SK40 to małe i stosunkowo delikatne wrzeciono. Nie szukałbym oszczędności na czymś takim czy przy High Feed, jeśli będziesz miał niedokładnie wykonaną ER po rozszlifowaniu może pojawić się lekkie bicie, a co za tym idzie drgania. Jeśli wejdą na wrzeciono będą wyskakiwały Ci co rusz przeciążenia. Koniec końców będziesz musiał zmniejszyć ap, ae i posuw aby wyeliminować drgania, a z zamierzonego high feed wyjdzie slow motion.
Oczywiście wcale nie musi taki być ale jest taka możliwość.
Też mam SK40 i przy np długim wysięgu narzędzia czasem potrafią wskoczyć drgania i maszyna staje.
Jakie oprawki SK40 wybrać..?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Re: Jakie oprawki SK40 wybrać..?
Nie mam na myśli przerabiania tulejek we własnym zakresie. Można normalnie kupić tulejkę ER40 32mm ale jako oversize. Podobnie jest z ER16 np i tulejka 12mm. Moje pytanie brzmi, czy te tulejki sprawdzają się tak jak każda inna czy może jest zauważalny spadek sztywności. Jeśli tak, to kupuję weldona i po kłopocie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nie wiem nie bawiłem się w takie wynalazki.
W High Feed masz wysokie prędkości i posuw więc sztywność jest raczej wymagana. Osobiście wziąłbym od razu Weldona lub jak kolega wyżej wspomniał Hydro - u mnie bardzo dobrze się sprawdza przy głowicy 25mm i 32mm.
W High Feed masz wysokie prędkości i posuw więc sztywność jest raczej wymagana. Osobiście wziąłbym od razu Weldona lub jak kolega wyżej wspomniał Hydro - u mnie bardzo dobrze się sprawdza przy głowicy 25mm i 32mm.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Pamiętam że ktoś mi mówił że te oversize są strasznie delikatne i nie są zalecane do ostrej obróbki , a high feed raczej do takich się zalicza. Mówię tylko co słyszałem - sam ich nie używałem