Pomoc przy uruchomieniu i obsłudze tokarki
Pomoc przy uruchomieniu i obsłudze tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Pomoc przy uruchomieniu i obsłudze tokarki
Jak dla mnie to ta maszyna nie jest wcale taką amatorszczyzną.
Teraz po prostu stoi na krańcówce i tyle.
Poza tym nie jest zbazowana w programie.
Może jest coś jeszcze czego nie wiem (bo nie uczestniczyłem w rozmowach na PW), ale z tego co widać w temacie to wystarczyło by zbazować maszynę, ręcznie zjechać osiami aby usunąć sygnał krańcówki, i przesunąć współrzędne w obszar roboczy (to nie to samo co pierwotne zbazowanie, chodzi mi tu o G54). Wtedy przynajmniej program miałby szansę ruszyć. Choć jeszcze nie tak jak powinien, bo G54 będzie nie tak gdzie dokładnie ma być. Domyślam się że bazowanie jest zrobione w taki sposób że dojeżdża się nożem (za pomocą programowego JOGa) na styk do któregoś z wałków. No bo tak ma przecież wyglądać cięcie. Dojazd aż do wałka. Nie dalej, ale i nie bliżej żeby nie zrobić kolizji. Więc na pewno po samym uruchomieniu działania programu (że się w ogóle uruchomi), trzeba będzie jeszcze rozkminić jak to dokładnie trzeba bazować przed każdym uruchomieniem.
Teraz po prostu stoi na krańcówce i tyle.
Poza tym nie jest zbazowana w programie.
Może jest coś jeszcze czego nie wiem (bo nie uczestniczyłem w rozmowach na PW), ale z tego co widać w temacie to wystarczyło by zbazować maszynę, ręcznie zjechać osiami aby usunąć sygnał krańcówki, i przesunąć współrzędne w obszar roboczy (to nie to samo co pierwotne zbazowanie, chodzi mi tu o G54). Wtedy przynajmniej program miałby szansę ruszyć. Choć jeszcze nie tak jak powinien, bo G54 będzie nie tak gdzie dokładnie ma być. Domyślam się że bazowanie jest zrobione w taki sposób że dojeżdża się nożem (za pomocą programowego JOGa) na styk do któregoś z wałków. No bo tak ma przecież wyglądać cięcie. Dojazd aż do wałka. Nie dalej, ale i nie bliżej żeby nie zrobić kolizji. Więc na pewno po samym uruchomieniu działania programu (że się w ogóle uruchomi), trzeba będzie jeszcze rozkminić jak to dokładnie trzeba bazować przed każdym uruchomieniem.
-
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
Z tego co ja wiem to bazuje normalnie na czujnikach bo jak ręcznie zjechał z czujek i wcisnął "bazuj wszystkie" to osie wróciły na czujki.
Ale program jest ciągle poza obszarem roboczym. I pliki na inne wymiary też poza limitami. Mnie tam brakuje G43 a nie ma jak dopisać do pliku bo nie ma edytora. Można by próbować wprowadzić z wiersza poleceń ale to ktoś musi się pobawić na miejscu.
Ale program jest ciągle poza obszarem roboczym. I pliki na inne wymiary też poza limitami. Mnie tam brakuje G43 a nie ma jak dopisać do pliku bo nie ma edytora. Można by próbować wprowadzić z wiersza poleceń ale to ktoś musi się pobawić na miejscu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Jak nie ma edytora.
może pisali w terminalu za pomocą: nano, vim... albo używali mc (tego akurat nie ma domyślnie w linuxcnc) nie klikając jak w windowsie.
może pisali w terminalu za pomocą: nano, vim... albo używali mc (tego akurat nie ma domyślnie w linuxcnc) nie klikając jak w windowsie.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Też mi problem... brak edytora. Nie komplikujcie. Skoro nie ma to nie był potrzebny i jest to dowód na to że da się to ogarnąć bezpośrednio w linuxcnc. Okno MDI powinno wystarczyć.
Żaden nie potrafi na szybko przygotować koledze zestawu paru poleceń do ogarnięcia offsetów?
Pisałem, że nie używam i nie mam doświadczenia i lepiej gdyby doradził ktoś z doświadczeniem, ale to przecież widać na zdjęciu o ile należy co najmniej przesunąć.
Potem małymi kroczkami można przesuwać coraz bliżej do celu jakim jest odpowiedni ruch noży względem wałka.
Strzałkami przesunąć do skrajnych punktów widocznego na ekranie programu aby upewnić się, że nic złego się nie stanie i puścić program na sucho.
Żaden nie potrafi na szybko przygotować koledze zestawu paru poleceń do ogarnięcia offsetów?
Pisałem, że nie używam i nie mam doświadczenia i lepiej gdyby doradził ktoś z doświadczeniem, ale to przecież widać na zdjęciu o ile należy co najmniej przesunąć.
Potem małymi kroczkami można przesuwać coraz bliżej do celu jakim jest odpowiedni ruch noży względem wałka.
Strzałkami przesunąć do skrajnych punktów widocznego na ekranie programu aby upewnić się, że nic złego się nie stanie i puścić program na sucho.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Kontakt:
Nie tak hop do przodu. Tam jest użyte M6 T1 z dużym offsetem i bez sprawdzenia w tabeli narzędzi można zrobić kuku.

Także edytor by się przydał
chociażby po to aby wyłączyć narzędzie i sprawdzić na sucho.

Także edytor by się przydał

-
- Posty w temacie: 2
A nie wystarczyłby jeden kumaty z pollaczeniem na żywo albo z komputerem albo z autorem tematu i pokierowaniu co , gdzie i jak powpisywać aby działalo?
-
- Posty w temacie: 4
Przydały to by się informacje jaki masz Ty a my nie 
Ale po kolei:
Jak zainstalować edytor:
1. Wybrać jakiś notepad. Do wyboru są np. Leafpad albo Notepad++.
2. Podłączyć internet do tamtego komputera.
3. Otworzyć okno terminala (command: takie czarne okno).
4. Zainstalować.
Leafpada można zainstalować po prostu za pomocą wpisania do terminala:
Notepada++ to trochę trudniej:
Mogę jeszcze dać info jak ogarnąć G54, bo na 99% było tam używane.
Jak nie chesz tego robić sam to dam info jak zainstalować TeamViewera

Ale po kolei:
Jak zainstalować edytor:
1. Wybrać jakiś notepad. Do wyboru są np. Leafpad albo Notepad++.
2. Podłączyć internet do tamtego komputera.
3. Otworzyć okno terminala (command: takie czarne okno).
4. Zainstalować.
Leafpada można zainstalować po prostu za pomocą wpisania do terminala:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt install leafpad
Mogę jeszcze dać info jak ogarnąć G54, bo na 99% było tam używane.
Jak nie chesz tego robić sam to dam info jak zainstalować TeamViewera

Ostatnio zmieniony 06 mar 2023, 09:07 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Panowie, autor tematu nie ma w tej chwili czasu ani pewnie ochoty na zgłębianie linuxa.
Potrzebny jest jakiś w miarę kumaty z okolicy coby podjechał i uruchomił. I parę zł. zarobił.
Pruszków nie Syberia, ze stolycy tez można dojechać
Potrzebny jest jakiś w miarę kumaty z okolicy coby podjechał i uruchomił. I parę zł. zarobił.
Pruszków nie Syberia, ze stolycy tez można dojechać