W miejsce wersji poprzednich powstał eduCAD wersja 2.5 i STEP2CNC wersja 1.20.
W tej wersji eduCADa:
- zmieniłem (przekonfigurowałem, wyrzuciłem rzeczy nieprzydatne w CNC) interface programu.
Link jest tutaj:

- napisy z liter jednoprzebiegowych robione są teraz za pomocą dialogu. Biorę także pod uwagę spacje. Ich długość jest dowolnie ustalana.
- bardzo łatwo rysuje się teraz "z ręki", przez wpisywanie poleceń języka skryptowego eduSCRIPT.
- sporo zmian wewnętrznych w kodzie "enginu" rysującego. Jest szybszy!
Po głębszym namyśle dodaję także opcjię generowania wektorów na postawie fontów TTF (idealne dla wycinających litery w styrodurze).
Opis i screenshot-y w następnym wątku.
W STEP2CNC:
- przyspieszyłem konwersję (prawie 10x - 200.000 linii kodu konweruje się w 10 sekund! na Celeronie 1.5 GHz),
- program nie "wywala" się teraz na dużych plikach,
- jest pokazywana pozycja kursora na ekranie w mm (przydatne do sprawdzania, czy konwersja nie zmieniła rozmiarów),
- dodałem opcje: wyłączenia numerowania linii, start i krok numerowania, ręczny zoom podglądu (zaznaczamy prostokąt na ekranie), zoom poprzedni, kopiowanie zawartości podglądu do schowka w postaci wektorów (np. do wyedytowania w eduCADzie) i BMP.
- poprzednie nie opisywane opcje: skalowanie PLT w trakcie wczytywania.
Cena to 249 zł brutto. Nadal jest to najtańszy CAD generujący G-kody na rynku.
Aha - chętnie powspółpracuję z kolegami, którzy pracują na poważnych maszynach (Morbidelli itp.) i potrzebują generowania G-kodów specyficznych dla swojej maszyny (postprocesor).