jaką wypalarkę kupić????
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Nie ważne ile zajmuje montaż, ważne jak to jest zrobione bo potem przekłada się to na jakość i eksploatacje maszyny. A serwis tez musi działć w takiej firmie bo to potentat i nie pozwoli sobie na dziadostwo!!!
Panowie albo nas stać na mercedes i i na jego serwis albo kupujemy malucha sami grzebiemy!!
Panowie albo nas stać na mercedes i i na jego serwis albo kupujemy malucha sami grzebiemy!!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Ja pracuje na plaźmie vanad arena stół 2* 1500x3000 i na spawarce Kjellberga HiFocus + i naprawde jest to dobry sprzęt pale na niej blache od 2 do 50 mm. A serwis jak to serwis czasem sie przydaje ale większość problemów sami rozwiązujemy:)gmaster pisze:nikt nie pisze o vanad'zie? zły sprzęt mają?
z własnych doświadczeń mogę tylko powiedzieć, że z serwisem w .pl słabiutko.
-
No wiele na pewno w codziennej pracy i róznych awariach zależy od trzeźwości operatora. Mnie Eckert szkolił na Szafirze raptem 2 dni z koleji porównując teraz cenę maszyn Eckerta do maszyn np. ESABA to nie dość, że te drugie tańsze to na dodatek szkolenie trwa 3 tygodnie a nie 2 dni. No ale mimo to, choć przedtem nie miałem styczności z wypalarkami portalowymi to daję radę
Ale sam bym chętnie zobaczył co przez te 3 tygodnie szkolą w ESABIE. Serwis Eckerta z koleji często sam nie wiedział u mnie co ma robić.
Od pół roku zastanawiają się dlaczego u mnie HIFocus 360+ przy prądach powyżej 90A niszczy katody po ok 150 przebiciach. A na szkoleniu mówili: "Wytrzymują 600"...jasne. Wiem, że to zależy od wielu elelementó ale jak sie pali na ten przykłąd płytki bez otworów z bl. # 20mm na 300A i katodę Ci szlag trafia po 160 przebiciach to mnie osobiście też szlag trafia.

Od pół roku zastanawiają się dlaczego u mnie HIFocus 360+ przy prądach powyżej 90A niszczy katody po ok 150 przebiciach. A na szkoleniu mówili: "Wytrzymują 600"...jasne. Wiem, że to zależy od wielu elelementó ale jak sie pali na ten przykłąd płytki bez otworów z bl. # 20mm na 300A i katodę Ci szlag trafia po 160 przebiciach to mnie osobiście też szlag trafia.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Szkolenie przez 3 tygodnie ? !!!
To sterownik jest chyba w języku chińskim.
Albo jest tak skomplikowany, że trzeba mieć doktorat ze spawalnictwa.
Co do ilości przebić to widziałem jak tnie blachę o gr 20mm agregat UltraCUT (amerykański) i wytrzymuje dobrze ponad 500 przebić.
Jeszcze jedno może oprócz agregatu twoja maszyna nie ma f-kcji przebijania. Przebicie powinno rozpoczynać się na wysokości większej niż cięcie. Jeżeli masz dobry napięciowy regulator odległości i sterownik który ma f-cje przebijania to w tabelach cięcia są podane wysokości na jakich należy przebijać materiał (to pomaga).
No chyba że masz czujnik pojemnościowy a to nie jest dobre do drogich plazm.
To sterownik jest chyba w języku chińskim.
Albo jest tak skomplikowany, że trzeba mieć doktorat ze spawalnictwa.
Co do ilości przebić to widziałem jak tnie blachę o gr 20mm agregat UltraCUT (amerykański) i wytrzymuje dobrze ponad 500 przebić.
Jeszcze jedno może oprócz agregatu twoja maszyna nie ma f-kcji przebijania. Przebicie powinno rozpoczynać się na wysokości większej niż cięcie. Jeżeli masz dobry napięciowy regulator odległości i sterownik który ma f-cje przebijania to w tabelach cięcia są podane wysokości na jakich należy przebijać materiał (to pomaga).
No chyba że masz czujnik pojemnościowy a to nie jest dobre do drogich plazm.
-
Ja tam w powody tak długiego szkolenia nie wnikam, ale chyba jednak lepiej jest mieć 3 tygodnie niż 2 dni.
Co do przebic to robie to prawidłowo, zajarzanie a nastepnie przebijanie na odpowienio większej wysokości (podanej w tabelach) ale i tak to nie pomaga. Podobno mam coś nie tak ale nie wiem z czym i wygasa mi nieprawidłowo łuk plazmowy przez co rozwala mi katody. Maja cos tam przeprogramować i podobno ma działać. Zasadniczo deklarowana żywotnosć katod miałą byc na poziomie 600 przebić ale tyle tylko osiągnę na prądzie do 90A.
Co do przebic to robie to prawidłowo, zajarzanie a nastepnie przebijanie na odpowienio większej wysokości (podanej w tabelach) ale i tak to nie pomaga. Podobno mam coś nie tak ale nie wiem z czym i wygasa mi nieprawidłowo łuk plazmowy przez co rozwala mi katody. Maja cos tam przeprogramować i podobno ma działać. Zasadniczo deklarowana żywotnosć katod miałą byc na poziomie 600 przebić ale tyle tylko osiągnę na prądzie do 90A.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Odpowiem tak jak w poprzednim podobnym temacie:
Ja mam maszynę HyperZakmet z agregatem HPR 260A, maszyna tnie blachy od 0,5 mm do 64 mm (stal węglowa), do 50 mm (aluminium i stal nierdzewna). Prędkość cięcia przy cienkich blachach do nawet 10 m/min. Dokładność - 0,2 mm - dokładność cięcia, nie pozycjonowania! Jest to agregat z serii HD. Serwis bardzo sprawny i szybki, dostępność części zamiennych od ręki. Co do Stigala - agregat - Cebora - jakość cięcia - bardzo średnia. HPR to najlepszy agregat plazmowy na rynku, skontaktuj się z ich marketingiem, zaproszą Cię do siebie, zobaczysz kilka różnych maszyn i agregatów, pokazy cięcia. Mają w sprzedaży także lasery. Są też maszyny duuużo tańsze niż inne oferowane na rynku.
Chyba, że ktoś ma może złe doświadczenia ze współpracy z firmą ZAKMET?
Ja jestem bardzo zadowolony i z maszyny i ze współpracy z firmą.

Ja mam maszynę HyperZakmet z agregatem HPR 260A, maszyna tnie blachy od 0,5 mm do 64 mm (stal węglowa), do 50 mm (aluminium i stal nierdzewna). Prędkość cięcia przy cienkich blachach do nawet 10 m/min. Dokładność - 0,2 mm - dokładność cięcia, nie pozycjonowania! Jest to agregat z serii HD. Serwis bardzo sprawny i szybki, dostępność części zamiennych od ręki. Co do Stigala - agregat - Cebora - jakość cięcia - bardzo średnia. HPR to najlepszy agregat plazmowy na rynku, skontaktuj się z ich marketingiem, zaproszą Cię do siebie, zobaczysz kilka różnych maszyn i agregatów, pokazy cięcia. Mają w sprzedaży także lasery. Są też maszyny duuużo tańsze niż inne oferowane na rynku.
Chyba, że ktoś ma może złe doświadczenia ze współpracy z firmą ZAKMET?
Ja jestem bardzo zadowolony i z maszyny i ze współpracy z firmą.