Ultra precyzyjna frezarka zegarmistrzowska przeróbka na CNC
Jakie są szanse przerobienia czegoś takiego na precyzyjną maszynę ze sterowaniem mach3?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 33
Re: Ultra precyzyjna frezarka zegarmistrzowska przeróbka na CNC
widziałem Twoje drążarki Mr kamar ,całą przebudowę również ,tak to ma wyglądać właśnie ,w tym ustrojstwie hausera nie ma kulowych ,jest pojedyńcza z brązu ,[czy czegoś tam] z ciasną ,napięciową regulacją kasowania luzu na śrubie ,śrubach ,stół obrotowy i ślimak ,który jest eliptycznie zamocowany w łozyskach ,eliptycznie dociska do ślimacznicy ,też tegulowany ,może dałoby się wpierw sprawdzić działanie tylko z silnikami bez wymiany śrub i jeśli trzymałoby wymiar powiedzmy 0,01 do 0,007 mm byłoby lux ,[jak ROLEX 0,005mm tolerancjon]
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Śrub nie ruszaj bo popsujesz. Najmniejszy skok chińskich jakie znalazłem to 2mm i po roku szlak je trafił.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Mogę się podjąć modernizacji ale trzeba by zrobić protokół z pomiarów dokładności przed modernizacją. Bo jest jednak wątpliwa.
-
no właśnie ,te wrzeciona są hydrodynamiczne ,to jak to się nazywa z filmem olejowym [turbina coś takiego bez łożysk ,panewki im wyrzsze obroty tym ciaśniej i dokładniej śmiga ] ,ale to lata ślizgów ,więc nie wiadomo ,pomijając to ,
wiem ,wiem ,że ze śrubami to nie są żarty ,zadrapanie i będzie ból ,ale kurcze blade coś trzeba naprędko wymyśleć bo pewnie "ciśnienie" na to coś jest ,jutro podglądnę jak sytuacja wygląda z klamotami jak serwa i może inne te pi***ołki ,do jutra
wiem ,wiem ,że ze śrubami to nie są żarty ,zadrapanie i będzie ból ,ale kurcze blade coś trzeba naprędko wymyśleć bo pewnie "ciśnienie" na to coś jest ,jutro podglądnę jak sytuacja wygląda z klamotami jak serwa i może inne te pi***ołki ,do jutra
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Hmm no tylko nie wiem dlaczego autorze chcesz śruby wymieniać. Na kulowej chińskiej możesz mieć 0,05 luzu, możesz mieć 0,01. A jak teraz masz 0,001mm dokładność to kamar dobrze przecież prawi, silniki założyć na te śruby i pozamiatane, nawet na grblu to by się dało odpalić pewnie. Oś obrotowa przestanie być konieczna.
Chociaż jak mówimy o takich dokładnościach to ja i tak wymiękam, trudno mi to sobie wyobrazić, skoro przy pojedynczych setkach już trzeba myśleć nawet o temperaturze otoczenia, a co dopiero jak mówimy o pojedynczych mikronach.
Chociaż jak mówimy o takich dokładnościach to ja i tak wymiękam, trudno mi to sobie wyobrazić, skoro przy pojedynczych setkach już trzeba myśleć nawet o temperaturze otoczenia, a co dopiero jak mówimy o pojedynczych mikronach.
-