Charge pump w Piko CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Charge pump w Piko CNC
Charge pump to funkcjonalność w postaci możliwości generowania prostokątnej fali jako wskazanie poprawnego działania programowego sterownika.
I raczej tylko wyjście a nie jakieś sprawy układowe, nie szukaj na płytce tylko w menu.
Dodane 5 minuty 32 sekundy:
A poprawne pytanie to czy wyjścia sterownika podczas załaczania jakoś hałasują czy też są stabilne.
Bo to decyduje o potrzebie pompowania.
I raczej tylko wyjście a nie jakieś sprawy układowe, nie szukaj na płytce tylko w menu.
Dodane 5 minuty 32 sekundy:
A poprawne pytanie to czy wyjścia sterownika podczas załaczania jakoś hałasują czy też są stabilne.
Bo to decyduje o potrzebie pompowania.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Charge pump w Piko CNC
Witam
z tego co zrozumiałem jest to taki moduł, który sprawia, że po włączeniu zasilania podłączone do wyjść urządzenia będą miały zakaz ruchu, dopóki program sterujący nie zostanie w pełni uruchomiony i dopóki poszczególne elementy ukladu nie osiagną wymaganych parametrów pracy (stanu OK). Jeden z kolegów na forum mówił że występuje to czasem podczas uruchamiania płytki Mach3, że urządzenia na wyjściach potrafią na ułamek sekundy się uruchomić a moduł charge pump ma przed tym chronić.
Przy okazji zapytam jak mogę dodatkowo zabezpieczyć samą plytkę? chciałbym jakieś bezpieczniki dodatkowe dołożyć, jeden na wejście CPU i jeden na I/O. Jakiej muszą być mocy? Czy coś jeszcze mogę zrobić dla zwiększenia jej ochrony?
Przy okazji zapytam jak mogę dodatkowo zabezpieczyć samą plytkę? chciałbym jakieś bezpieczniki dodatkowe dołożyć, jeden na wejście CPU i jeden na I/O. Jakiej muszą być mocy? Czy coś jeszcze mogę zrobić dla zwiększenia jej ochrony?
Kto pyta, nie błądzi.