obliczanie katów w toczeniu ?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 27 wrz 2008, 21:08

jjanusz pisze:weś sobie archaiczne sterowania typ. NUMS PRUS a na świecie jest dużo takich sterowań pod różną nazwą
A że w pracy nie możesz mieć pirackiego oprogramowania, to musisz wyszukać np. którąś ze starszych wersji (z jedynką na początku) QCAD-a, może być pod linuksa. W nim dość szybko narysujesz profil, zrobisz na nowej warstwie, innym kolorem, ścieżkę, odległą o promień noża. Teraz wystarczy tylko, wykorzystując opcję wymiarowania, znajdywać końce poszczególnych elementów na tej nowej warstwie. Oczywiście, możesz też znaleźć odległości pomiędzy końcem elementu, a środkiem łuku.

W programowaniu np. NUMS-a, jak ktoś nie ma doświadczenia w liczeniu, a pomiędzy dwa promienie musi jeszcze na dodatek wpisać trzeci promień, rozwiązanie idealne, bo znajduje szczegółowo (ustaw dokładność odczytu wymiarów) końce elementów konturu, który jest drogą środka narzędzia. Oczywiście żadnej kompensacji wówczas nie masz.

Ważne - ustawiasz narzędzie, pamiętając, że masz drogę środka, a więc musisz uwzględnić odsunięcie od krawędzi. W "Z" problemu nie ma, ustawiasz, na styk do materiału, ale X jest podniesiony właśnie o promień, w stosunku do osi - na rysunku masz odsunięty kontur, wtedy znajdując się o to odsunięcie od materiału w X robisz właśnie wymiar.

Oczywiście do spreparowania tak ścieżki nada się większość dwuwymiarowych CAD-ów, z których kilka jest za darmo.

Trochę namieszałem, ale myślę, że jak ktoś zacznie się bawić, to zrozumie o co chodzi z tym iksem.

Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 28 wrz 2008, 00:13

Dziwi mnie to ze po napisaniu 10 postow kolega nadal nie otrzymal odpowiedzi na swoje pytanie . Czyzby nikt nie wiedzial ?
Pytanie bylo proste "takie proste pytanko : mam punkt początkowy X0.0 i Z0.0 ,teraz mam toczonko pod kątem 30 stopni na długości z1.0 , jaki będzie końcowy X ? proszę o podanie przykładów jak to obliczyć na piechotę i jak to samo ugryżć przy innych kątach ? pozdrawiam"

X koncowy bedzie 1,154 . Liczy sie to np z tangensa . Wzor na tangensa masz np tu a tu kilka przykladow jak sie nim poslugiwac . W twoim przypadku musisz przeksztalcic wzor na postac b=tg alfa * a gdzie tg alfa to tanges twojego konta od osi Z , b to twoj X ,a to Z . Wartosci tangensa dla danych kontow znajdziesz w tablicach matematycznych lub policzysz na kalkulatorze naukowym . Wynik musisz pomnozyc przez dwa poniewaz tokarki programuje sie srednicami .

Troche mi to wstyd pisac bo uczylem sie tego w podstawowce :oops:

jurek56
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: jurek56 » 16 paź 2008, 20:58

Skoti dawno skończyłeś podstawówkę?
Nie ucz ludzi złych rzeczy a jeśli się pomyliłeś to popraw.

jjanusz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jjanusz » 17 paź 2008, 08:52

Po co liczyć (sam kiedyś to robiłem na piechote)teraz zamieściłem link do programiku
niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: skoti » 17 paź 2008, 23:30

jurek56, fest dawno skonczylem podstawowke i nie widze bledu .

kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: kaleena » 18 paź 2008, 09:36

Skoti, błąd odnosi się do przykładu z twojego pierwszego linku tg alfa=a/b, a pózniej piszesz że b=tg alfa*a, by w końcu odnieść Twoje przekształcenie do współrzędnych - jednym słowem nie pokrywają się oznaczenia literowe przyprostokątnych z linku i współrzędnych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”