Problem z M26
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Problem z M26
Witam otoz jak co poniektorym wiadomo M26 to jest odjazd na bezpieczna odleglosc stolu w iTnc 530 Avia Heidenhain podczas wymiany narzedzia w magazynie. Po kazdym restarcie maszyny nalezy ja indywidualnie przywolac czy to w MDI czy bezposrednio w programie. Pytanie brzmi gdzie mozna przywolac ta funkcje aby startowala ona razem z restartowaniem maszyny. Czyli robie restart i nie musze jej przywolywac. Jak mi sie wydaje , nie wiem , w parametrach uzytkownika czy gdziekolwiek indziej powinna byc taka opcja poniewaz w przypadku nieprzywolania tego m-codu istnieje duze zagrozenie kolizji narzedzia z stolem jak np. bedzie on ustawiony pod katem lub tez detal bedzie wystawal. Nie chodzi mi o wpisywanie w MDI jak juz pisalem ani w programie bo to robie. Jak ktos wie to moze pomoze .Z tym problemem sie nie spotkalem na forum chyba ze cos przegapilem. Pozdro..
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Siemka nie wiem czy wiesz ale niektore maszynki cnc maja albo przyrostowe linialy albo absolutne , na przyrostowych przy bazowaniu musi zjechac na punkty ref. natomiast na absolutnych nie zjezdza (po prostu pamieta punkty maszynowe) i bazuje sam magazyn i tak wlasnie jest na Avia Vario iTNC 530 z Heidenhain. W jakiej pozycji zostawie stol w takiej jest on po restarcie maszyny, w takim momencie jakby sama przywolala M26 to by odjechala a jak narazie trzeba koniecznie pamietac aby z "palca" wpisywac M26.Oczywiscie mozna wpisac na poczatku programu M26 - aleee jak ruszymy z srodka programu znowu lipa. Tak wiec problem nie rozwiazany, ale dzieki za zainteresowanie.
Ps: Jak widze odzewu na mój temat nie ma....szkoda ...ważna funkcja a za bardzo nikt nie wie jak problem rozwiazac...Jak cos prosze pisać. Pozdrawiam...
Ps: Jak widze odzewu na mój temat nie ma....szkoda ...ważna funkcja a za bardzo nikt nie wie jak problem rozwiazac...Jak cos prosze pisać. Pozdrawiam...