Ja z zasady nie publikuję programów, których nie sprawdziłem choćby na symulatorze.
Stały obrót 4 osi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Re: Stały obrót 4 osi.
a wpisałeś w MDI pierwszą podstawową wręcz szkolną linię którą podałem wcześniej
G0x-20A3600 - kręci pełną prędkością o której pisałeś że dobra
kreci bez żadnych dodatkowych manewrów w ustawieniach Macha - te ptaszki czy formuły. Robi dokładnie co trzeba
To jest taki elementarz że udział oponentów tylko potwierdza wzgardliwą opinię o poziomie tych opiniodawców.
Sprawdź dokładnie co ustawiłeś, co dołożone we własnym zakresie
Skąd pojawia się home?
Co może piszczeć w napędzie po podaniu najbardziej bzdurnej komendy?
Nie chcę wciągać Cię w przepychanki Kamarowy Linux - Mach ale przy zwykłym ustawieniu każdej maszynki, linuksa czy macha ruch będzie odpowiedni
A walka gigantów? Którzy to? Skarpetkowy trefniś czekajacy okazji? NO GIGANT, BUFONADY
No i na własne wyczucie kogo zaliczysz do partaczy lub bufonów.
To co zamieszczam na forum trzeba jednak przeczytać do końca.
Albo wcale.
Teraz bufony.
Szanowni współczytacze oponenci. Jak macie sieczkę w głowach to szkoda. I tyle.
Pod sztandarem szydercy (jest okazja ) możecie iść się bujać.
Albo poczytajcie .
Dodane 1 minuta 14 sekundy:
CO TO ZNACZY?relaxxis pisze:Rzeczywiście A obraca się non stop po HOME
Dodane 7 minuty 27 sekundy:
JEŻELI USTAWIASZ SPRZĘŻENIE MIEDZY OSIAMI A NASTEPNIE CHCESZ BAZOWAĆ KAŻDĄ Z OSOBNA TO CHYBA JASNE ŻE BĘDĄ SIĘ RUSZAĆ RAZEM
czytałeś co pisałem?
O włączeniu ptaszkiem synchronizacji osi?
I wyłączeniu gdy zbędna?
Nie bazuj X gdy A ma nadążać za X bo jadą razem tak jak kazałeś
A po opisie sytuacji na forum połowę stanu półgłówków zabijesz ich własnym śmiechem. Ich smiechem którym sę udławią.
Tu nawet czytać do końca nie potrafią
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Nie chce mi się wnikać w dyskusję, a czytam dokładnie.
Podam mój sposób, żadnego ptaszczenia, tworzenia zmian, których się później nie pamięta.
Po pierwsze warunek - włączanie wrzeciona z narzędziem niezależnie od programu.
A - przez loadera macha tworzymy nowy profil z nazwą która później nie będzie mylić. I robimy to jako kopię frezarki.
B - w nowym profilu - piny wyjściowe - numery step dir z osi A kopiujemy do wrzeciona.
C - zakładka sterowanie wrzeciona - step dir, nie PWM.
D - dostrajanie silników - trzeba policzyć: przełożenie osi A jeśli jest razy mikrokrok . Prędkość można wpisać np 10000, a program sam zmniejszy do możliwej.
E - przełożenia - wpisać 1, szybkość od 1 do wyliczonej w poprzednim kroku.
I to u mnie działa.
Podam mój sposób, żadnego ptaszczenia, tworzenia zmian, których się później nie pamięta.
Po pierwsze warunek - włączanie wrzeciona z narzędziem niezależnie od programu.
A - przez loadera macha tworzymy nowy profil z nazwą która później nie będzie mylić. I robimy to jako kopię frezarki.
B - w nowym profilu - piny wyjściowe - numery step dir z osi A kopiujemy do wrzeciona.
C - zakładka sterowanie wrzeciona - step dir, nie PWM.
D - dostrajanie silników - trzeba policzyć: przełożenie osi A jeśli jest razy mikrokrok . Prędkość można wpisać np 10000, a program sam zmniejszy do możliwej.
E - przełożenia - wpisać 1, szybkość od 1 do wyliczonej w poprzednim kroku.
I to u mnie działa.
-
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Wyjdziesz na bufona nie zgadzając się z guru Macha ale osobny profil to jest jedyne, akceptowalne wyjście.
Wiesz gdzie co masz i jak będzie działać po odpaleniu.
Byłoby wesoło gdybym na ostrzałce zapomniał coś wyłączyć i dostała obroty zamiast pulsowania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Różne profile z konieczności i bezpieczeństwa. Jedna maszyna - trzy funkcje. A wszelkie eksperymenty na nowym profilu, żeby nie sp.... starego działającego.
Doceniam wiedzę jaką posiadają inni, dużo można się nauczyć, co nie znaczy że nie ma innej drogi.
P.S
Do punktu D - przeliczone dane wpisujemy do wrzeciona.
Doceniam wiedzę jaką posiadają inni, dużo można się nauczyć, co nie znaczy że nie ma innej drogi.
P.S
Do punktu D - przeliczone dane wpisujemy do wrzeciona.
-
- Posty w temacie: 19
wiecej już nie będe ale zaciekawia mnie czy uważasz że tylko TY masz maszynkę w którą można wpisać co już kilkakroć podawalem
G00 X-20 A3600
bo to tak łatwe do wklepania i tak oczywiste w działaniu ( nawet wklepywać nie trzeba) że tylko ... no nie wiem co napisac.
Ale całe forum właśnie weryfikuje durnia..
-
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Dokładnie.
Dodane 1 minuta 15 sekundy:
I tak jest profesjonalnie.
Dodane 15 minuty 25 sekundy:
Nawet lekko kumaty zobaczyłby , że na filmiku nie jest Twoja sławetna fraza tylko programik tux-a
co to niby miał dać możliwość toczenia. Ale to trzebaby troszkę uwagi na innych a nie tylko na siebie.
-
- Posty w temacie: 22
Powinieneś napisać, że frezowanie na G0 to partactwo i druciarstwo.
Naprawdę nie rozumiem po jasną cholerę upierasz się przy tym kodzie, który co prawda zadziała, ale efekty tego zadziałania trudno przewidzieć...