Czy ekran dotykowy w maszynach CNC ma sens?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
Re: Czy ekran dotykowy w maszynach CNC ma sens?
no już dobrze, dobrze, nie fukaj.
JA ZAWSZE wracam na pozycję wymiany akurat pokrywającą się z zerem maszynowym- tak ustawiłem BO TAK BYĆ POWINNO!!!
(chyba tęsknie za wzorcem)
JA ZAWSZE wracam na pozycję wymiany akurat pokrywającą się z zerem maszynowym- tak ustawiłem BO TAK BYĆ POWINNO!!!
(chyba tęsknie za wzorcem)
-
- Posty w temacie: 23
Ja mam pozycję wymiany na prawo od czujnika długości narzędzia (prawy dalszy róg stołu), a zero maszynowe w przeciwległym rogu stołu (lewy bliższy), bo tak mi wygodnie i sobie chwalę.
Tam gdzie "TAK BYĆ POWINNO!!!" mam oś obrotową i było by fatalnie wymieniać tam narzędzia...
Także trochę dystansu, bo powinno być zgodnie z normami, a jak nie ma normy to można sobie pozwolić na autorskie rozwiązania...
-
- Posty w temacie: 22
i tu się mylisz jeśli masz maszynę w domu ,garażu własnym warsztacie to możesz mieć wszystko poustawiane wg własnego widzi misię i nikt nie ma prawa ci niczego zarzucić , bo to twoje .Jeśli już na takiej maszynie ktoś pracuje jako pracownik to już muszą być stosowane normy ,standardy czy dtr-ki .A skoro piszemy chyba o maszynach amatorskich to wolność Tomku w swoim domku.tuxcnc pisze:Tam gdzie "TAK BYĆ POWINNO!!!"
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 23
Nie.tristar0 pisze: ↑11 lut 2023, 21:29i tu się mylisz jeśli masz maszynę w domu ,garażu własnym warsztacie to możesz mieć wszystko poustawiane wg własnego widzi misię i nikt nie ma prawa ci niczego zarzucić , bo to twoje .Jeśli już na takiej maszynie ktoś pracuje jako pracownik to już muszą być stosowane normy ,standardy czy dtr-ki .A skoro piszemy chyba o maszynach amatorskich to wolność Tomku w swoim domku.tuxcnc pisze:Tam gdzie "TAK BYĆ POWINNO!!!"
Zero maszynowe ustala producent maszyny. Ma w tym dowolność, ale nie należy tego zmieniać według własnego widzimisię.
Akurat ja jestem producentem moich maszyn, więc wszystko jest ok.
Natomiast nie ma takiej normy, że wymiana narzędzia musi następować w zerze maszynowym.
-
to gratulacje że choć producent się zgadza z użytkownikiemtuxcnc pisze: Akurat ja jestem producentem moich maszyn, więc wszystko jest ok

Dodane 36 sekundy:
a to też prawdatuxcnc pisze:Natomiast nie ma takiej normy, że wymiana narzędzia musi następować w zerze maszynowym
Dodane 1 minuta 14 sekundy:
a kto ci zabroni ?tuxcnc pisze:ale nie należy tego zmieniać według własnego widzimisię.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 15
wszystko jest kwestią ustalonych uzgodnień ale
-zero maszynowe jest raczej na krańcówkach - wszyscy będą wiedzieć gdzie toto jest
-wymiana narzędzia też raczej jest pozycją niezmienną (choć może nie być tożsama z G28)
Do tej pory każdy operator wie co i gdzie.
Ale początek programu? To jest prędzej pozycja pierwszego najazdu okreslona Gkodem niż faktyczne miejsce skąd się narzędzie ruszy, bo stać może wszędzie.
Dla seryjnej pokrywa się z końcową pozycją ale przy jednostkowych, i zmienianych offsetach, i odsuwanym w między czasie wrzecionie(frezarka) bo przeszkadzało, to gdzie jest ten początek programu???
Dodane 2 minuty 9 sekundy:
apodyktyczne wyrażanie i bezwzgledność racji stanie się tu modą
-zero maszynowe jest raczej na krańcówkach - wszyscy będą wiedzieć gdzie toto jest
-wymiana narzędzia też raczej jest pozycją niezmienną (choć może nie być tożsama z G28)
Do tej pory każdy operator wie co i gdzie.
Ale początek programu? To jest prędzej pozycja pierwszego najazdu okreslona Gkodem niż faktyczne miejsce skąd się narzędzie ruszy, bo stać może wszędzie.
Dla seryjnej pokrywa się z końcową pozycją ale przy jednostkowych, i zmienianych offsetach, i odsuwanym w między czasie wrzecionie(frezarka) bo przeszkadzało, to gdzie jest ten początek programu???
Dodane 2 minuty 9 sekundy:
apodyktyczne wyrażanie i bezwzgledność racji stanie się tu modą
-
daj się człowiekowi przestawić na nowe tory bo musiał walczyć o swoje a i tak mu wygumkowali wszystko.qqaz pisze:apodyktyczne wyrażanie i bezwzgledność racji stanie się tu modą
Dodane 6 minuty 30 sekundy:
oj żebyś się nie zdziwił że się nie da .tylko po co ci tak naprawdę bazowanie w osi . ja zrobiłem sobie tak krańcówka do bazowania i limit max na z 600 mm po czym bazowanie osi z ustawione na 100, dla osi x bazowanie i limit max 150 i bazowanie na 50 . Zamykam oczy i nie martwię się któryś nóż za coś zahaczy po drodze przy bazowaniu >A zero do niczego nie jest mi potrzebne .tuxcnc pisze:Na przykład w tokarce zero X jest w osi wrzeciona, a tam trudno by było zamontować krańcówkę