PikoCNC wersja "P" - sterowanie falownikiem XSY-AT1
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
PikoCNC wersja "P" - sterowanie falownikiem XSY-AT1
Chcę połączyć Piko z falownikiem AT1. Wyszły niestety pewne problemy. Jak wiadomo płytka Piko posiada wyjście 0-10V, natomiast mój falownik ma napięcie sterujące obrotami 5V. Jak ustawić w PLC odpowiednie napięcie?
Drugie pytanie odnośnie samego uruchamiania obrotów falownika - napięcie sterujące na wyjściu falownika to 12v, a wyjścia w piko są na 24v. Jak mam to podłączyć? Czy jeśli doprowadzę zewnętrzny potencjał 12v z falownika do wyjścia sterowania załączaniem falownika (bo jak wiadomo wyjścia piko łączymy z plusem zasilania), to nie uszkodzi mi to obwodu I/O w piko/falownika/zasilacza?
No i ostatnia kwestia - enkodery do potencjometrów posuwu oraz wrzeciona. Ile powinny mieć domyślnie impulsów na obrót? Falownik napędza wrzeciono 2,2kw, 8A, 400hz/24000RPM. Pozdrawiam.
Drugie pytanie odnośnie samego uruchamiania obrotów falownika - napięcie sterujące na wyjściu falownika to 12v, a wyjścia w piko są na 24v. Jak mam to podłączyć? Czy jeśli doprowadzę zewnętrzny potencjał 12v z falownika do wyjścia sterowania załączaniem falownika (bo jak wiadomo wyjścia piko łączymy z plusem zasilania), to nie uszkodzi mi to obwodu I/O w piko/falownika/zasilacza?
No i ostatnia kwestia - enkodery do potencjometrów posuwu oraz wrzeciona. Ile powinny mieć domyślnie impulsów na obrót? Falownik napędza wrzeciono 2,2kw, 8A, 400hz/24000RPM. Pozdrawiam.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: PikoCNC wersja "P" - sterowanie falownikiem XSY-AT1
witam na pytanie 2 odpowiedz mały przekaźnik załatwi sprawę.
-
Dzięki, mamy zatem jeden problem z glowy
. Zamówiłem mały moduł 4-przekaźnikowy pcb, więc będę mógł sterować w obie strony kierunkiem obrotów i czymś jeszc
Pozostaje zatem tylko kwestia regulacji tej prędkości. Ktoś podlaczal falownik z innym napięciem regulacji prędkości niż 10v? Jakiś pomysł, da radę to zrobić programowo, czy muszę kupić jakiś moduł który redukuje mi napięcie na wejściu?
Pozostaje zatem tylko kwestia regulacji tej prędkości. Ktoś podlaczal falownik z innym napięciem regulacji prędkości niż 10v? Jakiś pomysł, da radę to zrobić programowo, czy muszę kupić jakiś moduł który redukuje mi napięcie na wejściu?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Coś mi się nie bardzo chce wierzyć że falownik nie przyjmie 0-10V bo to standard w automatyce, ale jak już koniecznie chcesz mieć 5V to po najmniejszej linii oporu można to puścić przez potencjometr liniowy i ustawić go w połowie. Wtedy będziesz miał na wejściu 10V a na wyjściu 5.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Kolega ma rację - autor pisze jak potluczony- jego spostrzeżenia to to co mu się wydaje a nie stan faktyczny- tylko trzeba było by przeczytać wszystkie tematy które założył... PowodzeniaRobert_K pisze: ↑10 mar 2023, 09:09Coś mi się nie bardzo chce wierzyć że falownik nie przyjmie 0-10V bo to standard w automatyce, ale jak już koniecznie chcesz mieć 5V to po najmniejszej linii oporu można to puścić przez potencjometr liniowy i ustawić go w połowie. Wtedy będziesz miał na wejściu 10V a na wyjściu 5.
Pozdrawiam.
-
Po co wprowadzasz ludzi w błąd? Wpisz Google.pl i spójrz na jakikolwiek schemat podłączania tego falownika. Jest 5v. A multimetr to potwierdza.
Dobry pomysł z potencjometrem, spróbuję tak zrobic. Pozdrawiam.
Dobry pomysł z potencjometrem, spróbuję tak zrobic. Pozdrawiam.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Spojrzałem na kilka schematów/ instrukcji do tego falownika i wszędzie jest 5v/10v zależnie od podłączenia - weź to jeszcze na spokojnie prześledź a nie dokładasz następne pierdoły.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Hej.
Też sprawdziłem 0 jest 5/10 V.
Więc gdzieś w parametrach musi być możliwość ustawienia.
Swoją drogą - miałem jeden falownik ( nie pamiętam jaki) i była tam zworka do ustawienia 5/10V.
Tak więc jakoś się da.
pzd.
Też sprawdziłem 0 jest 5/10 V.
Więc gdzieś w parametrach musi być możliwość ustawienia.
Swoją drogą - miałem jeden falownik ( nie pamiętam jaki) i była tam zworka do ustawienia 5/10V.
Tak więc jakoś się da.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
W parameteach nic takiego nie znalazłem. Byćmoże jest zworka, nie otwierałem go. W każdym razie na płytce pcb jest już wyryte 5v a nie 5/10v i takie też napięcie podaje. Dzięki za trop , otworzę go i poszukam tej zworki, ale wiem też, że ten falownik występuje generalnie w paru różnych wersjach, więc nie zdziwi mnie, jeśli jej nie będzie.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Hej.
To prawda - z Chinolami nic nie wiadomo.
Generalnie bez dokładnej instrukcji to ból wielki.
A jak widzę to w tym wypadku tak jest.
pzd.
To prawda - z Chinolami nic nie wiadomo.
Generalnie bez dokładnej instrukcji to ból wielki.
A jak widzę to w tym wypadku tak jest.
pzd.
Mane Tekel Fares