Nie nie nie.... Sami radziliście mi zamontować SSRy do pomp, bo indukcja a Piko miało nimi sterować. Qqaz szczególnie na to naciskał, nawet rozrysował mi schemat i byłem mu bardzo wdzięczny. Takie było założenie, tak kupiłem, zamontowałem, podłączyłem. Ale co tam... mija miesiac i robicie ze mnie idiotę, bo jednak nie SSR'y tylko żadnego wyłącznika, żadnego Piko, sterowania, tylko stale włączona pompa. I kolega Qqaz w pierwszej linii i jeszcze śmie zarzucać mi sklerozę i wyskakuje z tekstem "jaki debil podłącza ssr do takiego małego obciążenia?". No comment. Może niektóre elementy są bardziej dla bajeru, typu amperowoltomierz czy woltomierz, przyznaję. Ale cos co mi sami kazaliscie zamontować a teraz nazywacie mnie debilem, po tym jak to kupiłem gdy pytam jak to skonfigurować żeby automatycznie załączało się z wrzecionem, to już szczyt chamstwa. I nie będę tego napewno już teraz zmieniał po raz drugi. Nie chcecie mi powiedzieć - trudno. Sam do tego dojdę. A ch.. tam. jak coś zepsuje to najwyżej kupie sobie gotową frezarkę z instrukcją obsługi i szkoleniem z obsługi.
Dodane 26 minuty 55 sekundy:
logopeda pisze: ↑22 mar 2023, 20:23
Rafalgl - Ciebie tak naprawdę bawi konstruowanie a nie wynikowy efekt i to rozumiem mam poniekąd to samo

ale jeśli chcesz w końcu coś robić na tej swojej maszynie to tak jak pisali tu wszyscy zacznij "TO ROBIĆ" odłącz te wszystkie elektryczne pierdoły i zacznij FREZOWAĆ - dopiero wtedy zobaczysz czego Tobie brakuje.
bawi mnie kupowanie, konstruowanie, będzie bawiło frezowanie, bawia projekty druk 3d, relacjonowanie budowy. Na razie walczę z krańcówkami i sondą. A nie chce bez tego zaczynać. Przydałby się jakiś schemat, chociażby samych krańcowek home i sondy ma początek. A nie jest to łatwe bo mam w Piko 3 wyjścia dedykowane Home x, y, z, sondę Normal Close bez krokodylka, a słyszałem że mam podłączyć to równolegle. Tylko jak podłączyć rownolegle sondę i krańcówke NC do jednego wyjścia? Boję się co będzie jak źle podłączę, nie chce zbierać połamanych krańcowek ani wymieniać ramy po pierwszym w życiu bazowaniu (pierwszym w ogóle, nie tylko na tej maszynie, nie wiem nawet jak to wygląda). No i nie rozgryzłem jeszcze cama od Piko a projekty z Easela który używałem nie otwierają się nie wiem czemu...
Kto pyta, nie błądzi.