Cześć!
Od dzisiaj pracuję w firmie która ma tokarkę st20 bez osi Y.
Dotychczas pracowałem na tokarkach z sinumerikiem także te sterowanie to dla mnie totalna nowość.
Od razu okazało się, że maszyna jest po dzwonie, i głowica narzędziowa jest przesunięta dosyć sporo. Tak, że zostawia cycek po planowaniu, po podłożeniu blaszki 1mm cycek zniknął, ale wiadomo, reszta narzędzi też nie pracuje prawidłowo.
W poprzedniej firmie miałem tokarkę AVIA bez osi Y, i ustawiałem kąt głowicy poprzez rozkręcenie dekla od przodu - poluzowanie 6 czy tam 8 śrub, ustawienie na czujnik wałka szlifowanego tak aby chodził w 0, zakręcenie, i z głowy.
Na maszynach z osią Y po prostu robiło się korekcję i zapisywało w ustawieniach maszynowych - resetowało maszynę i było git.
Jak w przypadku tej tokarki?
O serwis walczę ale nie jestem pewien czy się uda. Dlatego pytam was, czy tu też jest kwestia mechanicznego poprawienia kąta, czy jest jakaś opcja aby w maszynie zmienić położenie o ileś stopni głowicy narzędziowej.
Druga sprawa, nie działa blokowanie uchwytu (m14) czy jest możliwość, że maszyna nie ma tej opcji? Czy po prostu hamulec się zepsuł? Nie czuć w ogóle oporu.
HAAS ST20 - Głowica narzędziowa przestawiona
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: HAAS ST20 - Głowica narzędziowa przestawiona
Hamulec M14 to opcja
jeśli nie trzeba na sztywno to pozostaje M19
Głowica raczej do kalibracji na śrubach inaczej nie da rady, programowo to tylko jak ciągnie stożek to jest w offsetach
W haas wszystko to prawie opcja

Głowica raczej do kalibracji na śrubach inaczej nie da rady, programowo to tylko jak ciągnie stożek to jest w offsetach
W haas wszystko to prawie opcja

W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: HAAS ST20 - Głowica narzędziowa przestawiona
... , jak mi serwis swego czasu ustawiał głowicę , to z lekka rurą na wagę ją brał bo inaczej się nie dało .

Przy mało którym dzwonie na tokarce, przestawione osie wciąż są równoległe. Zazwyczaj w takich wypadkach najpierw ustawia się ową równoległość osi (mechanicznie kluczami i czujnikiem) a dopiero potem środek narzędzia względem środka wrzeciona (czujnik i parametry).
Sam tego nie zrobisz .... , i trzeba mieć trzpień kontrolny.
W między czasie , jak u szefostwa załatwisz serwis do tej maszyny poczytaj tutaj :
centrum-tokarskie-st-20y-centralny-punk ... 43244.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki