Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
To nie żadna kwintesencja, tylko efekt patrzenia na spadek ilości i jakości maszyn DIY. W życiu codziennym jest tak samo.
W tym wypadku jakość nie jest słaba, tylko mamy znaczny przerost ilości wodotrysków.
A niektóre z nich są wręcz szkodliwe.
Stąd dość często pojawia się krytyka. W moim wykonaniu też.
Ale jakbyśmy mimo wszystko nie kibicowali temu projektowi, to byśmy nie pomagali i nie ciągnęli tego tematu przez 80 stron. A kibicujemy bo to jeden z nielicznych projektów jakie jeszcze tutaj są. No bo niby jaki inny się tutaj równolegle realizuje? Żaden. Od miesięcy nie było żadnego. Na chwilę wskoczył temat frezarki zegarmistrzowskiej, ale ucichł.
W tym wypadku jakość nie jest słaba, tylko mamy znaczny przerost ilości wodotrysków.
A niektóre z nich są wręcz szkodliwe.
Stąd dość często pojawia się krytyka. W moim wykonaniu też.
Ale jakbyśmy mimo wszystko nie kibicowali temu projektowi, to byśmy nie pomagali i nie ciągnęli tego tematu przez 80 stron. A kibicujemy bo to jeden z nielicznych projektów jakie jeszcze tutaj są. No bo niby jaki inny się tutaj równolegle realizuje? Żaden. Od miesięcy nie było żadnego. Na chwilę wskoczył temat frezarki zegarmistrzowskiej, ale ucichł.
-
- Posty w temacie: 16
Hej.
Tak to jest - mało nowych projektów.
Może to kwestia dostępności tanich , małych , prostych ploterków z Chin ?
Trochę minęły czasy sterowników serw DIY , chytrych prowadnic na zgrai łożysk , sterowników silników własnej roboty , itp.
Tak to czasy się zmieniają.
pzd.
Tak to jest - mało nowych projektów.
Może to kwestia dostępności tanich , małych , prostych ploterków z Chin ?
Trochę minęły czasy sterowników serw DIY , chytrych prowadnic na zgrai łożysk , sterowników silników własnej roboty , itp.
Tak to czasy się zmieniają.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Haha autor się wkurzył i nagle wszyscy są grzeczni , ja dalej jestem za tym żebyś zaczął frezować , wyfrezowal sobie wszystkie ulepszenia , dopiero rozebrał i przygotował wszystko do centralnego , poinstalowal ulepszenia i dopiero złożył bo zobaczysz że trochę frezowanie ci zajmie czasu i też niema sensu żebyś co chwilę ją rozbierał i ustawiam tysiąc razy geometrie , nadal też utrzymuje swoje zdanie że nie potrzebujesz aż tyle kontrolek , przełączników itd ale skoro już są to niech zostaną - bardziej mi chodzi że jakbyś się z nimi nie bawił to już byś wyfrezowal ulepszenia i poznał co naprawdę ci się przyda, pozdro
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Ok, nie gniewam się na nikogo, każdy ma prawo do swojej opinii, tylko proszę o trochę inny ton wypowiedzi na przyszłość, bo to że ja czegoś nie wiem lub nie rozumiem, ani to że ktoś z was nie rozumie mnie, nie upoważnia nikogo do ataków ad persona.
Kończąc ten offtopic, w końcu udało mi się dobrać zadowalające mnie krańcówki na oś X. Początkowo próbowałem wcisnąć małe krańcówki pomiędzy prowadnice, tracąc jednak za każdym razem sporo pola roboczego. Ostatecznie kupiłem takie i jestem zadowolony. Nie wiem czy będę równie dokładne jak te małe, ale są to są solidne, wodoszczelne i mają regulację. Takie same kupię na oś Y, i tylko na Z-ce zostaną małe.
Zamówiłem też imadełko/zacisk (sam nie wiem jak to nazwać z aliexpress). Fajne bo szerokie i niskie, pytanie jak mocno będzie trzymało, nie wiem czy nada się do aluminium ale do wszelkich miękkich materiałów na bank umili i ułatwi pracę.

No i dzisiaj będę te krancówki podłączał i spróbuję coś pofrezować jak się uda, nawet nie koniecznie alu, może drewienko lub plexi (mam odpowiedni frez) o ile tylko ogarnę ten nowy CAM.
Na koniec tylko spytam jaką prędkość max silników krokowych radzicie ustawić? Obecnie mam 2400mm/min ale zwiększałem do 3 i 5 m i też dawało radę, tylko nie wiem czy nie zgubi kroków, bo łożyska ewidentnie są walnięte nie wiem czemu (sprawdziłem to) i to nie jedno, a kilka, więc na razie zostanę przy prędkości domyślnej.
Kończąc ten offtopic, w końcu udało mi się dobrać zadowalające mnie krańcówki na oś X. Początkowo próbowałem wcisnąć małe krańcówki pomiędzy prowadnice, tracąc jednak za każdym razem sporo pola roboczego. Ostatecznie kupiłem takie i jestem zadowolony. Nie wiem czy będę równie dokładne jak te małe, ale są to są solidne, wodoszczelne i mają regulację. Takie same kupię na oś Y, i tylko na Z-ce zostaną małe.

Zamówiłem też imadełko/zacisk (sam nie wiem jak to nazwać z aliexpress). Fajne bo szerokie i niskie, pytanie jak mocno będzie trzymało, nie wiem czy nada się do aluminium ale do wszelkich miękkich materiałów na bank umili i ułatwi pracę.

No i dzisiaj będę te krancówki podłączał i spróbuję coś pofrezować jak się uda, nawet nie koniecznie alu, może drewienko lub plexi (mam odpowiedni frez) o ile tylko ogarnę ten nowy CAM.
Na koniec tylko spytam jaką prędkość max silników krokowych radzicie ustawić? Obecnie mam 2400mm/min ale zwiększałem do 3 i 5 m i też dawało radę, tylko nie wiem czy nie zgubi kroków, bo łożyska ewidentnie są walnięte nie wiem czemu (sprawdziłem to) i to nie jedno, a kilka, więc na razie zostanę przy prędkości domyślnej.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Nie śmiejecie się , ale niemam doświadczenia z takimi stołami, jak wygląda dobijanie stalowych elementów na takim stole , uderzenia młotkiem nie zdeformuja stołu ? W dodatku obrabiany materiał w tym "imadle" stoi na stole....
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Wiesz wolę nie ryzykowac z nowym stolem. Ale mam stół od 3018. Chcesz - mogę kiedyś zrobić próbę
A no stoi na stole materiał.. Tak samo jak np w imadlach dwudzielnych, dociskach bocznych itp. Dlatego mówię, że ni to imadło ni zacisk. A to coś złego że stoi na stole?
A no stoi na stole materiał.. Tak samo jak np w imadlach dwudzielnych, dociskach bocznych itp. Dlatego mówię, że ni to imadło ni zacisk. A to coś złego że stoi na stole?
Kto pyta, nie błądzi.
-
Nie ominie cię dobijanie jeśli chcesz mieć dwie strony równolegle , aby zminimalizować podnoszenie się materiału musiałbyś kupić imadło z ruchomymi szczekami które dociskają materiał do dołu, też nie wiem jak się sprawdza podnoszenie się materiału bez podkładek ( nie używając czujnika zegarowego) bo normalnie mam podkładki pod materiałem i po dokręceniu materiału sprawdzam czy podkładki się ruszają , jeśli tak to dobijam bo nie powinno być luzu.
Do dobijanie kup młotek bez odrzutowy
Edit tak masz rację z imadlami modułowymi tylko że takie imadła kosztują więcej niż ten stół
dlatego rzadko się widuje takie imadła na takim stole 
Do dobijanie kup młotek bez odrzutowy
Edit tak masz rację z imadlami modułowymi tylko że takie imadła kosztują więcej niż ten stół

-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
ale se krancowki kupił, wiekszej chujni nie było?
mikorstyki z blaszką a tam gdzie chcesz dobic to dajesz jakis sztywny bagnet czy zderzak.
mikorstyki z blaszką a tam gdzie chcesz dobic to dajesz jakis sztywny bagnet czy zderzak.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign