez nie był nowy, poza tym wyfrezowalem okienko do połowy - później musiałem zatrzymać i zacząłem od nowa. I tak jakby zaczął się przypalać podczas frezowania po tym już wyfrezowanym wcześniej.
Jakbyście mogli ogólnie doradzić czy dobre obroty i prędkość liniowa oraz jakiego frezu najlepiej używać? Czteropiórowy może być? I może lepiej węglikowy?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Frezowanie - ceownik hutniczy
Tak jak napisał Steryd, za duże obroty.
Przy pracy narzędziami ze stali szybkotnącej zawsze warto patrzeć na kolor wióra. Jesli zaczyna mieć barwę ciemniejszą to jest to sygnał że obroty zaczyna panować zbyt duża temperatura. I dodatkowo jeśli frezujesz cienkie detale to nie odprowadzają one ciepła tak jak detale grube więc obroty niższe niz przy frezowaniu grubych detali.
Przy pracy narzędziami ze stali szybkotnącej zawsze warto patrzeć na kolor wióra. Jesli zaczyna mieć barwę ciemniejszą to jest to sygnał że obroty zaczyna panować zbyt duża temperatura. I dodatkowo jeśli frezujesz cienkie detale to nie odprowadzają one ciepła tak jak detale grube więc obroty niższe niz przy frezowaniu grubych detali.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ja używam frezów VHM zgrubnych ( zwykłego chińczyka) S 900 - 1100 , F 60 - 110enjoy_10 pisze: ↑30 mar 2023, 15:00Witam, potrzebuje wyfrezowac 'okienko' w jednej ściance ceownika hutniczego stalowego 80mm.
Idzie w pełnym materiale jak w maśle.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ceownik hutniczy często ma zendrę lub jest lekko przyrdzewiały, a to dla HSS ciężki bój.. Poza tym same ceowniki też mają spory rozrzut twardości..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Już nie pamiętam kiedy ostatnio używałem frezów HSS
Frez VHM ( zwykły chińczyk ) jest od niego o niebo lepszy.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki